BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Trafik sigortası havuz modelinde indirim oranları böyle oldu

Trafik sigortasına havuz modeli getirildi. Peki havuz modeli nasıl işleyecek ve kime, ne faydası olacak? Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan ayrıntıları yazdı

Abone ol

Başta ticari araçlar olmak üzere riskli sürücüler için sigorta havuzu kurulacak. Uygulama 12 Nisan’dan itibaren geçerli sayılacak. Hasarı yüksek olan tüm araçlar havuz kapsamına alınacak ve tavan fiyatla getirilen indirim oranları azaltılacak. Riskli sürücüler rahat sigorta yaptırabilecek.

İşte yeni sistemin detaylarını Hürriyet yazarı Noyan Doğan bugünkü köşesinde yazdı.

HAVUZ KAPSAMINA KİMLER GİRECEK?

- Hasar oranı yüksek 1-2-3’ncü basamaktaki; otomobil, taksi, minibüs, küçük-büyük otobüs, kamyonet, kamyon, iş makinesi, traktör, römork, tüm motosikletler, tanker, çekici, tarım makinesi havuz kapsamına alınıyor.

- 4-5-6-7’nci (hasarı düşük ya da hasarsız sürücüler) basamaktaki taksi, minibüs, küçük otobüs, büyük otobüs, kamyon ve çekiciler de havuz kapsamına alınacak.

- 4-5-6-7’nci basamaktaki otomobil, kamyonet, iş makinesi, traktör, römork, tüm motosikletler, tanker ve tarım makineleri havuz kapsamı dışında tutulacak.

HAVUZA GİRENİN FİYATI ARTACAK

TAVAN fiyat devam etse de kurulacak havuz için yapılan düzenleme ile özellikle havuz kapsamına alınacak riskli ama hasarsız sürücülerin fiyatları da artacak. Nasıl mı? Anlatayım: Tavan fiyat uygulaması ile trafiğe ilk kez çıkacak sürücüler için (4. basamak) azami prim belirlendi ve hasarsızlık durumuna göre de 5. basamaktaki sürücülere yüzde 15, 6. basamaktaki sürücülere yüzde 30, 7. basamaktaki sürücülere de yüzde 45 indirim uygulandı. Havuz ile bu indirim oranları değişiyor ve havuz kapsamına girenlerin indirimleri; 5. basamak için yüzde 10’a, 6. basamak için yüzde 20’ye, 7. basamak için yüzde 30’a düşürülüyor. Yani hasarsız sürücülerin indirim oranları düşürülüyor.

Peki, bu ne anlama geliyor? Az hasarlı ya da hasarsız olup da havuz kapsamına girecek olan taksi, minibüs, küçük otobüs, büyük otobüs, kamyon ve çekicilere artık yüzde 15-30-45 indirim yerine; yüzde 10-20-30 indirim uygulanacak. Yani, bu gruptaki taksi, minibüs, küçük otobüs, büyük otobüs, kamyon ve çekicilerin fiyatı aratacak.

Buna karşılık havuz kapsamına girmeyen otomobil, kamyonet, iş makinesi, traktör, römork, tüm motosikletler, tanker ve tarım makinelerinde ise bugün olduğu gibi yüzde 15-30-45 indirimler devam edecek