BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

YENİ FORD FOCUS 1.6 Dizel Sürüş İzlenimleri

YENİ FORD FOCUS 1.6 Dizel Sürüş İzlenimleri

Kompakt sınıfta en beğenilen otomobillerden biri olan Focus, 1998 yılında başlayan yolculuğuna 2014 yılındaki 3.nesline yapılan makyajla devam ediyor. Özellikle ralli parkurlarındaki başarılarını keyifle izlediğimiz otomobil son makyajla daha güçlü ve daha modern bir görüntüye sahip oldu.

Radyatör ızgarası Aston Martin havası taşıyor ve bu çağrışımla otomobile bakışlar biraz daha derinleşiyor haliyle. Geriye doğru uzanan ve incelen farlar harekete hazır duygusu veriyor. Bu gruba eklenen ince led gündüz farları biraz da çatık bir bakış ekleyerek otomobile gizemli bir ifade katmış. Makyaj öncesine göre biraz daha alçaltılan otomobilin yan kısmında ve kaputtaki çizgilerle verilen hareket birazcık sportif görünmesini sağlamış. Arka kısımdaki en göze çarpan hareketi doğal bir bombeyle oluşturulan spoyler.
 

İç tasarımda ise yine segmentinin en iyilerinden diyebilirim Focus için. Orta konsoldaki tuş kalabalığı 8” lik dokunmatik ekranla toparlanmış çokta iyi olmuş. Kullanımı kolay tepkileri hızlı ve ideal sürüş pozisyonundayken konumunuzu bozmadan, rahatlıkla uzanabildiğiniz bir yerde. Navigasyon, klima, telefon, müzik gibi birçok özelliği buradan kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca sahip olduğu vale moduyla bir şifre girerek sizden başkasının kullanımını önlüyorsunuz. Bu özellik otomobili zorunlu olarak paylaşıyorsanız bazı durumlarda gerekli olabiliyor. Navigasyondaki kayıtlı adresler gibi. Klimayı dijital ekrandan kullanmayı tercih etmeyenler hemen ekranın altındaki tuşlardan manuel olarak değiştirebilir ki benim tercih ettiğim er zaman budur. Alternatif sunulması bence çok iyi olmuş. Direksiyon artık çok daha sportif ve tuş konumlandırılması daha başarılı. Gösterge paneli yine okunaklı orta kısımda araç bilgisayarı bulunuyor ve aynı ekranda otomobille ilgili merak edebileceğiniz hemen her şey aynı anda görebileceğiniz şekilde.Eşya gözleri konusunda orta konsolda çok bonkör olmasa da vitesin önünde telefon anahtarlık gibi küçük eşyalar için vitesin arkasında ise bardak için yer bulunuyor bunlar dışında eşyalarınızı kapı içleri ve kolçakla toparlayabilirsiniz. 421 litrelik bagaj hacminin yanında ferah bir iç mekana, çok rahat baş ve diz mesafesine sahip.
 

EuroNcap testinden beş yıldız alan test otomobilim, 1.6 litrelik Turbo Dizel Motora sahip bu motor 115 beygir güç ve 1750 d/d da 270 Nm tork üretiyor. 0-100 hızlanması 10.9 saniye olan otomobil 6 ileri manuel şanzımana sahip. Ancak dizel otomatik kombinasyonunu bekleyenler için iyi haber, Ford Focus modelini mayıs ayından itibaren dizel powershift otomatik olarak edinebiliyorsunuz. Yakıt tüketimi ise fabrika verilerine göre ortalama 4.5 litre ancak her zamanki gibi kullanıma göre değişiyor ve benim ulaştığım değer yoğun trafikte 5.7 gibi iyi bir değer. Benim Focus hayranlığımın sebebi ise sürüş dinamikleri. Dinamik tork kontrol, direksiyon ve süspansiyon sistemi ile yol tutuşu gerçek anlamda başarılı. Seri virajlarda yüksek denebilecek hızlarda dahi dengesini bozmuyor sınırları zorlamak istediğinizde ise devreye giren ESP problem yaşamanıza izin vermiyor. Ben bu otomobili her zaman başarılı buldum, sınıfının en iyilerinden olduğunu düşünüyorum makyajlanarak çok daha başarılı bir yol arkadaşı olmuş durumda.