BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35

Yeni Mazda CX-5 2.0 SKY-G Test sürüşü

Otomobilin ancak sürücüsünün sezgilerine göre hareket ettiğinde tam anlamıyla sürüş zevki sunacağı düşüncesi ile mühendisler kolları sıvıyor.

"Jinba ittai" yani at ve binicisinin tek yürek olma kavramı. Japon atlı okçuların bu felsefesinde ancak atları ile bir bütün olduklarında oklarını hedefe gönderebilecekleri inancı yatıyor.Japon üretici Mazda ise otomobillerini atalarının bu felsefesi ile üretiyor. Otomobilin ancak sürücüsünün sezgilerine göre hareket ettiğinde tam anlamıyla sürüş zevki sunacağı düşüncesi ile mühendisler kolları sıvıyor. Ve İşte temelinde bu felsefe yatan CX-5 sürücüsü ile bir bütün olmak adına yenilenerek yollara tekrar çıkıyor. 

 Eski heybetli görüntüsünü daha sportif hatlarla korumayı başaran CX-5, yeni ızgara ve özellikle yeni led far tasarımıyla daha seri ve daha dinamik olan sürüş karakterini bakışlarına taşımış. Otomobile baktığınızda onunda size baktığı hissini veriyor :) Farkedilir ve daha keskin köşeli hatlara sahip dış tasarımla yola çıkan CX-5 içeride de eskiye oranla çok daha iyi bir malzeme kalitesine sahip. Her şey elinizin altında, buda kontrolün tamamen sizde olduğu hissini güçlendiriyor. Kolçak eskiye göre daha yukarda, içinde çift usb girişi var. Bolca eşya gözü yanında yüksek kaliteli deri kullanılan koltuklar vücudu daha iyi sarıyor buda uzun yolda konfor demek. 

Konfor demişken otomobili kullanırken ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgiler göz hizanızda ve ön cama yansıyor artık, tabela okuma, şerit takip, kör nokta, navigasyon, adaptive cruise kontrol, hız gibi bilgilere gözünüzü yoldan ayırmadan ulaşabiliyorsunuz. 

Otomobil sensörlerle ve kameralarla dolu yoğun trafikte öndeki araca ve ya park esnasında herhangi bir yere çarpmak için çok azimli olmanız lazım. Çünkü otomobil i active sense güvenlik asistanları sayesinde buna izin vermiyor.

Mazdanın ödüllü Skyactive teknolojisine sahio gövde ve şase eskiye göre daha hafif ve burulma direnci %15 daha fazla yani daha güvenli. I active AWD 4 tekerlekten çekiş sistemi, gücü gerekli tekerleğe aktararak daha güvenli yol tutuşu sağlıyor ve bunu olası kayma eğilimine girmeden ayarlıyor. Asıl yenilik ise G-Vectoring Control de, otomobil viraja girerken G kuvvetleri arası yumuşak bir geçiş sağlayan sistem, viraja girerken motorun torkunu sınırlıyor ve ağırlığı öne aktarıyor ve virajdan çıkarken gaza basıldığında da ağırlık geriye doğru aktarılarak stabilite sağlanıyor. Sistem her 5 milisaniyede direksiyon hareketlerini ölçerek bunu ayarlıyor ve sürücü çok kaygan zeminde değilse bu müdahaleyi hissetmiyor bile. 

Bir diğer iyileştirilen konu ise yalıtım. Bir önceki versiyonda otomobil nereden ses alıyorsa incelenmiş ve o kısımlar iyileşmiş. Yani artık arkada ve önde oturanlar çok daha az efor sarfederek araç içi iletişim kurabilecekler. 

 Gelelim Temmuz ayında Türkiye'de olacak CX-5 in motor ve sürüşüne, Türkiye'de yalnızca 4x4 ve 2 litrelik Sky-G atmosferik benzinli motor ve 6 ileri otomatik şanzımanla satılacak. Bu motor 160 beygir güç ve 4000 devir de 208 Nm tork üretiyor. Fabrika 6.6 litrelik ortalama yakıt değeri veriyor ama siz yinede 8 litre civarı düşünün. Fiyatı ise 183.500 TL. Beyaz Deri ister iseniz 184.700 TL ödemeniz gerekiyor