BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.490,96

TOYOTA COROLLA 1.6 Sürüş İzlenimleri

TOYOTA COROLLA 1.6 Sürüş İzlenimleri

Bu hafta misafirim, dünya genelinde 40 milyonun üzerinde satış rakamına sahip rekortmen bir otomobil. Corolla’nın 1966 yılında başlayan macerası 11. Jenerasyonu ile devam ediyor ve hala dünyanın en çok satan otomobili ünvanını da elinde bulunduruyor. 2007 de Türkiye’deki üretimine ara verilen Corolla tekrar Türkiye’de üretiliyor ve 50 den fazla ülkeye de ihracatı yapılıyor.
 

Auris’le büyük benzerlik taşıyan tasarım Corolla’da bir adım daha ileriye taşınmış. Corolla’da ilk dikkatimi çeken ayrıntı, farlarla birleştirilerek tek bir çizgi görünümü verilen ön ızgara. Çamurluklarda farlara biraz daha keskin çizgilerle aşağıya doğru küçük bir hareket verilmiş ve bu hareket otomobile sert bir bakış ifadesi katmış. Otomobilin burnu logonun olduğu yerden geriye doğru uzanan bir üçgen gibi görünüyor.  Buda ileriye atılmaya hazır bir hava veriyor otomobile. Arka kısımda çok şık bir ayrıntı var buda stop lambalarının beyaz kısımlarıyla bagaj kapağındaki krom çıtanın birleşerek yatay bir çizgi görünümü vermesi. Ayrıca keskin köşelere sahip stop lambaları arka kısımdaki ağır havaya küçük bir hareket katmış. 4620 mm lik boyuyla eskiye oranla daha uzun, 15 mm de genişleyen otomobilin aks mesafesi 2700 mm. Buda eski nesline göre biraz daha geniş iç alan demek. Bir aile otomobili için geniş bagaj alanı önemli 452 litrelik hacmiyle yeterli alana sahip biraz yüksek yükleme eşiğine sahip ancak Corolla her zaman olduğu gibi bu nesli ile de sürücülerini mutlu edebilecek durumda.

İç mekana gelirsek, dışarıdaki hareket içeride biraz daha sakin. Kokpit yine yüksek tasarlanmış, önünüzde dik bir şekilde yukarıya uzanan kokpit koltuğunuzu biraz daha yukarıya alma ihtiyacı hissettiriyor. Toyota’nın direksiyon üzerindeki tuş konumlandırması her zaman ki gibi bu otomobilde de çok rahat. Renkli dokunmatik ekran biraz aşağıda kalıyor, kolunuz hemen uzanıyor ancak biraz aşağıya bakmanız gerek. Bu ekrandan navigasyon, müzik, telefon ve internet ve yol bilgisayarı gibi özellikleri kullanabiliyorsunuz. Ayrıca geri vitesdeyken bu ekranda park kamerası devreye giriyor. Klima kontrolün altında kapaklı bir bölüm bulunuyor ve vitesin hemen yanında iki bardaklık küçük eşyalarınız için kullanabileceğiniz alanlar.Kol dayama içi ve kapı içleri de bolca eşya koyabileceğiniz boş alanlar. Bir aile otomobiline göre oldukça iyi baş ve diz mesafesine sahip. Özellikle öne doğru çıkıntılı olan koltuklar arka yolcular için biraz daha rahat diz mesafesi demek oluyor.
 

Sürüş özelliklerine gelirsek, test otomobilimde 1.6 litrelik 132 beygir güç ve 160 Nm tork üreten atmosferik motor var. Bu motoru 6 ileri manuel veya CVT otomatik şanzımanla alabilirsiniz. Benim test otomobilimde sürekli değişken oranlı CVT şanzıman var. Ses yalıtımı en başarılı otomobillerden. Otomobil sürüş esnasında çok dengeli, keskin virajlara hızlı girince çok yana yatmadığı gibi esp devreye girmeden bile hafif hareketlenen arka kendini toparlıyor. Şanzıman drive da çok ekonomik ancak performans istediğinizde sport tuşuyla gaz tepkilerini artırarak kullanabilirsiniz. Tabi bu durumda ekonomiden biraz uzaklaşıyorsunuz. Ben çok yoğun trafikte kullandığımda yol bilgisayarı bana 8.4 lük bir yakıt tüketimi değeri gösterdi. Corolla başarısını kanıtlamış bir otomobil ve bende her kullandığımda bu başarıya tekrar şahit oluyorum.