BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,09

Ve efsane geri dönüyor

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatillerin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş, damarlarına kadar hissettiği İstanbul'un tarih incisi , ünlü Pera Palace otelini yazdı.

Tüm dünyanın merak ve ilgiyle beklediği dünyanın buluşma noktası, yüz yılı aşkın bir sürenin adeta tanığı Pera Palace Hotel, 1 Eylül'de tarih simleriyle örtülü kapılarını yeniden dünyaya açıyor.

Pera Palace'la ilgili anlatacak elbette çok şey var. Ama şairin dediği gibi "kelimelerin kifayetsiz kaldığı" ender durumlardan biri belki de Pera'nın dönüşünü kaleme almak...

Bu yazıyı hazırlamadan önce Pera Palace ile aramda sanki özel bir bağ kurdum. Oteli sıklıkla ziyaret ettim. Kimi zaman restore edilen sütunlarının arasında tarihe küçük yolculuklar yaptım.



Pera Palace'a dair geçmişte çok şey yazıldı, gelecekte de yazılacak. Orient Express’i ile başlayan hikayesi, birbirinden ünlü konukları derken, yepyeni bir soluk ve heyecanla yeniden kapılarını açacak otelin gelecekte ki hedefleri, yaşatacakları, başarısı ve farkıysa merakla
bekleniyor.

Bu özel yazıda Pera Palace Otelinin yeni projeleri ile ilgili çok önemli ayrıntıları paylaşacağım.

İşte Tüm Ayrıntılarıyla, Geçmişten Geleceğe Pera Palace’ın Zaman Tünelinde Bir Yolculuk…



Öncelikle Pera Palace Otelinin Genel Müdürü Pınar Kartal Timer’in vermiş olduğu ayrıntılı bilgiler doğrultusunda Pera Palace Otelinin hikayesi.

Tarihte Pera Palace

Dünyaca ünlü Orient Express, 1889 yılında Paris-İstanbul arası direk seferlere başladığında, İstanbul da Orient Express yolculularının alışmış olduğu yüksek standartta hizmet sunabilecek bir otel yoktu.
Bu boşluğu, kısa süre sonra kuruluş çalışmalarına 1892 yılında başlanan , 1895‘de açılış balosu yapılan Pera Palace Hotel doldurdu.
Otel Haliç’in muhteşem manzarasına sahip kültürel aktiviteleri nedeniyle “Küçük Avrupa” olarak bilinen Pera’nın Tepebaşı bölgesindeydi.



Orient Expressin’in o dönemde ki sahibi olan L.A Compagnie Internationale des Wagons- Lits et des Grands Express Européens , 1896 yılında kendi işletme şirketini kurarak Levanten mimar Alexander Vallaury’nin tasarladığı Pera Palace otelin yarı mülkiyetini aldı. Otel, I.Dünya savaşı’na kadar son derece parlak bir dönem geçirdi.

İlklerin Oteli

İstanbul da Osmanlı Sarayları dışında elektriğin verildiği , ilk elektrikli asansörün ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu binaydı.
Türkiye’nin Avrupa standartların da ilk oteli oldu.

I.Dünya Savaşı, İstanbul’un işgali, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyetin ilanı ve II.Dünya Savaşı gibi birçok tarihi olayın sessiz ve vakur tanığı olan Pera Palace Otelinin üst kullanım hakları 2006 yılından bu yana Beşiktaş Turizm Yatırımları A.Ş’ ye ait olan Pera Palas Otel 2008 yılının Nisan ayından bu yana kapsamlı bir Restorasyon – Renovasyon süreci içerisindeydi, 23 milyon Euro yatırımla tamamen yenilenmiş olarak , Müze-Otel olan Pera Palace Hotel



1 Eylül 2010 tarihinden itibaren konuklarına merhaba diyecek.

Mimari

Alexandre Vallaury den Muhteşem Bir Mimari

Art Nouveau, Neo-Klasik ve oryantalist mimari tarzların bir arada kullanıldığı Pera Palace Oteli, 19.yy İstanbul mimarisinin tipik bir örneğidir.

9 kattan oluşan otelin iç yapıları sistemin tam ortasındaki alan da oluşturulmuş büyük bir aydınlık boşluğun üzerine temellendirilmiştir.

Pera’nın Kalbi Kubbeli Salon

Tüm plan şeması, merkezi konumuyla kubbeli salona göre belirlenmiş ve şekillenmiştir.

İstanbul’un ilk elektrikli asansörü olan meşhur asansörü çevreleyen merdivenlerde art Nouveau tarz dikkatleri çekerken, oryantalist mimari kubbeli salonda kendini hissettirir, Neo-Klasik stil ise otelin eklektik mimari yapısına katkıda bulunmaktadır.



I.Derece tarihi eser statüsündeki Pera Palace Otelinin Restorasyon projesi, KA-BA eski eserleri koruma ve değerlendirme-Mimarlık firması tarafından hazırlanırken iç dekorasyonu ise Me Tek tasarım grubu üstlendi. Otelin tüm teknik alt yapısı da yenilendi. Uluslar arası standartlardaki en son teknoloji konfora ulaşılırken tarihi ve mimari dokusuysa tamamen korundu. Aynı zamanda da 380 m2 büyüklüğünde bir Pera Spa, buhar odası, sauna, jet stream özellikli kapalı yüzme havuzu, jakuzi, yüksek teknolojiyle donatılmış fıtness center ve eski İstanbul günlerine götüren geleneksel tarza Türk hamamı ile otelin en büyük salonu durumundaki Galata da yenileme çalışmaları sırasında eklenen modern ve şık kullanım alanları oldu.



Konfor nostaljiyle buluşuyor

17’si suit 115 odasında tarihi mobilyalarının yanı sıra, özenle seçilmiş Carrara mermerleri, Murano camından özel olarak üretilen avizeleri ve el dokuması Uşak halıları ile misafirlerini nostaljik bir İstanbul yolculuğuna çıkarıyor.



Pera ve Deniz Manzaralı Deluxe odalar

Özenle döşenmiş yatak odası ve fark yaratan mermer banyolara sahip 43 deluxe Pera manzaralı oda, eski İstanbul dan esintiler getiriyor.
Haliç manzarasına bakan çoğu Fransız balkonlu 39 delexu oda ise haliç’i farklı açılardan izleme imkanı sunuyor.

Grand Pera stüdyo ve greta garbo köşe odalarında Şehir manzarasını banyo yaparken de izleyebilmek delexu odaların konforunu daha geniş mekanda yaşamak isteyenlerin tercihi Gran Pera stüdyo odaları olacak.

Pera Palace Otel Suitleri

Kral daireleri İngiltere kralı VIII.Edward ve Avusrurya-Macaristan imparatoru Franz Joseph’ in adlarını taşıyan yatak odası, giyinme odası, küvetli ve duşlu geniş banyo ve misafir tuvaleti, yemek odası, oturma odası ve çalışma odası bulunuyor.



İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın isimlerini taşıyan Senior Süitler, Art deco tarzında dekore edilen tek süit olan 6.kattaki piyano süit ve Pera manzaralı Ernest Hemingway süiti ve Haliç manzaralı Pierre Loti suitleri olarak misafirlerini ağırlayacak.

Servisler

24 saat oda servisi
Concierge sevisi
Bebek bakıcısı
Kuru temizleme
Ayakkabı boyama



Araba kiralama
Hava alanı transferi (tercih edilmesi halinde klasik arabalar ile)
Ücretsiz Wi-Fi erişimi
Oda içinden ayarlanabilir klima
Mini-bar
Şarj imkanı geniş oda kasaları
Turn-Down servisi
Direk telefon hatları
Odanızda film izleme keyfi
Engelli odası
Sigara içilmeyen odalar.

Toplantılar

Toplam 880 m2 üzerinde toplantı alanı, çok amaçlı salonlar ve üçe bölüne bilen Galata Salonu ile internet erişimi ve ups hizmeti, davet koordinatörü eşliğinde kusursuz hizmet anlayışı ile tüm etkinlerinizin klasikleşmiş Pera Palace Otel kalitesinde geçmesini sağlayacak.

Jet Sosyeteden, Cumhuriyet balolarına ihtişamlı davetler

Nostalji ve teknolojiyi birleştirdiği tarihi salonlarında misafirlerinin en özel davet ve partilerinin vazgeçilmez mekanı yine Pera Palace Oteli olacak.



Gastronomi Şöleni

Pera Palace Otelinin Executive Şefi Maximillian J. W. Thomae, ile çok keyifli ve pozitif bir sohbet yaparken şefin her zaman gülümseyen yüzü ülkemizde ne kadar mutlu olduğunu yaptığı işlerdeki başarısı da yeteneklerini gösteriyordu. Türkiye aşçılık milli takımıyla birlikte aynı zamanda da geleceğin genç aşçılarına da iyi bir örnek olmak ve onları kazanmak istiyorum ve elbirliği içerisinde Türk mutfağının lezzetlerinin dünyayı sarmasını sağlayacağız derken Neden Türkiye dediğimde bir Türk kızına aşık oldum ve 18 yıl gibi bir süreçten sonra kendimi bir Türk gibi hissetmeye başladım diyor.

Peki Pera Palace diye sohbetimiz devam ederken yiyecek-içecek benim için hayat, ürünleri en iyi şekilde sergilemek durumundayım, hangi mevsimde hangi sebze, meyve mutfağa girer bunu çok iyi bilmek gerekiyor Pera, benim kariyerim için çok önemli.Baş aşçı olmak , modern mutfağı eskiyle harmanlamak ve Pera’ya özgü lezzetleri misafirlerimize tattırmak benim için en büyük mutluluk olacak.



Yemek Bir Kompozisyondur

Pera Palace Otelinin açılışından beri 136 tane farklı menüsü var tek tek bu menüleri analiz ettim ve farklı yemek pişirme stilleri ile iyi bir alt yapı oluşturdum Tabak seçiminden tutunda unutulmuş tat ve lezzetleri çağdaş bir yorumla şölen edasında bir sunuma varana dek en ince ayrıntıyı büyük bir titizlikle oluşturduk.



Agahta Restaurant

Orient Express’inin önemli durakları olan Paris-Venedik-İstanbul üçlüsünü Fransız İtalyan Türk lezzetleriyle birleştirerek misafirlerimize sunacağız.

Pera Palace usulü somon versiyonu, en eski somonlardan seçilmiş eşsiz lezzetiyle somon pastırma, somon lakerde, somonlu çiğ köfte Agahta Restaurantı’nın vazgeçilmezlerinden derken İstanbulin kaz ciğeri, tahin ve pekmez ile marine edilmiş füme kaz ciğeri,elmalı pestil salatası, garnitürleri ve Ankara simidiyle servis ediliyor.
Zeytinyağlı enginar çorbamızda alışkanlık yapacak.



Patisserie de Pera

9 Yıl Japonya da kaldıktan sonra Pera Palace’a transfer edilen pastane şefi Seyhan Deniz Usta bütün pastaları Pera Palace’a özel, tahinli makaronlar, pişmaniyeli gofret,çikolata prensesi, çok hafif çikolataların meyvelerle dansından oluşan muhteşem bir tat.
Beklenen Pera Palace ziyafetlerine eşlik edecek kubbeli salonda ise canlı piyano dinletisi eşliğinde çay saatleri. Orient Barda ise unutulmaz şarap tatları, terasta çok alternatifli içki menüleriyle Pera Palace harikalar yaratacak.



Pera Palace ‘de Yaşayan Tarih ve Ünlüler

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İsmet İnönü, Kral VIII.Edward, Kraliçe II.Elizabeth, Avuturya- Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya devlet başkanı Josip Broz Tito,General Franz Von Papen, Jacqueline Kenndey Onasis, Ernest Hemingway, Pierre Loti , Mata Hari bu isimlerden bazıları.

Pera Palace Otelinin dünyada merak uyandırmasında büyük etkisi olan ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie otelin baş müdavimi olarak dikkatleri üzerine çekiyor.



Atatürk Müze Odası

Pera Palace Hotelin de bulunan 101 no lu odanın ayrı bir önemi ve özelliği var 20 Mart 1981 de müze olarak ziyarete açılan bu oda Atatürk’ün adeta ev gibi kullandığı bir odaydı.

Hindistanlı Kahinin Sırrı

1929 yılında sırrı çok sonra anlaşılacak ve düşünülecek bir ziyaret gerçekleşir Atamıza. Bir Hint mihracesinin Atatürk’e hediye edilmek üzere kahinine hazırlattığı ipek seccade inanılmaz ip uçlarının tanığı olacaktır.

1938 yılından sonra bu seccadenin üzerinde yapılan araştırma motiflerinde 10 kasımpatı çiçeği ve saat motifindeki 9.07 Atatürk’ün beyin ölümünün gerçekleştiği zamanı gösterirken herkesi hayrete düşürüyor. 101 no lu müze oda da aynı zamanda kahve fincanından diş fırçasına kadar Atamızın özel eşyaları sergilenmektir.



Pera Palace Hoteli’nin yenilenerek açılışından itibaren Atatürk’ün en sevdiği renk olan gün doğumu rengi şafak pembesi ile yenilenen 101 numaralı müze oda, Pera ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kart postallar, madalyalarla daha da zenginleştiriliyor.

Atatürk’ün bir Pera Anısı

I.Dünya savaşı yıllarında İngiliz işgal orduları komutanı General Harrington Pera Palace Hotelin de bir akşam yemeği yerken Atatürk dikkatini çeker ve şef garsondan kim olduğunu öğrendikten sonra masasına davet ettiğini söyletir.
Ve Atatürk’ün cevabı oldukça zeki, ileriyi gören, net bir cevaptır.
“ Daveti ev sahibi yapar, işgal kuvvetleri komutanı da olsa zamanı gelince gidecekler.İsterlerse benim misafirim olarak masama gelip kahve içebilirler.” diyerek yanıtlar.

Agatha Christie Odasının Sırrı

Orient Expressin de cinayet isimli romanını yazdığı, Pera Palace Hoteli 1926-1932 yılları arasında defalarca ziyaret eden ve konaklayan dünyaca ünlü polisiye romanı yazarı hayatındaki kayıp 11 günün sırrıyla ilgili ortaya atılan bir çok iddia arasında bir medyumun bu 11 günü Pera Palace Otelinde geçirdiğini iddia etmesi 411 no lu oda da bulunan kayıp anahtar derken dünya kamu oyunun, film şirketlerinin bu otele büyük ilgi duymasına neden olmuştur.

Yazarın kendi adıyla anılan 411 no lu oda da kalmak isteyen misafirler için kullanıma açılıp daha şimdiden bu odaya birçok rezervasyon yapılmıştır.

Kıyafetinden dolayı Otele Alınmadı Otelin Sahibi oldu

Bodosaki isimli Anadolu kökenli Rum bir vatandaş I.Dünya savaşı yıllarında İstanbul’a geldiğinde Otelden bir oda tutmak ister, kıyafetinden dolayı bir şeye benzetilmez ve otele alınmaz. O da bunun üzerine Oteli satın alır.

Pera Palace’lı Hikayeleri Yazmakla Bitmez

Beyrutlu Misbah Muayyeş Atatürk Suriye de görev yaparken kendisine göstermiş olduğu destekten dolayı kendisini Türk vatandaşlığına geçirir ve Pera Palae’ında işletmeciliğini almasını sağlar. O da 1928 yılında 600bin altınla Pera Palace ‘ın mülkiyetini satın alarak dikkatleri üzerine çeker.

Misbah Muayyeş bir vakıf kurdurarak oteli gelirlerinin yardımcı amaçlı kullanılmasını vasiyet ederek Atatürk’e olan saygı ve vefa borcunu da karşılıksız bırakmaz.

Orient expressi treninin, lüks yolcuları için açtırdığı Pera Palace Otelinin 1880 li yıllarda başlayan öyküsü adeta yaşayan tarih olur.



Günümüzde Pera Palace

Ve Beklenen Pera’nın Hanımefendisi

Ömrünü Otelciliğe adamış ve bu doğrultuda dünyaca ünlü internasyonel otel zincirlerinde geçirilen 25 yılı aşkın başarı ve deneyimlerden sonra Pera Palace Hotel Genel müdürü olarak Pınar Kartal Timer ve ekibi gece gündüz demeden büyük bir aşkla çalışıyor.



Pera Palace Hoteli Genel müdürü Pınar Kartal Timer’le Çok önemli ayrıntıları yakaladığım samimi ve içten görüşmeler yaptım ve bu görüşmeler sonucundaki değerlendirmelerimi siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum.

Pera Palace’ı Bir İstanbul Hanımefendisine Benzettim

Pera Palace Hotelini görmüş, geçirmiş, vakur, ve asil bir İstanbul Hanımefendisine benzetiyorum ve bir hanım olarak bu hanımefendiyi yönetmekten büyük bir haz duyuyorum. Hayatım boyunca, Pera Palace hep farklı ve özel bir yer oldu benim için. Pera Palace’ın ismi gerçekten çok büyük.

Ekibime Güveniyorum

Ekibimizin çok iyi bir enerjisi var ve buda sinerjimizi oluşturuyor. Pera da ki değişimin dinamiğiyiz. İyi bir ekip seçimiyle işe başladım öncelikle her biri konusunda en az 10 yıl internasyonel Otel deneyimine sahip departman yöneticilerinden oluşan ekip liderlerini belirleyip, 4 kademeli personel seçimi yaptık. Büyük bir titizlikle öncelikle bize gelen Cv leri değerlendirdik, insan kaynakları departman müdürleri ve genel müdür yardımcılarıyla görüşüldükten sonra en son aşamada ben görüştüm ve bize uygun takım arkadaşları olabilecek, Pera Kültürünü misafirlerimize yaşatabilecek bir kadro oluşturdum.

Çok iyi eğitimler verdik hem Pera Palace kültürünü yerleştirme hem teknik anlamda bir çok ciddi çalışmalar yaptık. Pera Palace’ın renovasyon ve restorasyonunun dışında en önemli farklı misafirlerini başka otellerden farklı inceliklerle dolu Pera Palace’a özel kurgulanan servis ve hizmet anlayışıyla ağırlayacak olmamızdır. Ekibimizin tüm halkaları bir bütün olarak önem taşımaktadır. Pera Palace’a gerçekten çok büyük bir ilgi var ve biz bu ilginin bilincindeyiz ve bu doğrultuda gereken her şeyi en iyi şekilde büyük bir onurla yerine getireceğiz.



Pınar Kartal Timer otele gelen misafirlerle tek tek ilgilenerek bu tarihi mekan hakkında bilgi veriyor.

Egolarımızı Kapının Önünde Bıraktık

Ekip olarak ben yada sen değil egolarından arınmış birimiz hepimiz , hepimiz birimiz için ilkesiyle motive olmuş ve bu doğrultuda hizmet sunan bir otel olacağız.Çalışanlarımızın kıyafetlerinden tutun da kullandığımız otel malzemelerimiz ve ekipmanlarımızın seçimine kadar Pera ayrıcalıklarını yaşatabileceğimiz yurt dışından gelen misafirlerimizin ve geçmişe özlem duyan insanlarımızın İstanbul Nostaljisini yaşayabilecekleri, kurulduğu ilk günden itibaren tam 120 senedir Otel olarak hizmet vermiş bir yer olmanın bilinci içerisindeyiz.

22 yılı aşan satış pazarlama geçmişi ile dış dünyada önemli atımlımlar yaptık, ilişkiler kurduk Londra da bir PR ajansı ve satış temsilciliği firmasıyla anlaştık. Yurt dışında çığ gibi büyüyoruz, fuarlar, medya takip ve organizasyon çalışmalarımızı sürekli çoğaltarak devam ettiriyoruz.aslında 2 Ağustos ta da otelimizi açabilirdik ama bir 1 ay canlı deneme süresi ile kendimizi test ettik.

1 Eylül Dünya Barış Günü

Açılışımızın böyle önemli bir güne rastlaması bizi sevindirdi ve aynı zamana da yine bir Orient Express’i tesadüfü ile karşı karşıyayız.

İlahi Tesadüf

Pera Palace Hoteli’nin açılmasına sebep olan dünyaca ünlü Orient Express’i 1 Eylül 2010 tarihinde sirkeci tren istasyonuna varış günü ve öyle güzel bir tesadüftür ki bizim açılış günümüz aynı güne rastlıyor, takdir-i ilahi bu olsa gerek... Orient Express’ini de otelimizde ağırlamaya hazırlanıyoruz bu da bizim için özel bir sevinç olacaktır.



Pera bölgesinin lokasyon olarak önemli olması tarihi yarım adaya hakim bir nokta da olmamız özlenilen, istenilen İstanbul Nostaljisini ve kişiye özel rafine zevklerin yaşanabileceği bir müze otel olmamıza sebep oluyor.

Kalkavan Ailesini Takdir Ediyorum

Öncelikle böylesine önemli bir oteli hizmete açmaları ve Pera Palace ın mantığını yabancı otel zincirlerinin algılayamayabileceğini düşünerek kendilerinin bu işi üstlenmesi ve vermiş oldukları sözlerin her birinin arkasında durmaları beni çok etkiledi.
Benim diyen otel zincirinde böyle bir sistem yok, eğer günün birinde yabancı bir otel zinciri bu oteli işletmeye talip olursa çantalarını koyup kurmuş olduğumuz sisteme şapka çıkararak hiç çekinmeden yola devam edebilirler.



Pera Palace’ın Yüzü Aydınlandı

Otelimizin yenilenme sürecinde her adımda bir kurgu var. İç mimari grubumuzun çözümleyici yeniliklerinden tutunda, gümüşlüklerimizin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayan dönüşüm metale varana kadar ekip partnerlerimiz isteklerimiz doğrulusunda çok başarılı işler çıkarttılar.
6.kattaki Opak yapının daha iyi güneş geçirmesi ve bu ışınları otellin her yanına yansıtmasıyla otelin genel iç mekanlarında ferah bir atmosfer sağlanıldı.



İddialı Bir Sadelik

Binaların ruhlarını veren insanlardır, ekip olarak pozitif bir enerji ile çalışıyoruz. Otelimizin renovasyon ve restorasyon çalışmalarında orijinal hali hiç bozulmadan iddialı bir sadelikle pekiştirildi. Büyük bir malikanenin ev sahibesi olarak 175 tane ekip arkadaşımla birebir butik hizmet anlayışıyla şehir otellerindeki snop duruşu kıracağız.

Arz ve Talep Dengesi Fiyatlarımızı Belirleyecek

İlk yıl mümkün olduğunca çok insan kalsın ve çok kişiye aktarılsın ve paylaşılsın diye fiyatlarımızı dünya ile karşılaştırdığımızda özellikle biraz düşük tuttuk.

230 £ dan başlayan fiyatlarla otelimizi misafirlerimizin beğenisine sunacağız.

Daha şimdiden gezip görülmeyen bir otele 3 düğün, 7 tane gala yemeği, 4 tane Cumhuriyet Balosu konfirme ettik.

5 yıl Önce Söylemiştim

Ne ilginçtir ki 5 yıl önce yurtdışında İngiltere de katıldığım bir fuarda neden genel müdürlük tekliflerini kabul etmiyorsunuz veya düşünmüyorsunuz diye sorulduğunda günün birinde Pera Palace renove edilirse orada ev sahibesi olmak isterim demiştim kısmet bugüne imiş. Bu otelle ayrı bir gönül bağım var .

Pera Palace gerçekten dünya için bir değer, ben ve ekibimde değerli olduğumuzun bilinciyle kusuruz hizmet anlayışıyla konuklarımızı ağırlayacağız.



Oteli Gezebilecek miyiz ?

Otelimizi, görmek ve gezmek isteyen, merak eden tüm misafirlerimize kapılarımız tabii ki açık ama öncelikle sizlerde anlayış gösterirsiniz ki otellimizde konaklayan misafirlerimizin rahat, huzurlu ve dingin bir atmosferde ağırlanabilmesi bizim için çok önemli. Fakat önceden yapılan rezervasyonlarla belirlenen çay saatlerinde belirli bir hizmet alarak otelimizin görevlileri eşliğinde Pera Palace’ı görebilirsiniz.

Punar Kartal Timer’e inanılmaz yoğunluğunun arasında büyük bir memnuniyetle gerçekten bir hanımefendi zerafetiyle göstemiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.

PERA PALACE YİNE BENİ ÇAĞIRIYOR

Bence Pera Palace ansızın hiç düşünmediğim, beklemediğim bir anda Pera Palace da bulurum kendimi. Bir sevdadır Pera Palace bir değil bir çok yaşanılmışlığı olan…

Odalarında sevdaları,koridorlarında hüznü sevince karışmış içinden bir değil bin ömür geçmiş tıpkı dünya gibi. Nice kahinlere, krallara,devlet adamlarına, sanatçılara, yıldızlara kapılarını açmış şölenler, şenlikler,balolar yaşamış mutluluğa atılan adımlara ev sahipliği yapmış dünden bugüne unutulmayan filimler gibi etkileyici bir Otel.
Dünya’ya İstanbul’u sevdirmiş işte böyle bir otel yaşayan bir efsane, şimdi ise kapılarını yarınlara aralıyor.

Alameti Harikalarla Dolu Bir Otel

“ Simplon Orient Express , Marmara kıyılarını ve Bizans surlarının karaltısını dolanıyor, kentin çevresinde bir yarım çember çiziyor ve sonunda, Galata köprüsü yakınlarında denize karşı duran sirkeci garına doğru dalıyor. Parçalara bölünmüş bir kent ”diyen ünlü ressamımız Abidin Dino Hoteller düş görür mü ? diye devam ederken bir yolcu gemisi kılığına bürünmüş olan Pera Palace bir transatlantik bile denebilir-en koyu karanlıkta açıldı denize. Önce baştan başa Marmara’yı geçti, ardından gün doğarken Çanakkale boğazını, sonrada altın renginde bir ışığa bulanmış Sporad’ları aştı. Uyandıklarında Haliç’i pencerelerinin ötesinde bulamayınca korkudan ödleri patlayan otel müşterileri, gemi personeli tarafından yavaş yavaş sakinleştirildi. Onlara rehine olmadıkları ve ak deniz çevresinde dolaşan lüks bir gemide yolculuk yaptıkları konusunda güvence verildi. Bundan sonrası gerçek bir şenlik oldu. Cenova açıklarında, Marsilya yönünde, görkemli bir biçimde filamalarla ve bayraklarla donanmış seyreden Pera Palace’ın güvertelerinde oluk gibi şampanya aktı…



Rüya Görmeden Yaşayamam

Çoktandır rüya görmemiştim, tam rüyasız yaşayamam derken uykuya daldım. Rüyamda Pera Palace’ın klasik otomobili ile hava limanında çook uzaklardan gelen bir yabancıyı karşılıyorum.İstanbul sokaklarında Trafiğe karışan nostaljik Pera Palace otomobilimiz tüm dikkatleri üzerine çekiyor ve nihayet otelimize yerleşiyoruz.

Sonra Pera da bir sonbahar akşam üzeri hafif bir yağmur çiseliyor, çıkıp bir istiklal turu yapıyoruz hava iyice kararıyor bulutlar birazdan gelecek şiddetli yağmurun habercisi, en sevdiğim mevsim en sevdiğim yerdeyim…
O çok sevdiğim yağmur altında sırılsıklam oluyoruz şarabımızı yudumlarken yine koyu bir sohbete dalıyoruz artık Pera da bir sonbahar gecesi…

Yağmur ruhumuzu yıkamış tamamen tertemiziz şimdi üşümüş bedenlerimizi ısıtmak için sarılıyoruz sımsıkı, Pera da çok güzel bir sonbahar gecesinde derken telefon sesi günaydın Pera Palace uyandırma servisi Alper bey bugün hava güneşli ve açık olacak 33 derece civarında bir hava sıcaklığı bekleniyor, çay yada kahve hangisini arzu edersiniz gazete ve dergilerle odanıza gönderiyorum diyen Pera Palace uyandırma servisiydi duyduğum ses.

Pera Palace ‘a Veda Vakti

Pera Palace’ta rüyalarım gerçeğe dönüşürken kubbeli salonda güler yüzlü servis elemanı Mehtap mis kokulu kahvelerimiz var bakın gümüşlüklerimiz nasıl olmuş hepsi prıl prıl, ışıl ışıl derken . belboy görevlisi Ömer Bey heyecanla anlatıyor tarihi asansörü Pera Palace ımız bir tane diyor.

Pera Palace’ın ölçeği birazda kişinin kendisidir diye düşünerek ayrılıyorum…

Pera dan Önce Pera dan Sonra

Pera Palace Hoteli Türkiye de, açıldığı günden beri Turizmin mihenk taşı olmuş, Türk turizminin dünyada tanınmasın da ve bugünlere gelmesinde büyük önemi vardır. Giriş kapısının önündeki Klasik otomobili, “doormenleri” Atatürk müze odası, Orient Barı ile ilk heyecanların yaşanıldığı, papyonların takıldığı, mekaniğin yada çeliğin değil adımınızı bastığınız her yerin doğallıkla sizi sardığı Pera Palace Oteli yenilenmiş yüzü ile 1 Eylül 2010 tarihinde bizlere Merhaba derken, hoş geldin Pera Palace diyorum.



SİZCE PERA PALACE

Pera Palace Oteliyle ilgili merak ettiğiniz, düşündüğünüz, paylaşmak istediğiniz her şeyi bizimle paylaşacağınız yorumlarınızı bekliyorum.

Yeni bir tatil yazısında buluşmak üzere…