BIST 9.507
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.491,72

VOLKSWAGEN TiGUAN 1.4 LOUNGE Sürüş İzlenimleri

Aslında daha çok şehir için tercih edilen bu otomobille arazi şartlarında da rahat olunabileceğini deneyimleme şansım oldu. İsminin hakkını veren bu kompakt suv otomobil bu defa Lounge donanımıyla benimleydi.

Bana hakkında en çok soru sorulan otomobillerden biri Tiguan. Özellikle bayanların biraz daha fazla dikkatini çekiyor olmasını tasarımına bağlıyorum. Aslında daha çok şehir için tercih edilen bu otomobille arazi şartlarında da rahat olunabileceğini deneyimleme şansım oldu. İsminin hakkını veren bu kompakt suv otomobil bu defa Lounge donanımıyla benimleydi.

Çok sert olmayan ifadesi ve sakin hatları kullanımı kolay bir otomobil olduğu izlenimini bırakıyor. Ayrıca çok iri olmayan cüssesinin buna katkısı büyük tabi ki. Otomobildeki en hareketli ve otomobile asıl karakterini veren detaylar ise gümüş tavan rayları, 18” Jantlar ve Bi-Xenon Farlar.

Otomobil dışarıdan göründüğü gibi içeride de oldukça sade bir tasarıma sahip. Önceliği konfor ve rahatlığa verdiği detaylardan anlaşılıyor. Kullanımı kolay ve tepkileri net olan Türkçe seçenekli 6,5” dokunmatik ekrana sahip. 3 kollu deri direksiyon bilindik VW kullanım kolaylığında. Tüm multimedyayı buradan kontrol edebilirsiniz. Kullandığım versiyona özel Tartan koltuk döşemesi otomobildeki kalite algısını bayağı yukarı çıkarıyor ayrıca koltukların başlıklarını yukarı aşağı olduğu gibi sağa sola da ayarlayabiliyorsunuz.. Opsiyonel olarak sunuluyor ancak panoramik cam tavan her otomobilde olduğu gibi Tiguan’da da olduğundan çok daha fazla ferah bir hava yaratıyor içeride. Özellikle aileniz için kullanacağınız bir otomobilse cam tavan araç içindeki enerjiyi yukarıya taşıyacaktır. Eşya gözleri oldukça ergonomik hemen elinizin altında kolayca ulaşabileceğiniz vites arkası, vites önü kolçak, kapı içleri gibi dökülme saçılma korkusu olmadan bir şeyler koyabilirsiniz. Ayrıca arka koltuk arasındaki kol desteğinin içinde yine çok ortada olmasını istemediğiniz eşyalarınız için bir alanınız var ve bu kısmı dilerseniz yerinden çıkarabilirsiniz. Tiguan kalabalık seyahatler içinde oldukça rahat, arka kısımda uzun boylu olsa bile 3 kişi uzun yolculuk rahatça yapabiliyor. Çocuk koltuğu için bağlantı noktaları bulunuyor. Yerden çok yüksek yada çok alçak olmaması bağlantı sırasında işinizi kolaylaştırıyor.  Eşya taşımanız gerektiğinde sürücü koltuğu hariç tüm koltukları asimetrik olarak düzenleyebiliyorsunuz.  Yani ihtiyacınıza göre düz bir zemin de sağlayabiliyorsunuz. Ve böylelikle 1510 litre gibi bir alana sahip oluyorsunuz.

Otomobilin kullanımı, verdiği izlenim gibi oldukça kolay bu da büyük avantaj çünkü şartlar şehir içinde de oldukça zorlaşabiliyor. Özellikle yağmurlu ve karlı havalarda otomobilin sürücüden yardım almadan da kendi yeteneklerinden dolayı güvenilir olması bekleniyor. Ki Tiguan bu konuda da oldukça donanımlı. Anti Blokaj Fren Sistemi (ABS), Elektronik Fren Basıncı Dağıtıcısı(EBD), Elektronik Diferansiyel kilidi (EDL), Elektronik motor çekiş kontrolü (MSR), Elektronik Patinaj önleme sistemi (ASR), Elektromekanik park sistemi, Auto Hold (Yokuş kalkış desteği), Yorgunluk tespit sistemi gibi asistanlara sahip. Sürüş esnasında otomobile de güven duymak çok önemli. Tiguan kendimi otomobilin verdiği güven duygusuyla sürüş esnasında daha rahat hissettiğim otomobillerden biri.

Otomobilim BlueMotion Teknolojisine sahip motoruyla yakıt tüketimi anlamında rakiplerinden biraz daha önde görünüyor. Otomobilimde 1.4 Litrelik 150 beygir güç üreten benzinli TSI motor bulunuyor. 6 ileri DSG şanzıman ile performanslı sürüşlerimde  9.1 lt’lik bir yakıt tüketim değeri gösteriyordu otomobil. Tiguan!ın kalitesi ve performansı göz önüne alındığında oldukça iyi bir değer. DSG şanzımanı anlatmaya gerek bile yok, vites nasıl değişiyor hissetmiyorsunuz bile. Ses yalıtımı başarılı, uzun yolda yüksek hızlarda dahi beni rahatsız eden bir ses olmadı. Şehir içinde olduğu gibi uzun yol konforu çok iyi. Hem sürücü hem de misafirler için. Şehirden çıktığınızda şartlar değişiyor ama Tiguan’ın tavrı değişmiyor. Asfaltta ne kadar konforluysa hafif arazide bir o kadar başarılı buldum.  Ayrıca otomobili 4 çeker ve dizel olarak satın alabilirsiniz ancak bu durumda yalnızca DSG şanzıman ve 2.0 litrelik bir motorla alabilirsiniz. Bu şekilde Tiguanla hafif arazi dışında şartları biraz daha zorlayabilirsiniz.