BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62

Türkler'le İspanyollar ikiz gibi

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı google'u Alper Tekbaş İspanya'y ıanlatıyor...

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş İspanya’yı merak edenlere bu  ülkeye seyahat etmek isteyenlere Barcelona sokaklarından, boğa arenalarına stadlarına, ressamlarına, gezilip görülecek ne varsa bir gezi tadında kaleme aldı. 



Türklerle İspanyollar İkiz Gibidir 

Bu  benzetme her ne kadar mecazide olsa gerçekten Akdeniz ikliminin sıcak insanları olarak örf, adet ve büyüklerimize karşı bağlılık ve saygımızla, yaşam tarzlarımızla İspanyollarla birbirine benzeyen yanlarımız göze çarpar. 

Yaşamımızda sıkıldığımız kendimize yetemediğimiz anlarda uzak ülkeleri düşünürüz dilini bilmediğimiz sokaklarını tanımadığımız, uzak ülkelerin insanlarını…

Yaşadığımız her şeyi unutup bambaşka bir ülkede kendimizi bulmak isteriz. 

İspanyada çok merak edilen yurtdışı ziyaretlerinde tercih edilen ülkelerin arasında geliyor.  


Cordoba dan Gelen Kartpostal 
 
Yıllar öncesinde Cordaba dan bir kartpostal almıştım. Değerli dostum Yavuz Aydın ile uzak ülkelere dair sohbet ederken, bu kartpostaldan kendisine bahsedip hep yurt dışında bir hayat kurmayı hayal eden Yavuz’a bir gün İspanya’ya yerleşirsen hiç şaşırma demiştim. Yıllar geçti Yavuzla hasret giderdik. Yavuz artık ispanya da yaşıyor. Kah Barcelona’yla Madrid arasında giden bir tren kompartımanın da , kah ta Cordoba da Mezguita büyük camiinde yada ünlü ressam Salvdador Dali’nin kasabası Figueras’ta . 

İspanya’ya Gitmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor 

Öncelikle schengen vizesi almak gerekiyor. Son yıllarda bu vize daha kolay alınabiliyor. Konsolosluktan randevu alınarak yada aracı kurum ve seyahat acentaları kanalıyla, gerekli belgeler tamamlandıktan sonra vize alınarak isterseniz bir tur satın alıp yada kendi imkanlarınızla Turkish Airlines, Spain air, Vueling gibi firmalarla İstanbul-Barcelona yada İstanbul-Madrid uçuşları için 180 ile 240 € aralığında gidiş dönüş bileti temin edilebilir.

Uçuşlar ortalama üç buçuk dört saat sürüyor. 

Seyahat Acentasıyla Gitmek İstersem 

4-5 günlük paket programlar sunuluyor gidiş-dönüş uçak bileti , şehir merkezi otellerinde 4 gece 5 gün oda kahvaltı konaklama ve şehir turları dahil Tuareg Tours ile görüşerek uygun ve farklı seçeneklerle İspanya seyahatinizde tercih edebilirsiniz. 

Hangi Mevsimde Gitmeliyim 

4 mevsim gidilebilir. İlkbahar ve sonbahar da hem sıcakların azalması hem de daha rahat gezme alternatifleri ve uygun fiyatlarıyla bu aylar doğru tercih olacaktır.

İlkbahar ve sonbaharda ispanya da denize girmek bambaşka. Akdeniz iklimiyle bütünleşmiş bu sıcak Akdeniz ülkesinin ayrıcalıkları arasında. 

Nerelere Gitmeliyim Neleri Görmeliyim 

Barcelona ve çevresi çok ilgi gören 4 mevsim renkli kültürel ve doğal olarak her şeyi bulabileceğiniz Akdeniz ile bütünleşmiş vazgeçilmezlerin şehri. 
 


 

Madrid-Toledo ve çevresi 

Tarih kokan sokaklar, Avrupa’nın en iyi müzelerini barındıran adeta müzeler kenti Madrid iklim olarak Ankara’ya benzer. Karasal iklim soğuk, gece ve gündüz sıcaklık farkları dikkati çeker. 
 

Toledo’ya Giriş  Orta Çağa Dönüş 

Özellikle Toledo – Madrid’e sadece 70 km mesafede ve sanki orta çağda 600’lü yıllarda taş evlerin arasında farklı bir mekan paylaşımını tarihin güzellikleriyle bütünleştiren bir şehir Vikinglerin diyarını gezmek ve görmek gerekiyor. 
 

 

Dünden Bugüne İspanya 

Öncelikle ispanya topraklarında İberlerle başlayan kronoloji M.Ö 12 yy da Anadolu dan doğu Akdeniz den İspanya topraklarına göç eden Finikeliler ve beraberlerinde götürdükleri Yahudiler, takip eden yıllarda Kartacalılar, Romalılar, Vikingler ve birçok kavmi barındırmış olan ispanya da Vikinglerin özel bir yeri vardır. 
 
Katolik Krallar Dönemi 

İspanya tarihinde çok önemli bir süreci başlatmış. 15.yy sonlarında Katolik krallar ülkedeki azınlıkları gönderirken M.Ö. 12 yy da İspanyaya gelen Yahudiler M.S.15 yy da ispanya’yı terk etmek zorunda kalmışlardır. Özellikle Fenikeliler, gemi ve deniz ticaretiyle uğraşan denizci bir kavim oldukları için ticareti çok iyi bilen Yahudileri yanlarında götürüyorlar 27 yüzyıl boyunca İber yarım adasında ticaret hayatına yön veren topluluklar ülkeyi terk etmek durumunda kalıyor. 

Kendi Genç  İsmi ve Yaptıkları Büyük Sultan Fatih Sultan Mehmet 

Özellikle Kral Fernando ve eşi Kraliçe II.İzabel (zehirli lakabıyla ün yapmış) Yahudileri İber yarım adasından gönderirken Osmanlı Padişahı Fetihlerin İmparatoru Fatih Sultan Mehmet Seferadlara kucak açtı.  
 
Cristof Colomb ve Keşifler Dönemi  

Cristof Colomb başta olmak üzere krallık desteği ile yeni kafişlere yeni yerler keşfetmeleri için fırsatlar sunulduğunda  güney Amerika ve koloni topraklarının keşfiyle Katolik baskısıyla çehre değiştiren İspanyanın taze kanı yeni soluğu adeta kurtuluşu oldu bu keşifler dönemi. 
 

İber Yarım Adası Müslümanlıkla Yoğruldu 

799 sene boyunca Müslüman kavimler özellikle Endülüs bölgesine Cebelitarık Boğazındaki yakın yerlere Granada Şehri, Cordoba’ya yerleştiler. 
 

 
Cordoba Camii 

Dünyadaki en büyük camilerden birisi olarak dikkatleri çeken ve şuanda müze katedral olarak 850 den fazla görkemli sütunuyla ziyaret edilip ilgi gören önemli yapıtların arasında geliyor. 

Granada da  5 Vakit Ezan 

Elhamra Sarayının tam karşısında, Mezguita Mayor Büyük Camii Marakeşli imamı ve İspanyol müezzinleriyle 5 vakit namazınızı kılabileceğiniz bir camii olarak ibadet için hizmet ediyor. 
 

Hristiyan Katolik Kilisesi Kan mı Kaybediyor 


İspanya nüfusu 42 milyon bunun %2.5 u Müslüman, % 1 i Yahudi kalan nüfus ise hristiyan Katolik ama nedendir ki son yıllarda kilise cemaatinin sayısında ki düşüş dikkatleri çekiyor. 

Rahatlıklar Ülkesi 

1982 yılında Nato, 1986 da ise Avrupa birliği derken ülkenin ekonomisi turizm, tarım, otomotiv, tekstil, tünel sektörü, rüzgar gülünden enerji üretim tesisleri ve güneş enerjisinin üst seviyede kullanılması ekonomiye büyük katkı sağlıyor. 
 

Neden Turizmde İspanya Dikkatleri Çekiyor 

İspanya nüfusunu 42 milyon, ülkeyi ziyaret eden turist sayısının ise 60 milyon olması bizim ise 70 milyonu aşkın nüfus oranımıza 25 milyon turistin ülkemizi ziyaret etmesi hızla gelişen turizm sektöründe ülkemizin tanıtım ve reklamının daha iyi yapılması gerektiğini de ortaya çıkıyor. 

İspanyanın tanıtım ve reklamını dünyaya çok iyi yapması, konumu, ne istersen onu bulursun mantığı, kurallı ve düzgün işleyen sistemi, şehir planları, her sokağının gezilip görülebilir durum da kullanılabilmesi ve Avrupa ülkelerine yakınlığı turizm de tercih edilen bir ülke olmasına etken oluyor. 
 

Barcelona da Nereleri Gezmeliyim 

Şehir merkezi ve köyleri dahil 3.5 milyon nüfuslu Barcelona turistlerin ilgi odağı . 

La Rambla Caddesi

Plaça De Catalunya meydanı

Mont Juic Tepesi

Picasso müzesi

Juan Miro resim heykel müzesi

Gerona & Figueras & Dali Müzesi dünyaca ünlü sür realist ressam Salvador Dalinin muhteşem müzesi

Sagrada Familia katedrali

Park Guell dinlenme parkı

Casa Pedrara evi

Casa mila evi 
 
  

Sıra Dışı  Mekanların Ünlü Mimarı 

Çok konuşulan ve hayretlere düşüren sıra dışı yapıtlarıyla dikkatleri üzerine çeken ünlü mimar Antoni Gaudi’nin yapılarında doğa unsurlarını kullanan ünlü mimar, ülkemizde de adeta bir açık hava müzesi olan Kapadokya bölgesini ilham kaynağı olarak yapıtların da kullanmıştır.

Madrid’de Nerelere Gitmeliyim 

Barcelona-Madrid arası 600 km ama her saat 40 -60 € karşılığı uçak bileti yada 3.5 saatlik hızlı tren ve kara yolcuğuyla Madrid’e gidebilirsiniz.  


Prado Müzesi içinde ünlü İspanyol ressamlarının eserlerinin sergilendiği bir müze olarak dikkatleri çekiyor

Reina Sofia Müzesi

Puerto del Sol Meydanı

Plaza Mayor (eski engisizyon mahkemelerinin kurulduğu mekan)

Alcala Caddesi

Gran Via Caddesi özellikle alışveriş için tercih edilen ve gezilen yerler arasında. 


Ventas Arenası  

1929 da inşa edilmiş  ispanyadaki en büyük arenalardan birisidir.  

Girit’ten ispanya’ya Boğaların Efsanesi 

16.yy dan itibaren boğa güreşi  İspanya da milli spor olarak belirlendiği için hemen hemen her köyde, kasabada bir arena bulunuyor. Özellikle yaz aylarında Pazar günleri yapılan müsabakaların giriş ücretleri 20 € dan 300 €’ya kadar değişiyor. Matador ünlü ise fiyatta yükseliyor.

Özellikle Ronda kasabasında senede bir defa düzenlenen müsabaka dikkatleri çekiyor. 


Futbol Fanatiği Bir Ülke 

Barcelona Camp Nou Stadı 108 bin kapasitesi ile dünyaca ünlü unutulmaz maçlara imza atarken, 80 bin kişilik Madrid S.Barnabeu Stadı da İspanyol halkının futbola ilgisinin çok fazla olduğunun adeta tanığı oluyor. 

İç Savaşlar Zor Yıllar 

1936-1939 yılları arasında iç savaşla görmüş zor yıllar atlatmış İspanya anayasal monarji ile yürütülüyor kral Juan Carlos ve başbakan Zapatero ülke yönetiminde dikkatleri çeken 1977 yılından itibaren diktatörlük dönemi bitiyor. 


Neler Yemeli 

Zeytinyağlılar, Gazpacho çorbası, soğuk domates çorbası, Sevilla ördeği ve melluze, Paella, bir saç tava içerisinde pirinçle karışık deniz ürünlerinden oluşan bir yemek, Tapas aperatif deniz mahsülleri, tortilla de patatos yumurtalı patatesli bir çeşit omlet türü çok tercih edilen bir yiyecek. 

Ne içmeli 

La rioja şarapları

Fangoria karışık meyve parçacıklarıyla yoğurulmuş bir şarap

Rom cubato

Cani macho cola ve şarap karışımı bir içecek

Cirema Catalan dondurmalı surfle 

Alış Veriş  Ne almalı 
 
İspanya’ya özgü hediyelik eşyalar, ayakkabı, tekstil ürünleri, biblo ve T.Shirt, boğa maketleri, şapka ve fötrler ispanyanın simgelerinden olan yelpaze ve flamenko dans kıyafetleri . 

Gece Yaşamı  Eğlence Mekanlar,  

Hem Barcelona hem Madrid’te farklı eğlence mekanları var aynı zamanda müzikal salonları, İspanyol gitar dinletilerinin yapıldığı büyük avlular ve flamenko dans gösterilerinin yapıldığı büyük salonlarda eğlencenin tadına varabilirsiniz.  

Konaklama 

Bir çok zincir otel başta olmak üzere hostel den pansiyona kadar 20 € dan başlayan fiyatlarla birçok konaklama seçeneği mevcut. 
 

Ülkemizden ispanya’ya seyahat eden turist sayısı her geçen gün artmaktayken İspanyol turistlerin de ülkemize seyahatleri her geçen yıl artarak çoğalmaktadır. 

Profesyonel turist rehberi Yavuz Aydın kardeşim ispanya sokaklarında sizi büyük bir keyifle gezdirirken benden bu haftalık bu kadar derken yepyeni ülkeler ve bayram tadında bir tatil dileğimle iyi bayramlar.