BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,89

Uludere, hata, samimiyet…

Bir ülkenin başbakanı 35 genç insanın ölümü ile ilgilenmez mi? Sorumlularının bir bilemediniz iki gün içinde ortaya çıkarılmasını sağlamaz mı?

Bir ülkenin başbakanı 35 genç insanın ölümü ile ilgilenmez mi? Sorumlularının bir bilemediniz iki gün içinde ortaya çıkarılmasını sağlamaz mı?

Uludere olayının ardından yaklaşık beş ay geçti. Adli soruşturma devam ediyor, gizlilik kararı var ve hala iddianame ortaya çıkmadı.

Peki ya idari soruşturma. 

Başbakan’ın Pakistan’a giderken yaptığı açıklamalardan o soruşturmanın da en azından zihinlerde bittiğini anlıyoruz…

Başbakan insansız hava araçlarından kaydedilen görüntüleri izlemiş.  Askerin görevini samimi bir biçimde yaptığı görüşüne varmış. Erdoğan “Bir konvoy gidiyor, 30 40 kişi var. O kadar yüksekten görebilmek mümkün değil.  TSK da gerekli adımı atmıştır. Bölge terör bölgesidir, sivil oturmaz. Asker Ahmet midir, Mehmet midir bilemez”

Şimdi bu açıklamanın tahlilini yapalım.

-Hükümet Uludere olayında bir tuzak görmüyor. Yani birilerinin yanlış istihbarat verdiğini, birilerinin uçakları yanlış yönlendirdiğini düşünmüyor.

-Asker havadan 30-40 kişilik konvoyu tespit edince başka bir teyid almaya gerek duymamış. İnsansız bir bölge, terör bölgesi tespitleriyle harekat kararı verilmiş.

-Harekat kararını Başbakan vermemiş. Erdoğan’ın açıklamalarında kimin emir verdiği yok ancak bir askeri yetkilinin bu kararı aldığı anlaşılıyor.

-Bütün bu tespitlerin ardından “Hata yapıldı” sonucuna ulaşılmış ve tazminat kararı alınmış.

Yine Erdoğan’ın açıklamalarına bakılırsa dosya idari açıdan kapatılmış.

Peki ya vicdani açıdan...

Demokratik bir sistemde hata varsa bunun bir karşılığı da olması gerekmiyor mu? 

29 Aralığa dönelim. Bombalardan sağ kurtulan bir tek kişi vardı, O da Servet Encü’ydü. Servet Öncü korkunç geceyi bütün detayları ile anlattıktan sonra can alıcı birkaç cümleyi de ard arda sıraladı.

" Bu köylülerin sınırı geçip sigara ve mazot getirdiğini herkes biliyordu.  Kimse mazeret üretmesin. Kaymakam da biliyor, komutan da biliyor, herkes biliyor. Bize demesin yanlış anlaşılma sonucu bombaladık. Bu yanlışı niye daha önce yapmıyordu askerler”

Belli ki bu sorunun da bir değeri yok artık.

Asker samimi davranmış ama hata yapmış.

O hata 35 cana mal olmuş.

Varsın olsun…  

Samimiyetle yapılmış bir hatanın yaptırımı da olmaz zaten.

Yeter ki biz hatayı yapanın samimi olduğunu bilelim.