BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,71
HABER /  EKONOMİ

Venezuela fabrikaları işçiye verdi şirketler terkediyor

VENEZUELA'da fabrikasına el konulan Amerikalı otomotiv devi General Motors (GM) ve dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden United Airlines bu ülkeden çekildiğini duyurdu.

Abone ol

Amerikalı otomotiv devi General Motors (GM) ve dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden United Airlines Venezuela’dan çekildiğini duyurdu. 17 Nisan’da GM’ye ait bir fabrika kamulaştırılarak işçilere verilmişti.

GM tarafından yapılan açıklamada şirketin faaliyetlerinin Venezuela'da "tamamen durdurulduğu” ilan edildi. Açıklamada GM'un durumu çözmek için defalarca Venezuelalı yetkililerle görüşme talep ettiği ancak yanıt alınamadığı belirtildi.

YÜZDE 51'İ İMZA VERİNCE ALINIYOR
Venezuela yasalarına göre bir yerde çalışan işçilerin yüzde 51’i imza verirse hükümet burayı kamulaştırıp işçilere veriyor. GM işçileri de fabrikanın kamulaştırılması için imza vermişti. Hükümet tarafından yapılan açıklamada ise fabrikayı işgal etmek gibi bir niyet olmadığını söylendi.

Venezuela'daki üretim fabrikasında 2 bin 678, ülke genelinde de 3 bin 900 çalışanı bulununan ülke otomotiv endüstrisinde payı ise yüzde 55 olarak kaydediliyordu. İspanya basınında yer alan haberlere göre Hugo Chavez'in Bolivarcı sosyalizme geçişi açıkladığı 2006'da 68 bin 147 araba üretimiyle lider konumda olan GM 2016'da bayilere sadece 2 bin 849 araç teslim etti.

Havayolu şirketleri de gidiyor

Dünyanın en büyük hava yolu şirketi United Airlines ise ülkedeki ekonomik krizden etkilendi. Şirket 1 Temmuz'da Houston ve Caracas arasında son kez uçacağını açıkladı. United Airlines bu “kalıcı" kararın nedenlerini seferlerindeki doluluk oranının düşüklüğü ve şirketin Venezuela operasyonunun finansal olarak yönetilemez duruma gelmesiyle açıkladı.

Alitalia, Lufthansa, Latam, Aeroméxico, Air Canadá ve Gol gibi havayolu şirketleri de ülkeden ayrılırken Iberia, Air Europa, American Airlines ve Aerolíneas Argentinas uçuş sıklıklarını azalttı.