BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18

YENİ HONDA CİVİC HATCHBACK 1.5 TURBO Test Sürüşü

Honda’nın İngiltere Fabrikasında Avrupalı tüketicilerin beklentisi doğrultusunda ve 200 milyon paundluk bir yatırımla geliştirilmiş.

Onuncu nesil Honda Civic Hatchback nihayet sahnede. Şu ana kadar üretilen en atak ve dinamik Civic Hatchback ile Barselona’da yapılan uluslararası basın lansmanında tanıştım.

Honda’nın İngiltere Fabrikasında Avrupalı tüketicilerin beklentisi doğrultusunda ve 200 milyon paundluk bir yatırımla geliştirilmiş.

Yeni civic in sedan karoseriyle daha önce tanışmıştık, yine farklı bir tasarımı olan sedan versiyonu alışık olduğumuz sedanlardan çok daha sportif görünürken bu farklı tasarım hatchback karoseriyle de devam ediyor. Tasarım konusunda açıkçası ben renklere göre otomobilin görsel etkisinin değiştiğini düşünüyorum. Beyaz ve gri tonlarda özellikle tasarımın sahip olduğu keskin ve köşeli hatlar çok göze batarken, kırmızı ve mavide çok daha sağlam ve net bir bütünlüğe sahip görünüyor. Otomobil ön kısımda sedanla büyük benzerlik gösterirken arka kısımda daha agresif ve ruhuna yakışan daha sportif bir görüntüye sahip.Bu arada eski nesline göre yere daha yakın, 20 mm ağırlık merkezi aşağıya alınmış ve eski nesline göre yine daha uzun ve daha geniş.

İçeriye geçtiğimizde bir hatchback otomobilden beklenenden çok daha geniş bir alana sahip. Hatta benzin deposunun yeri değiştiği için artık arka kısımda oturacak yolculara çok daha konforlu bir oturma pozisyonu sunuyor. Sürücü için alçak oturma pozisyonu ve bu pozisyonu destekleyen sürücü odaklı kokpit otomobilin dışındaki hareketli tasarımın aksine daha sade ve anlaşılır bir şekilde uyarlanmış. Önceki nesilden daha alçak ön konsol ve daha dar tasarlanan A sütunları daha iyi bir görüş açısı da sunuyor. İkinci nesil 7” büyüklüğünde dokunmatik Honda Connect bilgi ve eğlence sistemi kullanımı kolay ve cep telefonunuzla otomobile bağlanabileceğiniz Android Auto ve Apple Car Play sistemlerini destekliyor. Konsol fiyat ve sınıfı düşünürsek kalite algısı yüksek malzemelerle ve çok şık tasarlanmış. 7” lik Dijital gösterge paneli ise yine ihtiyaç duyabileceğiniz sürüş bilgilerini göz önünde bulundururken yeni tasarımıyla okuması kolay,renkli ve modern duruyor. Özellikle sevdiğim kısım ise eşya gözleri, vites önünde oldukça büyük bir eşya gözü yanında hemen vites arkasında ise çok derin bir kolçak bulunuyor, üstünü açıp kapatabildiğiniz bu kısımda hareketli bardaklıklarda duruma göre kendinize daha fazla alan açabiliyorsunuz. Otomobilin bagaj hacmi ise 478 litre bir hatchback otomobile göre oldukça iyi bir hacim.

Yeni Civic Hatchback 5 yıldızla geliyor. EuroNCAP çarpışma testinde gösterdiği başarılı performansla sınıfının en güvenli otomobillerinden biri olduğunu da kanıtlamış oldu. Civic Hatchback araç denge ve çekiş kontrol sistemi, lastik basınç ikaz sistemi özelliklerini standart, çok açılı geri görüş kamerası, kör nokta uyarı sistemi, çevre görüş sistemi gibi özellikleri ise opsiyonel sunuyor.

Yeni Civic Hatchback ülkemizde yalnızca yeni 1.5 litre turbo beslemeli motor ve Cvt şanzımanla satışa sunulacak. Honda severlerin çok mutlu olacağı turbo sürprizine üzülecekleri manuel eksikliği eşlik edecek. Manuel seçeneğinin şuan gelmiyor olması gerçekten üzücü çünkü lansman esnasında bu motoru manuel şanzımanla kullanma şansım oldu ve gerçekten çok etkilendiğimi belirtmeden edemeyeceğim ancak bunun yanında  etkilendiğim bir diğer konu ise CVT şanzıman. Normalde Cvt şanzıman kullanmaktan çok hoşlanmam, ama 1.5 litrelik turbo beslemeli motorla sunulan bu cvt şanzıman beni çok şaşırttı çünkü özellikle direksiyon yanındaki kulakçıklarla vites değiştirerek spor modda otomobilin ne kadar eğlenceli bir sürüşü olduğunu anlatmak zor. Bu şekilde Cvt sarsıntısını hissetmeden yüksek performans alınabildiği gibi normal modda da oldukça net bir sürüş sunuyor. Yani manuel ile sürüş zevki anlamında çok ciddi farklar yok. 4 silindirli bu motor 182 beygir güç ve 1700 devir itibariyle de 220 Nm tork üretiyor. Bu şekilde düşük devirde dahi çok iyi performans gösterebiliyor. Otomobilin arka kısmında bağımsız süspansiyon kullanıldığını belirtmekte fayda var bu durum otomobilin hem yol tutuşunu hem de konforunu artırıyor yalıtım konusuna gelirsek te şehir içinde ve Barselona’nın civarındaki oto yol ve dağ yollarında uzun bir sürüş yapma şansım oldu ve bu konuda şikayet edebileceğim bir rahatsızlık hissetmedim. Yeni Honda Civic şimdilik 1.5 litrelik turbo beslemeli motor ve CVT şanzıman eşliğinde tek donanım seviyesinde geliyor ve 100.900 TL fiyat ile satışa sunulacak.