BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.490,79

Zeka mı yetenek mi?

6. Zeka ve Yetenek Kongresi başlıyor. 29-30 Eylül 2018 tarihleri arasında Ankara'daki kongrenin detaylarını ilgilenenler için yazdım.

Son yıllarda özellikle çocuk gelişimi ve eğitim alanlarıyla ilgili çalışmaların merkezine 'zeka mı yetenek mi?' sorusu var. Zeka ve Yetenek konusunu Türkiye'de en kapsamlı haliyle masaya yatıran Zeka ve Yetenek Kongresi bu yıl da bilimsel veriler ve deneyimler ışığında kapsamlı bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. 29-30 Eylül tarihleri arasında Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi-ODTÜ'de gerçekleşecek olan 6. Zeka ve Yetenek Kongresi, Türkiye Zeka Vakfı ve ODTÜ Eğitim Fakültesi işbirliğiyle düzenleniyor. 

Eğer yolunuz o tarihlerde Ankara'ya düşüyorsa yada zaten Ankara'da yaşıyorsanız, eğitim, çocuk gelişimi, zeka ve yetenek konularına ilgi duyuyorsanız bir uğrayın derim. Ancak benden söylemesi geçen yıl biletler kongreye 1 ay kala tükenmişti. Bu yıl ki satışlar da başladı!

Kongre zekâ ve yetenek konularında kuramsal ve deneysel çalışmalar yürüten akademisyenlerden alanda uygulama yapan eğitimcilere, zekâsını ve yeteneğini kendi çalışma alanında gösteren toplumca tanınmış kişilerden öğrencilere çeşitli ve zengin bir katılımcı profilinin düşüncelerini ve deneyimlerini içeriyor. Kogrede, zeka ve yetenek genel temasıyla önemli çalışmalar yapmış konuşmacılar, farkındalık yaratacak konularla katılımcılara seslenecek. 

KATILIMCILAR LİSTESİNDE ÜNLÜ İSİMLER VAR

Açılış konuşmalarını; ulusal ve uluslararası alanda zekâ oyunlarıyla tanınan Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgül Yılmaz Tüzün'ün yapacağı kongrenin moderatörlüğünü CNN Türk ekranlarından Gündem Özel programından tanıdığımız Deniz Bayramoğlu yapacak. Panel katılımcıları arasında ise oyuncu Mert Fırat, Sanatçı ve Eğitmen Bager Akbay ve Yönetici Jack Ojalvo da var.

NURTEN ÖĞRETMEN DE ORADA 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Çalışma ve Projeleriyle Ülkede Fark Yaratmış On Öğretmen arasına seçilen Sınıf Öğretmeni Sezer Ortadağ “Minik Notalar: Minicik Elli Koskocaman Yürekli Çocuklar" başlıklı sunumuyla katılımcılara umut verecek.

Uluslararası bir vakıf tarafından organize edilen Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nin (The Global Teacher Prize) 2018 yılı için seçtiği En iyi 10 öğretmen arasında yer alan Sınıf Öğretmeni Nurten Akkuş "Bir Çocuk Değişir Dünya Değişir" başlıklı sunumuyla deneyimlerinden ve birçok ilde uygulamaya konulan projelerinden bahsedecek.

Psikolog ve Yazar Prof. Dr. Acar Baltaş "Zekânın Hayat Başarısındaki Rolü", başlıklı konuşmasıyla katılmcılara seslenirken; Türkiye’de ilk defa uygulamaya konulan Güvenli Okul Projesi’nin fikir sahibi Osman Öztürk “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek" konuşma başlığıyla güvenli bir okul ortamı için neler yapılması gerektiğine dair farkındalık yaratacak sunumuyla kongrede yer alacak.

ODTÜ Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu, "Türkiye'de STEM Eğitiminin Geleceği ve Eğitim Araştırmalarının Rolü”, Çizgi Film Değirmeni Proje Koordinatörü Fatih Küçük “Kelebek Görmek İstiyorsan Çiçek Dikmelisin", Dr. Burak Karabey “Çocuklar Sayıları Hisseder mi?”, İstanbul Üniversitesi Üstün Zekâlılar Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayça Köksal Konik “Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Bir Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Akademisyen Prof. Dr. Uğur Batı “Maslow Yanılıyordu: İnsan Su İçerek Yemek Yiyerek Hayatta Kalmadı, Bunu Birlikte Kalarak Yaptı.” başlıklı konuşmalarıyla konuşmacılar arasında yer alacaklardır.

ATÖLYELERDE NELER VAR?

Kongre bu yıl da eğitim alanının özgün ve uygulanabilir bazı yaklaşımlarını az sayıda katılımcıya atölye olarak sunuyor!

 Kongre günü panel ve uzmanların sunumlarına paralel olarak ayrı salonlarda sınırlı sayıda kontenjanla gerçekleştirilecek atölye çalışmaları da yapılacak. Atölye katılımcıları, etkileşimli bir ortamda uygulama ve öğrenme olanağına sahip olacaklar.

Dr. Volkan Şahin “Çocuk Aile ve Medya: Algısal Geleceğimiz”
Doç. Dr. Sedef Canbazoğlu Bilici “Sürdürülebilir Yaşam Alanları için STEM Temelli Tasarımlar”
Dr. Burak Karabey ve Ceren Tunalı “Çocuklarda Sayı Merakı ve Duyusunun Gelişimi”
Prof. Dr. Kemal Yürümezoğlu ve Dr. Turan Enginoğlu "Bilim ve Sanatın Renkleri"
Dr. Derya Şahhüseyinoğlu “Rüzgârı Yakala”
Aziz Ateş (TZV) “Uzmanından Teknikler ve Tavsiyeler”

Detaylı bilgi ve kayıt için: www.kongre.tzv.org.tr

Deniz Temur'u sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz.

facebook.com/obenimannem

instagram.com/obenimannem