BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83

YENİ TOYOTA C-HR Test Sürüşü

Toyota modellerinden ayrılan futuristik ancak göze abartılı gelmeyen hareketli tasarımı daha çok gençlere hitap edecek gibi dursa da şu ana dek bana gelen yorumlardan anlaşılıyor ki gençlerin tekelinde kalmayacak bu otomobil.

Kasım 2016 itibariyle satışına başlanan Toyota’nın yeni modeli C-HR ile Madrid’de yaptığımız kısa test sürüşü ile tanıştık. Adapazarı’nda üretilip Tüm Avrupa ve Amerika’ya buradan gidecek olan otomobil en çok hibrit versiyonu ile ilgi çekeceğe benziyor.

Toyota modellerinden ayrılan futuristik ancak göze abartılı gelmeyen hareketli tasarımı daha çok gençlere hitap edecek gibi dursa da şu ana dek bana gelen yorumlardan anlaşılıyor ki gençlerin tekelinde kalmayacak bu otomobil.

Ön kısım arkaya göre daha sakin ancak bu sakinlik arka kısmın çok hareketli oluşundan kaynaklanıyor. Özellikle arka kapının gizlenen kolları otomobile coupe havası veriyor.

Bu crossover otomobil dışarıda olduğu kadar iç tasarımında da oldukça hareketli. Fiyatına göre yüksek kalite malzemelerle ve çok ince detaylarla süslenen kabinde ilham alınan elmas detayları her kısımda görebiliyorsunuz. Kabin tamamen sürücüye dönük tasarlandı. Yüksek konsol ve yüksek vites bölümüyle sürücü diğer yolculardan tamamen ayrılıyor. Otomobilde yolcuysanız sürücüye bir ayrıcalık yapıldığını hissediyorsunuz. Alçak kaput ve ince A sütunu ile görüş alanı çok geniş. Tüm versiyonlarda standart olan  8” dokunmatik ekran yüksekte ve kullanımı rahat ancak klasik sistem biraz yavaş kalıyor. Kokpit ve ön kısımda oldukça ferah bir alan varken arka kısımda küçük tasarlanan camlardan dolayı öyle olmamasına rağmen dar bir alan izlenimi bırakıyor, şu an sunroof ve ya panoramik cam tavan alternatifi olmadığından arka yolcular için biraz basık bir ortam söz konusu. Arkada yeterli baş mesafesi var ancak çok uzun boylu yolcular için diz mesafesi sıkıntı yaratabilir. Otomobilin bagaj hacmi ise 377 litre.

Otomobilde elektronik park freni, break hold ve nanoe teknolojisine sahip çift bölge klima standart.

Otomobil 1.8 hibrit ve 1.2 benzinli motor alternatifleriyle satışa sunuluyor. Toyota C-HR Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil olma özelliğini de taşıyor böylelikle. Hibrit versiyonlarda 4x4 alternatifi yok ancak 1.2 litrelik benzinli motorların Cvt şanzımanıyla alınabiliyor. Çift salıncaklı bağımsız arka süspansiyon sistemi kendisini kanıtlamış RAV4 den ilham alınarak tasarlandı. Otomobilin ağırlık merkezi aşağıya alındı ve böylelikle sürüş dinamikleri ve yol tutuşu artırıldı.

Kısa sürüş deneyimimde çok tercih etmediğim CVT şanzımanın en sarsıntısız halini görmüş oldum. Otomobil 119 beygir ve 185 nm tork gücü veriyor. Otomobilin fiyatı 83 binden başlayarak versiyona göre 106 bine kadar çıkıyor. Tabi bu en yüksek hibrit versiyonun full donanımı için ancak bu hibrit modellere olan devlet teşviki yani vergi indirimi ve Toyota’nın bu döneme özel kampanyası ile.