BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,29

Yüzde 51 çalışma hayatınıza katkı verir

Ben ülkemizin bu konuda başarılı olacağına inanıyorum, yeter ki kirli politik meselelerden kurtulalım.

Eskiden “ekmeğini taştan çıkarır” diye insanların çalışkanlığı dillendirilirdi. Şimdi öyle bir iş kalmadı ki vatandaş kabiliyetini o alanda kullansın, gerçi Erzurum’da Taşhan diye bir pazar yeri var, orada vatandaşlarımız gerçekten ekmeğini taştan çıkarıyorlar, ama o alan özveri isteyen, lokal ve ender bir iştir.

Tahsil gören gençlerimizin mezuniyet alanı ne olursa olsun,

*Araba sürebilecek kadar şoförlüğünüz ve ehliyeti olmalı,

*Bilgisayarı pratik bir tarzda kullanabilmeleri lazım,

*İngilizceyi konuşabilmeleri gerekiyor, ya da başka bir yabancı dili bilmeleri lazımdır diye düşünüyorum.

Bu saydıklarımız hayatınız üzerinde %51 etki yapar bence %49 da mesleğinize kalıyor. Yetmiyor çalışma alanımızda yönetici olabilmeniz için de “yöneticilik akademisi” gibi bir eğitimden geçmek lazımdır diye düşünüyorum.

Diyeceksiniz ki çok şey istiyorsunuz şu kısacık ömre nasıl sığdırılabilir, inanın çok değil, benim yakından tanıdığım ve model aldığım Eğitimci-Yazar Ali Erkan Kavaklı kendi ifadesine göre günde 3.5 saat düzenli çalışarak 50’den fazla kitap yazmış, geçende 2049’uncu konferansını Diyarbakır’ın Lice ilçesinde üniversiteye hazırlık öğrencilerine verdi. Almancayı da 30’undan sonra öğrenmiş anadili gibi konuşuyor.

Ah şu aldatıcı sertifikalar, onlarca sertifikası olup, işe yaramayan nice insanlar gördüm. Bilgiden çok belge peşine düşen vatandaşlarımız kendini aldatmaktan başka bir iş yaptıkları yok.

Ayrıca toplumuzun bir hastalığı da kamuda çalışma talebi. Şu bakanın, bu vekilin peşine düşmek, birilerine para pul yedirerek bordro esiri olmak için başına dert açmaz.

Üstat Bediüzzaman memuriyete modern dilencilik diyor. Üstelik memur olsanız memuriyetin disiplin yasası gereği düşünce özgürlüğünüz de kısıtlanıyor.

Malum Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam buyuruyor ki rızık 10 parçadır; 9 ticaret ve cesarettedir, 1’i ise diğer işlerdedir.

O zaman gençlerimizin hür teşebbüs kabiliyetlerinin gelişmesi için çalışmalıyız, kedilerine proje hazırlama bilgisini vermeliyiz, kazançlı bir hayatın serbest piyasada çalışmakta olduğunu anlatıp inandırmalıyız.

Umutsuz ve mutsuz bir şekilde ismini dile getirmek durumunda olduğum İŞKUR şehrin muhtelif semtlerinde ve kalabalık ilçelerde büro açacaklar ve müracaat eden gençlerimize tahsil ve yeteneğine göre onları yönlendirecekler.

Yapabileceği bir iş varsa finansal destek talep edecekler,

Bir konuda meslek erbabı olmaları gerekiyorsa kurs açılması için müracaat edecekler,

Kabiliyetine uygun bir iş varsa işe yerleştirecekler..vb.

Eğer gençliğimize yönelik bu şekilde elle tutulur hizmet üretmezsek işimiz zor gözüküyor bence ne dersiniz?

An itibariyle Kamuda çalışan bir mühendisin alacağı maaş 3.000TL ise 10 yıl sonra bu günün parasıyla 3.500TL civarında bir aylık alır. Özel sektörde çalışıyorsanız başarısına göre zaman içinde 5.000-7.000-10.000TL de alabilirsiniz gençlerimize bunu anlatmakta zorlanıyoruz. Ne diyor Kayserili vatandaşlarımız ticarete yarayanları tüccar, yaramayanları okula gönderiyoruz, artık nasıl anlatayım.

Olması gereken şu ki 657 sayılı yasayı da değiştirmek lazım, kamu çalışanları adı altında işçi memur demeden iki tarafında çalışma hukukunu düzenleyecek yeni bir yasaya ihtiyaç vardır, o istikamete doğru bir çalışma da var gibi.

Ben ülkemizin bu konuda başarılı olacağına inanıyorum, yeter ki kirli politik meselelerden kurtulalım.

Haydi ya Allah diyelim, devamı gelir bence.