BIST 9.007
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,29

Yeni SUBARU XV Test Sürüşü

Otomobil A dan Z ye yenilendi en başta Subaru’nun yeni global platformunda üretiliyor, bu yeni platformla şase çok daha güçlü, üstelik bu oran eskiye göre %70 ile %100 arasında.

Subaru XV modelini baştan sona yeniledi. Bizde ilk sürüş için Ilgaz dağlarına geldik. XV nin karakterine uygun bol virajlı, asfaltlı, offroadlu bir sürüş gerçekleştirdik. Böylelikle otomobildeki farklı zeminler için sürüşü destekleyen tüm yenilikleri deneyimlemiş olduk.

 Otomobil A dan Z ye yenilendi en başta Subaru’nun yeni global platformunda üretiliyor, bu yeni platformla şase çok daha güçlü, üstelik bu oran eskiye göre  %70 ile %100 arasında. Gövde yapısının en önemli noktaları güçlendirildi, süspansiyon iyileştirildi ki sürüş esnasında en belirgin detay bu oldu benim için bu otomobilin çok iyi bir süspansiyon sistemine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.  Gövde burulma direnci %70 iyileşti, travers yapısı kuvvetlendirildi. yani otomobilin şasesi yüksek mukavemetli çelik ve yeni teknoloji ile eski versiyona göre çok daha güçlü, güvenli, sessiz ve konforlu.

 

Tasarım dersek, otomobile ilk baktığınızda büyük bir değişiklik yokmuş gibi görünüyor. Ancak her detay elden geçti ve yenilendi. Bakınca onu hemen tanıyorsunuz ama detaylara girince bambaşka bir XV görüyorsunuz karşınızda. Gövde daha geniş ve uzun yükseklik aynı zaten yere en yakın yeri 22 cm olan bu haliyle sınıfının en iyisi. Mat siyah kaplama ön panjur, tampon altı korumalar, adaptif (üst versiyon) led farlar, arka spoyler ve farlar en belirgin farklar. Fotoğraflardan görülüğü üzere daha güçlü ve sportif bir XV var karşımızda.

 

İç kısımda büyük yenilikler var. Özellikle belirtmek istiyorum otomobil neredeyse konfor odaklı. Sürücü ve misafirler güvenli ve konforlu seyahat etsinler diye yaratılmış gibi. Koltuklar çok rahat hem alt hem üst donanımda üst donanımda koltuklar gerçek deri ile kaplanmış. Bir alt donanım ise kumaş ancak yapay deri detaylarla bence deri koltuklardan daha şık duruyorlar. Tüm XV lerin koltuk ve kokpitinde turuncu dikişler var. Otomobil karakterini daha buradan yansıtmaya başlıyor. Levorg da da bulunan yeni elektrikli direksiyonun dişli oranı 16:1 den 13:1 düşürülmüş yani daha hızlı ve duyarlı tepkilere sahip.

İçeride aynı zamanda karbon görünümlü kaplamalar bulunuyor. Turuncu dikişlerle karbon detaylar iç kısma çok yakışmış doğrusu. Orta konsolda 8” lik bilgi eğlence ekranı bulunuyor, dokunmatik ekran çok kolay ve hızlı tepki veren bir kullanıma sahip. Hemen bu ekranın üstünde otomobilin direksiyon açısını, iniş ve çıkışlarda eğim derecesi gibi özellikleri gösteren başka bir 6.3”lik çok işlevli ekran bulunuyor. Apple CarPlay ve Android Autoyu destekleyen bu sistemde aynı zamanda Subaru’nun Starlink uygulamasını da kullanabiliyorsunuz. Kapı içleri kolçak ve torpidoda küçük eşyalar için oldukça ergonomik ve bolca yeriniz var. Arka kısımda diz ve baş mesafesi gayet iyi hatta 3 cm artan aks mesafesi daha geniş bir alan sunulmasını sağlıyor yolculara. Bagaj 380 litre arka koltuklar yattığında neredeyse düz bir zemin oluşuyor.

 

Şimdi gelelim en önemli konuya güvenlik. Subaru bu konuda oldukça iddialı hatta yakın gelecekte en güvenli otomobil olarak anılmak istiyor. Otomobilin dikiz aynası önünde 2 adet kamera bulunuyor bu kameralar 35 derecelik açıyla öne doğru 110 metreyi sürekli tarıyor.60 cm den yüksek canlıları ve sabit nesneleri algılayarak önlem almanızı sağlıyor. Sürekli 4 çeker otomobilde aktif tork yönlendirme özelliği bulunuyor. Viraj içinde torku dıştaki lastiklere yönlendirip içteki lastiklere fren yaparak sürüş güvenliğini artırıyor. Otomobilin hemen vites yanında bulunan Xmode tuşu ile kaygan, karlı, çamurlu ve eğimli zeminlerde yokuş iniş ve çıkışı otomobilin kendisine bırakabiliyorsunuz. Siz sadece direksiyonu kontrol ederek otomobilin kendi sistemiyle yokuşu inip çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunlar dışında Subaru’nun EYESİGHT güvenlik sistemi ile donatılmış durumda üstelik bu bahsedeceğim güvenlik sistemi tüm donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor. Bu sistem sizin daha güvenli bir sürüş yapmanız için 7 farklı özellik barındırıyor içinde. 1- Çarpışma önleyici ( bu sistem 50 km hıza kadar karşınıza çıkan canlı veya cansız nesneyi fark etmediğiniz ve gaza basmaya devam ettiğiniz durumlarda sürücüyü önce sesli olarak uyarıyor cevap gelmezse otomobil kendisi fren yaparak duruyor). 2-  Adaptif hız (bu sistem ile 0-180 km arası çalışıyor. Belirlediğiniz hıza kadar önünüzdeki aracın hızına göre hareket ediyor. Yani sensörlerle önündeki aracın hızını algılıyor ve o araç yavaşlarsa yavaşlıyor hızlanırsa sizin belirlediğiniz hıza kadar çıkıyor . özellikle dur kalk trafikte gaza frene dokunmadan güvenle ilerlemenizi sağlıyor. 3- şerit ihlal uyarısı ( şeritten sinyal vermeden ayrılan sürücüyü görsel ve sesli uyarıyor) 4- şeritte kalma ( sinyal vermeden şeritten ayrılmaya çalışırsanız yerdeki şeritleri okuyarak direksiyona müdahale ediyor ve otomobil şerit içinde kalıyor. Tabi bu sistemin doğru çalışması için yerdeki şeritlerinde doğru okunabilir olması gerekiyor. 5- çarpışma önleyici gaz kontrolü (öndeki aracın durumuna göre gazı kendisi kesiyor) 6- tarfik hareket uyarısı ( trafikte beklerken sıkılıp bir şeylerle uğraşmaya başladınız ve öndeki aracın hareket ettiğini fark etmediniz. Sorun değil XV’nin dikkati hiç dağılmıyor öndeki araç 3 metre uzaklaşınca otomobil hareket etmeye başlıyor. 7-  Dengeli Sürüş uyarısı ( otomobil sürüş esnasında istikrarsızlık fark ettiğinde sürücüyü uyarıyor. Bu özelliklerin hepsini deneme şansım oldu hepsi çok iyi çalışıyor. Şimdi gelelim performansa.

XV 1.6 litrelik eskiye oranla 12 kg daha hafif benzinli boxer motor ve yine eskiye göre 7.8 kg daha hafif tork konvertörlü CVT şanzımanla geliyor. 114 PS ve 150 Nm tork gücü değerine sahip. Otomobili Kastamonu hava alanından Ilgaz dağı zirvesine kadar geniş otoban ve asfalt virajlı dağ yollarında kullandım. Virajlardaki dengesi, süspansiyon konforu ve yalıtımına diyecek yok hatta Ilgaz dağı zirvesindeki gördüğüm tüm toprak yollara girip otomobili kullanma şansımda oldu. Toprak yolda beklenmedik bir ataklığa da sahip. Hatta şu an kar olmayan kayak pistinde Xmodla -14 +14 eğimle iniş çıkış yaptık bana bir şey kalmadan otomobil kendisi inip çıktı diyebilirim. Gelgelelim bu motor ve şanzıman bu otomobile biraz haksızlık gibi olmuş. Ciddi bir performans beklentisine girerseniz düşük tork kendisini gösteriyor. Ancak buna rağmen 3 farklı donanımla satılan bu otomobil şehir içinde ve dışında yüksek performans beklentiniz yoksa konforuyla, kalitesiyle, güvenlik özellikleriyle ve tüm bu özelliklere karşılık fiyatıyla görülmeye değer. Benim çok beğendiğim ve rahatlıkla önerebileceğim otomobillerden biri oldu XV. Fiyatı ise Xtra 114.900 Xtreme 124.900 Xclusive 149.900 TL ( kasım 2017)