BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.501,42

Yeni Hyundai i20 1.2 Elite Blue

Yeni Hyundai i20 1.2 Elite Blue

Ayağının tozuyla Top Gear dan “2014 yılın küçük sınıf otomobili” ve uluslararası IF tasarım ödüllerinden bir birincilik aldı “KALBİNİN SESİNİ DİNLE” sloganıyla sahneye çıktı, hem Türkiye hem de Avrupa’da muhteşem bir çıkış yapan otomobil, .Kocaeli’ de Türk işçiliği ile hayat buluyor. Yeni i20’nin  tasarımı Almanya’da yapılıyor ve Türkiye’den 30 dan fazla ülkeye gönderiliyor. Eski nesli 400 binin üzerinde satış rakamına sahip i20, yeni nesli ile segmente çıtayı oldukça yukarıya taşıdı.
 

Benim çok iddialı bulduğum ve taşıması kolay olmayan Kaşmir kahve rengi var test otomobilimin. Tasarımındaki hareketli çizgilerle birleşince bu renk otomobilde bayağı çekici duruyor. Otomobilin dışarıdan bakınca en dikkat çekici kısımları geriye doğru uzanan LED entegre projeksiyon tipi ön farları, difüzörlü sportif tamponları ve altıgen ızgaranın şıklığı. Parlak siyah  C sütunu otomobili daha da iddialı gösteriyor. Daha yüksek omuz çizgisine sahip otomobil eskisine göre daha geniş ve daha uzun. Bu tasarım ödüle layık görüldüğü gibi bayağı dikkat çekici.
 

Otomobil dışarıdan oldukça şık görünüyor ama içerideki durum bence çok daha iyi bu segmentten beklenenden daha fazla kalite ve özellik bekliyor sizi. Yanlardan destekli koltuk yeterli rahatlıkta ama vites değiştirirken kolum koltuğa çarpıyor, kısa boy yüzünden koltuğu çok öne çekince bazı otomobillerde kaçınılmaz olan durum yeni i20 de değişiklik yapmıyor. Yükseklik ve derinlik ayarıyla direksiyonu rahat sürüş pozisyonuna getirebiliyorsunuz. Kullanılan yumuşak malzeme çift tonlu kombinasyonlardan oluşan iç mekan renkleri, opsiyonel tam açılır panoromik cam tavan ilk dikkat çekenlerden. Yeni i20 4 farklı iç mekan rengi sunuyor. Tüm donanım seviyelerinde aux ve usb nin bulunması çok iyi. 7” dokunmatik ekranın kullanımı basit ve tepkileri hızlı.Otomobilde yeterli baş ve diz mesafesinin yanında bolca saklama alanı var. Vitesin yanındaki bardaklıklar ve vitesin önündeki boşluk gerçek anlamda eşyalarınızı toparlamanızı sağlıyor. Işıklı ve soğutmalı torpido gözü hacimli bir şeyler koyabileceğiniz büyüklükte.301 litrelik bagaj hacminin yanında tek tek yatan arka koltuklarla da bu alanı genişletebiliyorsunuz. 5 kişinin rahatça seyahat edebildiği otomobil ayrıca sahip olduğu güvenlik özellikleriyle de küçük aileler için de ideal. Yokuş destek sistemi, Araç stabilize yönetim programı (VSM), elektronik stabilize programı (ESP), Lastik basıncı düştüğünde sizi uyaran sistem (TPMS) gibi özellikler standart olarak sunuluyor.
 

Test otomobilim 82 beygir güç üreten 1.2 benzinli motora sahip. Beş ileri manuel şanzımanla birlikte küçük hacimli motordan beklediğimden çok daha seri ve dengeli. Direksiyon tepkileri hızlı. Viraja biraz hızlı girince kontrolü kolay kolay kaybetmeyeceğiniz güvenini veriyor. Aynı şekilde ses yalıtımı da başarılı. Otomobilde kalite hissi yukarıda, güvenli sürüşün yanında ekonomikte, yoğun trafikte kullandığım otomobilin ekranında değer 7.2’yi gösteriyordu. Ancak şartlara ve  kullanıma göre bu değişecektir. Bu otomobil bence çok başarılı kalitesi ve fiyatıyla sınıfında çok iddialı.