BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70

Yeni Nissan Qashqai 1.2 Test Sürüşü

Tasarımı Nissan’ın yeni yüzüne kavuşunca, karakteri daha baskın göründü bana, biraz sevimli daha yuvarlak hatları vardı, şimdi daha köşeli ve daha aktif bir görüntüsü var.

Türkiye’de her dört C suv dan biri yani Crossover segmentinden biri Qashqai. Segmentin öncüsü olan model onca rakibe rağmen hala en çok satılan crossover. Bunda bence en büyük etken fiyatına oranla sahip olduğu kalitenin yüksek hatta tasarımı sayesinde kalitesinin olduğundan çok daha yüksek görünmesi. Tabi bir diğer etken ise sürüş dinamikleri. Bu öncü küçük suv çok kısa süre önce yenilendi. Lansmanda kısa süreli kullanma şansı bulmuştum. Şimdi ise biraz daha karakterine uygun yolun dışına doğru hareket etme imkanı buldum.

Tasarımı Nissan’ın yeni yüzüne kavuşunca, karakteri daha baskın göründü bana, biraz sevimli daha yuvarlak hatları vardı, şimdi daha köşeli ve daha aktif bir görüntüsü var. Tabi X-Traille ben bu tasarımı çok sevmiştim o yüzden tanıdık bir sempati duymadım değil Qashqai ye. Yeni bumerang formlu farlar adaptif özellikli, aracın hızı ve direksiyon açısına göre kendisini ayarlıyor. Bilenler beni iyi anlar gece Kırklareli tarafından İstanbul’a yolculukta dar ve uzun düzlükleri inişli çıkışlı olan yani karşıdan gelen aracın bir yok olup bir ortaya çıktığı eğimler olan yolda bu farların beni ne kadar mutlu ettiğini anlatmak için doğru kelime havalı bir “konfor” olsa gerek.   

İçeride de değişiklikler var ama çok büyük değişiklikler değil bunlar, gerçi bence zamanının ilerisine bakan bir tasarımı vardı Qashqai nin herhalde bu yüzden olacak çok büyük bir farklılığa gidilmemiş. Tüm camlar uzaktan kumada edilebiliyor ve hepsi otomatik artık bu özellik tüm donanımlarda standart. Malzeme kalitesi eskiye göre daha iyi daha fazla yumuşak malzeme kullanılmış ama yine alt kısımlar sert plastik. Deri koltuklar elektrikli ve hazfızalı.Yeni direksiyon simidine ben bayıldım. D formlu yeni sportif direksiyon sadece şekil olarak değil işlev olarak ta iyi geri dönüşleri çok hızlı ve net bir karakter. Maalesef ama maalesef Nissan Yeni Qashqai’ de Nissan connect için eski dijital ekranı uygun görmüş. O kadar modernize olmuş otomobilin içinde o eski ekran çok sırıtıyor. Ama neyse ki sistem hızlı ve başarılı çalışıyordu zaten. Bu ekrandan ayrıca Qashqai nin 360 görüntüsünü kontrol edebiliyorsunuz. Yani otomobile sürüş esnasında ve park esnasında yukarıdan bakarak tm çevresinde ne var ne yok görebiliyorsunuz. Dilerseniz Qashqai’i opsiyonel olarak panoramik cam tavanlı alınabiliyor. Benim kullandığım otomobilde bu özellik vardı. Ve söylemeliyim ki cam tavan gibisi yok. Tabi bu kişiden kişiye değişir ancak aracın içini hem aydınlatıp ferahlattığı gibi, uzun seyahatlerde arkada oturan yolcularında görüşünü artırıp seyahatin çok daha iyi geçmesini sağlıyor. 430 litrelik bagaj hacmi veriyor Qashqai, bagaj iki bölümden oluşuyor. Sallanmasını istemediğiniz eşyaları koyabileceğiniz daha küçük bir bölüm var zeminde.

 

Qashqai’de en göze çarpan özellik güvenlik bence, Nissan’ın yeni İntelligent Mobility  özellikleriyle donatıldı. Bunlarda öne çıkan park esnasında çarpmaları önleyen akıllı çapraz trafik uyarı sistemi. Burada otomobil hem kör nokta hem de köşelerden hareket halindeyken ve ya dururken yaklaşan tehlikeyi sesli ve görsel olarak sürücüyü uyarıyor. Zaten sahip olduğu akıllı çarpışma önleme sistemine yaya algılama özelliği eklendi. Bu yeniliklerin yanı sıra akıllı yol kontrolü, akıllı sürüş kontrolü, aktif motor freni, akıllı otomatik far asistanı, akıllı yorgunluk algılama sistemi, akıllı çevre görüş sistemi ve akıllı park sistemi de mevcut. Ek olarak geri görüş kamerası, şerit takip uyarı sistemi, trafik işareti tanıma sistemi, kör nokta uyarı sistemi gibi özellikler de yeni Qashqai’nin sunduğu güncel teknolojiler arasında.

Yeni Qashqai, manuel ve X-tronic 115 PS 1.2 Turbo Benzinli / manuel 110 PS 1.5 Dizel / manuel ve X-tronic 130 PS 1.6 Dizel motor ve şanzıman seçenekleriyle satışa sunuluyor. Eğer 4 çeker bir Qashqai sahibi olmak isterseniz yalnızca 1.6 dizel ve manuel şanzıman tercih etmeniz gerekecek. Benim test misafirim  1.2 litre Turbo benzinli ve 115 beygir. Bu motor 165 Nm tork değeri veriyor. 7 ileri X-Tronic otomatik şanzıman.0-100 km hıza ise 12.9 saniyede ulaşıyor. Ben Qashqai yi kullanırken eski versiyonda da en çok çevikliğinden etkilenirdim şimdide öyle, direksiyon tepkileri, direksiyon dönme açışı, virajlarda ki dengesi, çekişi gayet iyi. Motorun zayıf olduğunu düşündürdüğü çok az an oldu. buda genelde çok dik ve uzun yokuşlarda aniden hızlanmak istediğimde zayıf kaldığını hissettim ancak o koşullarda bu motordan beklenen daha fazlası olmazdı zaten. Ancak bol bol asfalt dışına çıktım. Yani çamurlu yol olmayan arazide tabiri yerindeyse dört döndüm. Yumuşak süspansiyonun konforu kendisini burada gösterdi. Yavaş hızda ve bozuk arazide konforuna diyecek yok. Yalıtım eskiye oranla iyi ancak yüksek hızda biraz gürültüye katlanmak gerekebilir. Neyse ki Bose müzik sistemi var. Kullandığım süre boyunca yakıt tüketimi 7.5 ile 8 litre arasında gidip geldi. Qashqai nin fiyatları ise