BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23

Vergi ve Bağ-Kur teşvikinden faydalanmayı unutmayın...

Yazının başlığını okuduğunuz anda 29 yaşından büyükseniz, heyecanlanmanıza veya ‘bir avantaj vardı da ben mi atladım’ diye düşünmenize gerek yok.

Yazının başlığını okuduğunuz anda 29 yaşından büyükseniz, heyecanlanmanıza veya ‘bir avantaj vardı da ben mi atladım’ diye düşünmenize gerek yok.

Olay, 18-29 yaş aralığında olan “genç girişimciler” için devletin sağlamış olduğu “vergi ve Bağ-Kur primi teşviki” ile ilgili.

Devlet, gençlerin ekonomiye birer girişimci olarak katılımını artırmak, yeni istihdam alanları oluşturarak işsizlikle mücadelede etmek gibi nedenlerle her geçen gün yeni destekler, yeni teşvikler hayata geçirmekte. Bunlardan bir tanesi de genç girişimcilere kazanç istisnası…

ÜÇ YIL BOYUNCA SENELİK 26.250,00-TL’YE KADAR GELİR VERGİSİ DESTEĞİ…

Genç girişimcilerde kazanç istisnasının tanımladığı Mükerrer 20. Madde özetle; ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti dolayısıyla ilk defa işyeri kuran 18-29 yaş aralığındaki gençler “üç yıl” boyunca kazandıkları paranın “75 bin TL’si” için vergi ödemeyecek demekte. Bu istisnadan yararlanabilmenin şartları ise;

-İşyeri açılış tarihinde ‘18-29 yaş’ aralığında olmak,

-İlk defa gelir vergi mükellefiyeti açtırıyor olmak, (Gerçek usulde tam mükellef)

-İşe başlamayı vergi dairesine yasal süresi içerisinde bildirmek, (İşe başladıktan sonra 10 gün içinde)

-Kendi işinde bilfiil çalışıyor ve işini bilfiil sevk ve idare ediyor olmak, (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak bu şartı bozmaz)

-Bir işletmeyi devralmak suretiyle bu muafiyetten yararlanmak isteyenlerin, devir aldıkları işletme sahibi ile yakınlık durumu, “eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımı olmamak”

-Faaliyetin adi ortaklık yapılması halinde “tüm ortakların işe başlama tarihi itibariyle” bu maddedeki şartları yerine getiriyor olmak. (Yani iki arkadaş bir adı ortaklık kurmak isterse her ikisinin de genç girişimci şartlarını taşıması gerekiyor.)

Genç girişimciye gelir vergisi istisnasını bir örnekle açıklamak gerekirse;

İsa Bey, 2017 yılında 250 bin TL’lik iş yapmış ve faturasını kesmiştir. İsa Bey’in bu yıla ait işletme gideri dâhil tüm gider ve maliyet tutarı 150 bin TL’dir. (KDV dikkate alınmamıştır)

İsa Bey’in istisnadan yararlanmadığı varsayımı ile vergi durumuna baktığımızda, 2017 yılı kârı 100 bin TL, ödeyeceği vergi de 26.650-TL olacak.

İstisnadan yararlanılması halinde ise; 100 bin TL kârdan 75 bin TL’lik istisna düşüleceğinden, vergi matrahı 25 bin TL, ödeyeceği vergi 4.350-TL olacak.

Kısacası, bir sene için 26.250-TL’ye kadar olan gelir vergisi desteğini “üç yıl boyunca alacak olanlar, toplamda 78.750-T’ye” kadar kazanç elde etmiş olacak. Rakama bakıldığında, bu desteğin öyle hiç te yabana atılacak bir tutar olmadığı tartışmasız.

8.400,00-TL BAĞ-KUR PRİM DESTEĞİ

Genç girişimciler için bir diğer devlet desteği de Bağ-Kur primleri ile ilgili...

İlk defa işyeri açacak olan ve ilk defa sigortalı sayılan 18-29 yaş aralığındaki gençlerin 01 Haziran 2018’den itibaren bir yıl süreyle aylık 700-TL olan Bağ-Kur primi devlet tarafından karşılanacak. Bu destekten yararlanma koşullarını da kısaca özetleyecek olursak;

-Ticari kazanç veya serbest meslek faaliyeti dolayısıyla adına “ilk defa işletme kurmuş olanlar,” (Hâlihazırda işletmesi bulunup bunun kapanışını yapıp yeniden bir işletme açanlar bu kapsamda sayılmaz)

-01.06.2018 tarihinden itibaren adına ilk defa vergi mükellefiyeti tahsis edilmiş olanlar, (Bu tarihten önce işe başlaması olan mükellefler bu destekten faydalanamaz.)

-Yaş itibariyle 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşını doldurmamış olanlar, (30 Yaşına girildiğinde destek kesilecektir)

-Kendi işinde bilfiil çalışıyor ve işini bilfiil sevk ve idare ediyor olanlar, (işinde ve bu işin gerektirdiği konularda fikri veya bedeni olarak çalışmak ve işini bizzat idare etmek)

Ayrıca adi ortaklık kurmak suretiyle faaliyete başlayacak olanlar da bu destekten yararlanabilecek. (Anonim ve Limited şirket kuran ortaklar bu madde hükmünden yararlanamaz. Adi ortaklıklarda da “sadece bir ortak” bu destekten yararlanabilir.)

Özetle; gerek gelir vergisi desteği, gerekse Bağ-Kur prim desteği gibi uygulamalar gençleri heyecanlandırmakta, ticari hayata atılmalarında onlara cesaret vermekte.

Benzer nitelikteki teşvik ve avantajların artırılması giderek gelişen ekonomimizin daha da büyümesine ve işsizlikle mücadele politikalarının istenilen hedeflere ulaşmasına olumlu katkıda bulunacaktır.

NOT: Soru ve görüşleriniz için iletisim@ozkantastan.com adresine mail atabilirsiniz.