BIST 9.096
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin 138 yıllık hayali Ovit Tüneli açıldı

Rize İkizdere Ovit Dağı’nda inşa edilen Türkiye’nin en uzun ikinci tüneli özelliğini taşıyan Türkiye'nin 138 yıllık hayali olan Ovit Tüneli açıldı. Açılışı Erdoğan yaptı. Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14,3 kilometrelik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli oldu.

Abone ol

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1880 Kalkınma Planı’nda yer alan Ovit Tüneli bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

İlk olarak 1880 yılında Osmanlı Devleti'nin kalkınma planında Rize-Erzurum karayolu ve tüneli projesi olarak gündeme gelen Ovit Tüneli'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başbakanlığı döneminde 13 Mayıs 2012 tarihinde atıldı. Tünelde "ışık göründü" töreni ise 11 Kasım 2016'da Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ovit Tüneli açılışında konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

OVİT'İ 10 KM İNEREK GEÇMEK MÜMKÜNDÜ: Ovit geçidini bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre çıkarak ve sonra da 10 km inerek geçmek mümkündü. Biz bu projeye ilk başladığımızda birileri ne diyordu hayal. Yaptık mı? 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur. 2012 yılında başladığımız Ovit Tüneli’ni bu yıl hizmete sunuyoruz. Yol da 4 km kısalıyor.

ÜLKEMİZİN KALKINMA HİKAYESİYLE AYNI HİKAYEYE SAHİP: Bu açılışı seçim döneminde yapıyoruz. Ovit Tüneli’nin yapım hikayesiyle ülkemizin kalkınma hikayesi de aynıdır. 24 Haziran’da sandıkları patlatıyor muyuz? Adnan Menderes’in başlattığı kalkınma hamlesi tek parti artığı bir zihniyet tarafından kesilmiştir. Rahmetli Özal yeni bir hamle başlattı. Geldik 2002’ye. 2002’de gerçek hamle başladı. Bizimle beraber, hiçbir engel tanımadık.

BAKAN ARSLAN: 150 YILLIK BİR RÜYA: Ovit Tüneli fikri 150 yıllık bir rüya. Karadeniz'i İspir üzerinden Erzurum'a bir tünelle bağlamak ecdadın da rüyasıydı. İşte ecdadın rüyalarını bir bir gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan ve onun ekip arkadaşları Ovit Tüneli'ne inandıkları için bugün Ovit Tüneli'ni açıyoruz"

14,3 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA: Ovit Tüneli, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere toplam 14,3 kilometre uzunluğu ile Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı devam eden 14,5 kilometrelik Yeni Zigana Tüneli'nin ardından Türkiye'nin ikinci en uzun, dünyanın ise en uzun dördüncü tüneli olacak. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre, tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olarak gerçekleştirildi.

TÜRKİYE'NİN ÖRNEK TÜNELİ: Ovit Tüneli'nde aydınlatma ve tünel iç dizaynı, Türkiye'de örnek olarak projelendirdi. Türkiye'deki diğer tünellerde aydınlatma tek kanal ile yapılırken, tünel uzunluğu nedeniyle sürücülerin dikkat kaybını ortadan kaldırmak için Ovit'te aydınlatma özel olarak çift kanal planlandı. Ayrıca tünel içerisi beyaz üzerine kırmızı şeritlerle boyanarak dikkat dağınıklığının giderilmesi hedeflenirken, sürücü dinlenme cepleri ise özel olarak boyanıp aydınlatıldı. Böylelikle 14,3 kilometre uzunluğundaki tünelde sürücülerin ışık kaybı yaşamaması, dinlenme ceplerinde de rahat olmaları amaçlandı.

DÜNYANIN 2’NCİ UZUN ÇİFT TÜPLÜ TÜNELİ OLDU: Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14,3 kilometrelik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18,2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli oldu. Dünyanın en uzun tek tüplü kara yolu tünelinin ise 24,5 kilometre uzunluğuyla Norveç’teki Laerdal tüneli olduğu öğrenildi.