BIST 9.090
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,66

Yoksa siz de onları kitaptan saymıyor musunuz?

Çoğumuz resimli kitapları kitaptan saymıyoruz. Ama o kitaptan saymadığınız kitapların yarattığı mucizeyi bir bilseniz...

Bizim nesil yaş attıkça kitaplarını komşunun küçük çocuğuna veren üst komşudaki büyük sınıfların kitaplarını alarak büyüdü. İster tutumluluk deyin ister yokluk. 80'ler 90'lar böyle geçti. Geçen yılki kitapta bir şey vardı tam hatırlamıyorum bir bakayım deyince kitaplığa değil komşuya giderdik. Böyle yetişince kendi çocuğunuz büyüdükçe eski kitapları da konu komşuya dağıtası geliyor insanın.

Tamamen alışkanlık!

Kitapçıda kendi yaşından daha küçük kitapları karıştırırken görünce de aynı alışkanlıklar ayağa kalkıyor: Aaa ama sen büyüdün!

Hele ki artık çocuğunuz okul çağına yaklaşıyorsa kitaplıkta ne kadar resimli kitap varsa çıkarıp yerine yazılı 'büyük çocuk' kitapları koyası geliyor insanın.

İtiraf edelim!

Çoğumuz resimli kitapları kitaptan saymıyoruz. İşin içine yazılar girince çocuklarımızın gerçekten kitap okudukları hissine kapılıyoruz.

Ama size bir sır vereyim mi; Yazılı kitaplar, o resimli kitapların hatta içinde hiç yazı olmayan o resimli kitapların yarattığı mucizenin yanına bile yaklaşamıyorlar.

Durumu daha iyi anlatması açısından Waterloo Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına bakmakta fayda var.

Araştırma kapsamında 25 anneden yazılı ve yazısız resimli kitapları okumaları isteniyor ve sesleri kayıt altına alınıyor. Araştırmaya katılan annelerin 'yazısız resimli kitapları' okurken 'yazılı resimli' kitaplardakinden daha karmaşık cümle yapılarını, farklı zaman çekimlerini ve ruhsal durumları anlatan farklı kelimeleri daha fazla kullandıkları ortaya çıkıyor. Çünkü gördüğünüz bir resmi hikayeye dönüştürmek ve bunu çocuğunuzun anlayacağı bir dilde aktarmak 'yaratıcılık' gerektiriyor.

Peki resimli kitaplar okuyan ebeveynlerin çocuklarına ne oluyor?

Araştırma katılan 18-25 aylık çocuklar, yazısız resimli kitaplar okuyan ebeveynlerinden daha fazla karmaşık cümle yapısı duyuyor ve bu durum uzun vadede onların dil gelişimlerine olumlu bir etki sağlıyor. Konuşmaya başladıklarında hatta ilkokul seviyesine geldiklerinde kullandıkları karmaşık cümle yapısı sayısı da belirgin ölçüde farklılık gösteriyor.

Araştırma sonuçları ayrıca bu tür kitapların çocuklar için özellikle okula başlama döneminde çok önemli olabileceğine, karmaşık dil yapılarını duyan çocukların hayatlarını kolaylaştırabileceğine dikkat çekiyor.

Uzun lafın kısası resimli kitapları sakın evden atmayın!

Çocuğunuz okumaya başlasa da arada dönüp resimlerin büyülü dünyasına bırakın kendinizi.