BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.421,31

YENİ CİTROEN C1 Test sürüşü

YENİ CİTROEN C1 1.0 Shine Test sürüşü

Özellikle trafiğin yoğun olduğu kalabalık şehirlerde en önemli ihtiyaç rahat ulaşım için kolay kullanılabilen ve kolay park edilebilen otomobiller olmuş durumda.Şehir hayatını kolaylaştırmak için tasarlanan mini sınıfın en eğlenceli ve sevimli otomobillerinden birini test ediyorum. Mini sınıf bizde çok rağbet görmesede özellikle dikkat çekici tasarımlarından dolayı gençler ve bayanların oldukça ilgisini çekiyor.C1 ise bence bu sınıfın en göze çarpan otomobillerinden biri.

C1 Feel,Shine ve Airspace olarak üç farklı versiyonla satışta. Tamamen açılabilir tavan Airspace versiyonuyla birlikte sahip olabildiğiniz özellik, ayrıca bu versiyonda 3 farklı tavan rengini 8 farklı gövde rengiyle kombine edebiliyorsunuz.Benim versiyonum ise Shine.

 

Otomobilin sahip olduğu canlı renklerle dikkat çekici ön tasarım birleşince gözler ister istemez otomobilin üzerinde. Ön tasarımı ve özellikle far grubu küçük otomobile sevimli olmanın yanında birazda ciddi bir hava veriyor. Kendine has tarzıyla oldukça havalı otomobilin ülkemizde 5 kapılı versiyonu bulunuyor.

Kullandığım versiyonda açılır tavan yok ama beklediğimden çok daha geniş bir yaşam alanı var.Öncelikle koltuklardan bahsedersek biraz cesur bir tasarımı var. Başlıklarıyla birlikte tek parça olan koltuklar estetik olarak herkese hitap etmeyebilir bence ama oldukça rahatlar. İçerideki renkli kısımlar dışarıdaki enerjiyi içeriye taşıyor. Yine bu kısımları farklı renklerle kombine etme şansınız var. Elektrik destekli ve deri kaplı direksiyon üzerindeki tuşlarla multimedyayı ve bluetoothla bağlandığınız telefonunuzu kontrol edebiliyorsunuz.7” dokunmatik ekranın kullanımı kolay. Kapı kollarında ve vites önünde  eşyalarınız için küçük gözler mevcut ve sınıfı için yeterli. Torpido ufak tefek eşya koyabileceğiniz kadar geniş alana sahip. Otomobil mini sınıfta ancak gerekirse arka kısımda 3 yetişkin yeterli baş ve diz mesafesiyle seyahat edebiliyor üstelik eşyalarınızı bagaja koyarak. Yani bu otomobille kısa seyahatlerde bagaj yada yolcu arasında tercih yapmanıza gerek yok. 196 litrelik bagaj hacmi yeterli gelmediği durumlarda koltukları yatırabilir ve 780 litrelik bagaj hacmi elde edebilirsiniz. Sınıfı için oldukça iyi rakamlar.
 

3.44 metrelik boyuyla park etmek zaten kolayken opsiyonel olarak sunulan geri görüş kamerası ile çok daha kolay. Üstelik sahip olduğu hafif direksiyon eğer bu ilk otomobilinizse kendinizi çok rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Esp,Ebd (Elektronik fren güç dağılımı) yokuş kalkış desteği gibi özellikler standart sunuluyor.
 
Kullanıma gelince otomobilim 68 beygir güç üreten 3 silindirli 1.0 litrelik benzinli motora sahip.Tork değeri ise 95,5 (Nm).  Otomatikleştirilmiş 5 ileri şanzımanıyla birleşik yakıt değeri 4.5 km olarak gösteriliyor. Ben kullandığım süre boyunca çoğu  zaman yoğun trafikte değer 6.5 gösteriyordu. Tabiki kullanıma göre değişecektir. Şu sıralarda ki hava şartlarından dolayı otomobili karlı ve kaygan zeminde kullanmak durumunda kaldım. Minik otomobil büyük bir performans sergiliyor. Biraz dikkatli bir kullanımla zor şartlarda sizi yolda birakmayacağına emin olabilirsiniz. Ses yalıtımı biraz zayıf özellikle yokuşlarda ve biraz seri kullandığınızda motor sesini içeriden dinleyebilirsiniz. Bu bazen keyif verici de olabiliyor.Bir diğer negatif olabilecek özellik ise vites geçişlerinin hissedilir olması.

C1 özellikle gençler ve trafiğe yeni çıkanlar için ilk otomobil olmaya çok uygun.Yumuşak direksiyon, manevra kabiliyeti, canlı tasarımı ve fiyatıyla şehir için tercih edilebilecek otomobillerden.