BIST 9.136
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,22

Yeni Opel İnsignia Grand Sport Test Sürüşü

Büyük bir ilgi çeken Opel’in consept otomobili “Monza”dan esinlenen tasarımı eski İnsignia’yı daha modern bir görüntüye kavuşturdu elbette ama ben daha ziyade Grand Sport İnsignia ‘yı zarif buldum.

Çok merak ettiğim ve kullanmakta bu kadar geciktiğim otomobillerden biri de yeni İnsignia oldu. Neredeyse yarım yıldır Türkiye’de yollarda ben ise ancak test sürüşü için fırsat bulabildim. Gerçi adı sadece İnsignia değil, artık “Grand Sport İnsignia”, çünkü eski versiyondan hem daha büyük hem de daha sportif bunu özellikle adıyla da vurguluyor.

Büyük bir ilgi çeken Opel’in consept otomobili “Monza”dan esinlenen tasarımı eski İnsignia’yı daha modern bir görüntüye kavuşturdu elbette ama ben daha ziyade Grand Sport İnsignia ‘yı zarif buldum. Eski versiyondan daha uzun daha geniş ve daha alçak. Eskiye göre büyümesine rağmen 175 kg daha hafifledi. Liftback tasarımı sayesinde bagaj arka camla birlikte açılıyor. Şimdi bu tasarım 490 litrelik bagajı çok daha rahat ve verimli kullanımı yanında getirse de, alçalan tavanla arka kısımda daha az baş mesafesi anlamına da geliyor. Ancak Opel oturma pozisyonunu da daha alçağa alarak baş mesafesi için gerekli çözümü bulmuş oldu. Özellikle arka kısımda bir üst segment otomobillerle rekabet edebilecek diz mesafesine sahip.

Dışarıdaki zarif tasarım elbette içeride de devam ediyor. Öncelikle eskiye göre daha yumuşak ve daha kaliteli malzeme kullanıldığı hemen anlaşılıyor. Direksiyonda, ön konsolda, gösterge panelinde hatta koltuklarda bile otomobilin tasarımının zarafetini görebiliyorsunuz. Sadece direksiyonda benim hiç sevmediğim delikli deri kullanılmış tabi bazı kişilerin bunu özellikle istediğini biliyorum ama bana hep itici gelir. Üst donanım otomobilim de kablosuz şarj özelliği bulunuyor. Orta kısımda artık otomobillerin olmazsa olmazı haline gelen ve tuş kalabalığını toparlayan 8” lik multimedya ekranı bulunuyor. Bu ekran üzerinden Opel in İntelliLink sistemi ile sesli mesaj ve komutlar yanında yine artık olmazsa olmaz haline gelen Apple Car Play ve Androit Auto ile akıllı telefonlara bağlanabiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın kullanımı kolay ve tepkileri hızlı.  Head-up display ile devirden, tabela okumaya kadar birçok bilgiye ulaşabiliyorum. Ben bu ekranların çok kullanışlı olduğunu düşünüyorum üst donanımlarda dahi opsiyonel olarak sunuluyor maalesef. Ambiyans aydınlatmasıyla otomobilin içi gerçekten kaliteli, şık ve zarif.

 

Yeni İnsignia’da yeni özelliklerin başında bence İntelliluks Matrix led farlar geliyor. Gerçi üst iki donanımda sunuluyor. Ancak bu farlar aydınlatma konusunda çok başarılı ve bu farlarla gece seyahat ettiğiniz zaman farkın nasıl olduğunu çok net görüyorsunuz. 400 metreye kadar çok net bir şekilde önünüz açık. 40 km hıza kadar viraj içi aydınlatması da ekstra güvenlik sağlıyor. Güvenlik konusunda opsiyonel ve ya standart sunulan bir çok yeni teknolojiye sahip. Bunlardan en dikkat çekenler en alt donanımla birlikte standart olarak sunulan, uzun far asistanı, yaya tanıma özellikli aktif acil fren özelliği, şerit koruma özelliği ile şerit takip sistemi, ön çarpışma ikazı ve düşük hızlarda çarpışmayı hafifleten otomatik fren özelliği var bunların yanında donanım seviyesi arttıkça yine standart olarak sunulan geri görüş kamerası, trafik işareti tanıma sistemi, yaya koruma özelliği bulunan aktif kaput sistemi bulunuyor. Tabi birde opsiyonel olarak sahip olabildiğiniz adaptif hız sabitleyici, akan trafik uyarı sistemi,kör nokta uyarı sistemi gibi özellikleri var.

 

Benim test otomobilimde 1.6 litrelik turbo dizel motor ve 6 ileri otomatik şanzıman bulunuyor. Bu motor 136 beygir güç ve 2000 devirde 320 Nm tork değeri veriyor.Eskisinden çok daha çevik, kullanım esnasında verdiği kontrol hissi çok daha yüksek. Şanzıman arada sakin kalsa da karakter olarak çevik ve adının hakkını veren sportif bir karakteri gösteriyor kullanım esnasında da.  Benim test otomobilimde opsiyonel olarak sunulan FlexRide süspansiyon sistemi bulunuyor. Bu şekilde otomobili 3 farklı modda kullanabiliyorum. Sport, Tour ve ya standart. Belirgin şekilde direksiyon ve şanzıman, çekiş gibi sistemlerin hassasiyetini değiştiriyor ve belirgin bir şekilde yola etkisini de hissettiriyor. Bu şekilde kullanımı oldukça zevkli hale geliyor. Benim için bu segment bir otomobil tercih değildir ama İnsignia Grand Sport karakter olarak tasarımıyla bende bıraktığı narin izlenimin çok dışında çevik ve sportif olunca kafa karıştırdı açıkçası. Yakıt tüketimi ise 6.6 litre civarındaydı kullandığım süre boyunca.Fiyat ise 150.000 TL den başlıyor, donanıma ve opsiyonlara göre de yükseliyor.