BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62

YENİ OPEL ASTRA 1.6 Dizel Test Sürüşü

İçeride tasarım farklılıkları dışarıda olduğundan çok daha belirgin. Artık daha sade ama kalite algısı çok daha yüksek ve çok daha modern çizgileri olan bir iç mekan var.

Yenilenen Astra geçtiğimiz kasım ayı itibariyle Türkiye’de satışa sunulmuştu. Kompakt hatcback sınıfının en sevilen otomobillerinden biri olan Astra yeni haliyle çok daha iddialı, ama bu iddia tasarımdan ziyade sahip olduğu yeni teknolojiden geliyor. Yeni platform üzerinde geliştirilen otomobil eski neslinden versiyona göre yaklaşık 120-200 kg daha hafif ve son teknoloji motor seçenekleri sunuyor.

Yeni Astra tasarımında ön yüzündeki en belirgin detay sahip olduğu teknoloji ile oldukça işlevsel olan yeni farları. İntellilux Led matrix farlar üst donanım seviyelerinde sunuluyor, inceltilen sis farlarıyla otomobili çok daha modern gösteriyor. Eskiye göre biraz daha belirginleşen ızgara da artık çift krom çıta bulunuyor bu halindeki keskin hatlarıyla otomobil net bir bakış kazanmış. Astra sonuç olarak zaten beğenilen tasarımında küçük farklılıklarla çok daha dinamik ve modern bir görüntü sunuyor.

İçeride tasarım farklılıkları dışarıda olduğundan çok daha belirgin. Artık daha sade ama kalite algısı çok daha yüksek ve çok daha modern çizgileri olan bir iç mekan var. Otomobilde koltuğun öneminden bahsetmeye gerek yok çok uzun saatler geçirilen koltuk tüm sürücüler için önemlidir. Tamam bu sınıftan mucizeler beklemiyorum ama Astra bu konuda beni şaşırttı. Koltukta havalandırma ve ısıtmanın yanında masaj özelliği bulunuyor hatta arka koltuklarda da ısıtma olması soğuk havalarda bu konfordan mahrum kalan yolcularınız için büyük jest, tabi ki opsiyonel. Ayrıca arka koltukta çok uzun boylu yolcularınız yoksa rahat baş ve diz mesafesi bulunuyor.

Gösterge panelindeki yol bilgisayarından kalan menzil, lastik basıncı, yakıt tüketimi vs gibi detayları görebiliyorken direksiyon üzerindeki tuşlardan menüyü kullanmak oldukça basit. Otomobilde 8” dokunmatik ekran bulunuyor, dokunmatik komutlara çok hızlı cevap veren sistemin yine çok kolay bir kullanımı var. Kısa sürede konuya hakim olmak keyif verici. İOS ve Android uyumlu intellilink işletim sistemi telefonunuzla çok rahat bağlantı kurabilmenizi sağlıyor ayrıca Apple Carplay ve Android Auto ile telefon uygulamalarınızın bir kısmını da otomobilden kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca arka koltuklarda usb bağlantısı olması kalabalık seyahatlerde enerji sorununu çözmüş oluyor. Otomobilin tasarım detayları çok estetik, direksiyon, kapı kolları, tuşların yerleşimi, koltuklar yani bir bütün olarak otomobilde göze sevimsiz gelen hiçbir şey yok. Eşya gözleri yeterli özellikle kapı içindeki yüksek cepler benim en çok kullandığım kısımlar oldu. 360 litrelik bagaj hacmi de yine sınıfına göre ideal.

Yeni Astra 60 km ve üzeri hızlarda uyarı vermesine rağmen sürücü fren yapmazsa fren uygulayan çarpışma uyarı ikaz sistemi, sinyal vermeden yapılan şerit değişimlerinde uyarı veren şerit ihlali uyarı sistemi, kör nokta uyarı sistemi, trafik levha bilgi sistemi, takip mesafesi gösterge sistemi, gelişmiş park pilotu, gibi özelliklerle de güvenli sürüş konusundaki iddiasını destekliyor.

Test otomobilimde 1.6 litrelik dizel motor var 136 beygir güç üretiyor, tork değeri ise 320 Nm. Bu motora ise 6 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor. Yeni Astra ile sürüş başladığında otomobildeki gerçek yenilik daha net hissediliyor. Çok daha atak çok daha seri çok daha net bir karakter var karşımda. Motordan etkilenmemek mümkün değil yine çok sessiz ancak bu sessizliğinin yanında çekiş gücüyle de etkisinde bırakıyor. Otomobili uzun yolda kullandım ancak seyahatimin sonunda oldukça dik ve uzun virajları olan karlı zeminleri geçmem gerekti, performanslı kullanıma rağmen dengesini bozmayan otomobil sahip olduğu asistanlarla zor şartlarda dahi güven vermeyi başarıyor. Uzun yolda gösterge 3.9 luk ortalama yakıt değeri gösterdi. Oldukca sakin bir uzun seyahat sonunda elde ettiğim bu değer performanslı sürüşlerde 6 litre civarına çıktı. yani birçok kullanıcının görmeyi istediği değerlere sahip.