BIST 9.732
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.424,36

Yeni vergi indirimi araç ve gayrimenkul fiyatlarını düşürecek!

ÖTV indirimi, yılsonu bayi indirimleri, çeşitli kampanyalar da düşünüldüğünde 31 Aralık 2018 tarihine kadar sıfır kilometre araç fiyatlarında hatırı sayılır bir düşüş yaşanacak.

Döviz kurunun aşırı yükselmesi sonucunda otomobil fiyatlarının haddinden fazla artmış olması ile araç; kredi faizlerinin akıllara zarar yükselişi nedeniyle de kredili konut alımının nerdeyse imkânsız hale geldiği bu günlerde “müjde niteliğindeki” açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi…

Yeni araç veya gayrimenkul almak isteyenleri yakından ilgilendiren müjde niteliğindeki bu açıklamada yer alan vergi avantajları nelerdir derseniz…

Motor silindir hacmi 1600 cc altındaki binek araçlara yüzde 15 ÖTV indirimi yapılacak.

Ticari araçlardaki yüzde 18 olan KDV, yüzde 1’e düşürülecek.
31 Ekimde son bulan, gayrimenkuldeki KDV (yüzde 18’den yüzde 8’e) ve tapu harcı indirimi (yüzde 4’den yüzde 3’e) devam edecek.

Hemen belirtmekte fayda var, bu avantajlar süreklilik arz etmiyor. Vergi indirimi “1 Kasım - 31 Aralık 2018 dönemi” ile sınırlı. Yani otomobil veya gayrimenkul alacakların elini çabuk tutmalarında fayda var.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI DÜŞECEK…

Gelelim ÖTV indiriminin araç fiyatlarına ne kadar yansıyacağına…
Binek araçlarda uygulanacak yüzde 15’lik ÖTV indirimi, sadece motor silindir hacmi 1.600 cc’ye ve vergisiz (çıplak) fiyatı 120 bin TL’ye kadar olan araçlar için uygulanacak. Motor silindir hacmi 1.600 cc’yi geçen ve vergisiz fiyatı 120 bin TL den fazla olan araçlarda herhangi bir indirim yok. Doğal olarak da bu araçların fiyatlarında herhangi bir düşüş olmayacak.

ÖTV indiriminin fiyatlara ne kadar yansıyacağını bir örnekle açıklamak gerekirse;

İndirim öncesi vergisiz fiyatı 120 bin TL olan bir otomobilin; 60 bin TL ÖTV’si, 32 bin TL de KDV’si olduğundan aracın “vergiler dâhil satış fiyatı “212 bin TL’ye” geliyordu. Aynı araç yüzde 15’lik ÖTV indirimi ile (42 bin TL ÖTV, 29 bin TL KDV) “vergiler dâhil 191 bin TL’ye” alınabilecek.
KDV matrahı; ÖTV üzerinden hesaplandığından, ödenecek KDV tutarında da bir miktar düşüş olacağından vergi indiriminden kaynaklanan toplam “avantaj 21 bin TL’yi” bulacak.

Hatta bu aracı ticari işletmesine (Avukat, Mali Müşavir, Konfeksiyoncu gibi) veya şirketine (Limited, Anonim gibi) alacak olanlar; ÖTV ve KDV’yi aynı ay içerisinde direk gider yazabileceğinden avantajları da ikiye katlamış olacak. (Detaylı bilgi için Bkz: Özkan Taştan, 27.12.2017, “Aralık ayında işletmeye sıfır araç almanın vergi avantajları” yazısı)

Örnekle açıkladığım ÖTV indirimi, yılsonu bayi indirimleri, çeşitli kampanyalar da düşünüldüğünde 31 Aralık 2018 tarihine kadar sıfır kilometre araç fiyatlarında hatırı sayılır bir düşüş yaşanacak. Bu durumun sıfır araç fiyatlarındaki indirim tutarı kadar olmasa da “ikinci el araç fiyatlarına yansıması” kaçınılmaz olacak.

BİR DİĞER AVANTAJDA “İKİNCİ EL TİCARİ ARAÇLARINI” SATMAK İSTEYENLERE…

Ticari araçlar için yılsonuna kadar geçerli olmak üzere getirilen KDV indirimi ise; ticari araç almak isteyenlerden çok elindeki “ikinci el ticari aracını satmak” isteyenleri sevindirecek.

Neden derseniz; 287 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ticari araç satışlarındaki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülürken “sıfır veya ikinci el ayrımı” yapılmamıştır. Dolayısıyla da 31 Aralık 2018 tarihine kadar elindeki ticari aracını satmak isteyenler “yüzde 17’lik bir vergi avantajı” elde edecek. Örneğin;

(A) firması, vergi indirimi öncesi ticari aracını KDV dâhil 177 bin TL’ye satar ise KDV tutarı olan 27 bin TL’yi devlete ödemesi gerekeceğinden, satış sonrası firmaya kalacak olan tutar 150 bin TL olacaktı.

Fakat aynı aracı, aynı tutarda 31 Aralık 2018 tarihine kadar satması halinde ödeyeceği KDV “bin 750 TL’ye düşeceğinden, firmaya satış sonrası kalacak olan tutar 175 bin 250 TL olacaktır. Bu durumda (A) firmasının “vergi avantajı 25 bin 250 TL’yi” bulacaktır.

GAYRİMENKUL ALACAKLARA İKİNCİ BİR ŞANS…

31 Ekimde son bulan KDV (yüzde 18’den yüzde 8’e) ve tapu harcı indiriminin (yüzde 4’den yüzde 3’e) 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatılmasını, bu günlerde “konut veya işyeri almak isteyenlere ikinci bir şans olarak” nitelendirmek herhalde yanlış olmayacaktır. Çünkü aynı gayrimenkulü bu gün değil de iki ay sonra alanlar yaklaşık “yüzde 11 daha fazla” ödeyecektir. Örneğin;

Ali Bey, vergi indiriminin devam ettiği bu günlerde KDV dâhil fiyatı 648 bin TL olan bir ofisi aldığında tapu masrafı ile birlikte yaklaşık 658 bin TL ödemesi gerekirken, aynı ofisi iki ay sonra almak isterse yaklaşık 722 bin TL ödeyecektir. Bu durumda Ali Bey’in ofis almak için “iki ay beklemesinin bedeli 64 bin TL fazla ödemek” olacaktır.

ÖNCE BİNDİRİP, SONRA İNDİRENLER TESPİT EDİLMELİ…

Bir tarafıyla kur etkisi ile daralan sektörleri canlandırmak, bir tarafıyla da enflasyonla mücadeleye destek olmak amacıyla yola çıkılan bu vergi indirimleri, hem satıcılar hem de vatandaşlar için büyük bir fırsat niteliğindedir. Fakat bu vergi indirimlerinin amacına ulaşabilmesi için “uygulamanın sıkı şekilde takip edilmesi, denetlenmesi, uygulamayı istismar edenlerin ifşa edilmesi ve cezalandırılması” büyük önem arz etmektedir.

Aksi takdirde kötü niyetli olan firmalar vergi indirim tutarlarını “önce fiyatlarına bindirip sonra da indirim yapıyormuş gibi yaparlarsa”, hem istenilen hedeflere ulaşılamamış hem toplanması gereken vergilerden mahrum bırakıldığı için devlet zarara uğratılmış olacaktır.

Not: Soru ve görüşleriniz için iletisim@ozkantastan.com adresine mail atabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA TAKİP
facebook.com/s.m.m.m.ozkantastan
twitter.com/ozkantastan1