BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.294,57

Yurtdışı oylarında hilenin daniskası var!

Yurtdışında seçim tekrar yapılsın!

’Avrupa’da HDP yükselişte’’ ve ‘’Yurtdışındaki seçmenin korkusu seçim hilesi’’ başlıklı yazılarımda, yurtdışı seçmenin hangi partiye yöneldiğini ve genel olarak en büyük korkunun seçim hilesi olduğunu detaylıca yazmıştım.

Seçim sonrası tabloya baktığımızda; Türkiye’de yüzde 40 oy oranı elde eden AKP’nin, yurtdışında yüzde 49 gibi bir başarısına tanıklık ediyoruz.

AKP’nin yurtdışındaki performansı karşısında, twitter kullanıcısı tabii ki uslu durmuyor…

Yurtdışı oylarına tepki olarak atılan tweetlerin genel görünüşü ise pek iç açıcı değildi…

‘Orada her türlü b… yiyorsunuz, bize AKP’yi mi layık görüyorsunuz….’la başlayan bol küfür-aşağılama-hakaret barındıran binlerce retweet ve onay alan, AKP’ye oy vermeyen kesimi üzen rencide eden tweetler… 

Yazı arası notum şu; sırf AKP’ye oy verdiği için insanları aşağılar ve bölücülük yaparsanız, istediğiniz ‘barış’ ve ‘güzel günler’ asla gelmeyecektir.

Alamancı, gurbetçi vb.ezici tanımlamalarına şimdilik hiç girmeyeceğim…

Atılan bu tweetler için ne kadar cevap değeri taşır bilmiyorum ama ilk etapta, Avrupa’da yaşayan Türklerin, bulundukları ülkelere göç hikayelerinden başlayarak, kime ve neden oy verdikleri satır satır anlatılabilir ama bugün buna hiç kalkışmayacağım.

Diğer taraftan bir kısım UETD tayfası hariç (onların da ne kadar AKP’li olduğu tartışılır)  benim kanaatim, yurtdışı Türklerin AKP sempatisi gezi olayları itibarıyla sona ermiştir.

Avrupa’da kemikleşmiş bir AKP tabakası ise hiç yoktur.

Hatırlatmak isterim; bir zamanlar Milli Görüş düşmanı olarak bilinen, Avrupa’da İslamiyeti yeren, hatta İslamofobiyi fişekleyenlerden biri olarak addedilen Ozan Ceyhun MV adayı seçildiğinde birçok yandaş tepki olarak: AKP’ye oy vermeyeceğini sosyal medya üzerinden ima etmişti.

En son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim; AKP’nin yurtdışından %49 oy aldığını inandırıcı bulmuyor ve yurtdışı oylarında bal gibi hile var diyorum.

 

Yurtdışı’nda seçim tekrar yapılsın!

 

Yurtdışı oylarında; AKP 510 bin, HDP 209 bin, CHP 174 bin, MHP 95 bin, diğer partilerse toplam 34 bin oy aldı.

Size sadece Almanya ve İsviçre’deki oyların dağılımını işaret ederek devam etmek istiyorum…

AKP yurtdışında en fazla oy oranı %53.63’le Almanya’dan aldı.

HDP yurtdışında en fazla oy oranı %47.51’le İsviçre’den aldı. 

AKP’nin İsviçre’den aldığı oy; %25.11. 

Almanya’da CHP %15.99 oy alırken, HDP, 17.50 oranında oy aldı.

AKP’nin Almanya’dan en yüksek oyu toplama nedeni ise (oran doğru ise) oradaki sünni Türklerin, diğer ülkelerde yaşayanlardan çok daha sorunlu-eğitimsiz ve ezik (ezik burada kötü anlamda değil) olmalarından kaynaklanmaktadır. 

Kendini yabancı hissettiği ve entegre olamadığı bir ülkede, ‘güçlü lider’ ‘büyüyen Türkiye’ güzellemeleriyle egosu besleniyor kompleksli Türk’ün…

Tabii Almanya’da yaşayıp son derece eğitimli, donanımlı, çağı yakalayan Türkler’de çok fazla ama onların bu yüzde 53 içinde olduğu ise tartışılır.

Diğer ülkelerin oy oranlarına baktığımız genel tabloda, yurtdışındaki Türklerin ağırlıklı olarak HDP’ye oy verdiğini görüyoruz. Partilerin yurtdışı toplam oy oranlarına baktığımızda, AKP birinci parti, HDP’yi ise 2. parti olarak görüyoruz.

Seçim sürecinde, HDP’li seçmenin seçim sandıklarının başka ülkelerde olması ve bu durumun sık sık tekrarlandığını yazmıştık.

Oy çuvallarının uçaklarla taşınması sürecinin seçmenin kafasında soru işareti bıraktığını da tekrarladık.

İktidarda kalmak için her yolu mübah gören bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzdan bu şüpheler hiç de yersiz değil. 

Gurbetin Oyları Türkiye temsilcisi Cansu Topal dahi seçmenin, oyların uçakla taşınarak Türkiye’de sayılmasına karşı olduklarını, oyların yurtdışında kullanıldıkları yerde sayılmasını söylemişti, tüm bu yükselen seslere rağmen oylar Türkiye’ye taşındı  

Dolayısıyla, yurtdışından en yüksek oyun AKP’nin aldığına ben de inanırım…

Ama bir tek şartla inanırım.

Yurtdışında seçim tekrar yapılsın ve yerinde sayılıp günlük hangi partinin ne kadar oy aldığı açıklansın.

Aksi halde, bu kadar işlemden geçen oyları AKP seçmeni hariç kimse inandırıcı bulmayacaktır. Bulmadı da.