BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  GÜNCEL

Trafik cezası sorgulama ve ceza ödeme

Trafik ceza sorgulama ve ödeme detaylarıyla ilgili sürücüler için internet üzerinden hem sorgulama hem de indirimli olarak ödeme imkanı bulunuyor.

Abone ol

Trafik ceza sorgulamaları online olarak gerçekleştirilebiliyor. Peki trafik cezası olanlar ne yapmalı, hangi internet siteleri aracılığıyla ödeme yapabilir? İşte trafik cezaları sorgulama ve ödemeleriyle ilgili tüm detaylar;

Trafik cezaları için sürücüler üç ayrı sorgulama yapabiliyor. Bunlardan ilki sürücünün e-devlet sistemi aracılığıyla sorgulama yapması. Bunun için sürücülerin e-devlet şifresine sahip olmaları gerekiyor. E-devlet şifresi olmayan sürücülerin PTT şubelerine giderek kimlikleriyle e-devlet şifrelerini alabilirler. Şifresini hatırlamayanlar da yine PTT şubelerinden yeni şifrelerini edinebiliyorlar.

Sürücüler eğer e-devlet sistemini tercih etmezlerse ikinci seçenek olanak Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesinden cezalarla ilgili sorgulama yapabiliyor, isterlerse kredi kartlarıyla da ödeme yapabiliyor.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezasının ödenebilmesi için sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Cezası tebliğ edilen sürücüler, anlaşmalı bankaları kullanarak ödeme işlemi gerçekleştirebilirler. Bankalar dışında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve PTT şubelerinden de ödeme yapılabilir. Trafik cezası yazılmasına neden olan durumlardan bazıları ve karşılığında verilen cezalar; ehliyetsiz araç kullanılmak 1763 lira, ruhsatsız araç kullanmak 95 lira, kırmızı ışıkta geçmek 206 lira, hatalı sollama 206 lira, sürüş esnasında cep telefonu ile konuşmak 95 lira, hız sınırını yüzde 30 oranında aşmak 427 lira, yasak yerden dönüş yapmak 95 lira.

ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödeme yapmaları halinde indirimli ödeme imkanını kullanabilirler. Cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücüler indirim hakkından yararlanabilirler. Erken ödeme için yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Cezanın geç ödenmesi durumunda ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.