BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03

TOYOTA C-HR HYBRID Test Sürüşü

Toyota ilk hibrit otomobilini 20 yıl önce trafiğe çıkarmıştı bugün ise o teknolojinin 4.nesli, Toyota'nın cesur modeli C-HR crossover'ın gövdesinde hayat buluyor.

Toyota ilk hibrit otomobilini 20 yıl önce trafiğe çıkarmıştı bugün ise o teknolojinin 4.nesli, Toyota'nın cesur modeli C-HR crossover'ın gövdesinde hayat buluyor. 

Peki nedir bu hibrit. Hibrit aslında melez demek ama otomobil söz konusu olduğunda benzinli motora eşlik eden birde elektrikli motorun varlığını belirtir. Hibrit otomobiller ilk çalışma anında elektrikle ilerler belirli bir kilometreyi geçtiğinde ve ya yüksek performansa ihtiyaç duyduğunda yokuş çıkmak gibi, benzinli motorla yoluna devam eder. Bu sistem aracın o anki ihtiyacına göre hangi motorla ilerleyeceğini otomatik ayarlar.

Ama güzel kısım özellikle trafikte benzin yerine elektrik kullanıyor olması. Yani yakıt tüketiminin en yüksek olduğu trafikte ki dur kalklarda yakıt tüketimi "0"olduğu gibi emisyon yani karbondioksit salınımı da "0". Sistem hem çevreci hem ekonomik. 

Peki nereden geliyor bu elektrik. Hibrit sistemde elektrikli motoru harici olarak şarj etmenize gerek yok. Fren yaptığınızda veya gaza basmadığınız anlarda sistem otomobilin o anki hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor ve bataryayı şarj ediyor. Yani özellikle sakin kullanımla sürekli menzilinizi arttıran bir sistem bu. 

Gelelim bakım konusuna. Otomobilin bataryası 5 yıl garantili. Ancak yıllık 25 euro ödeyerek 10 yıl süreye kadar garantiyi uzatabiliyorsunuz. Pilin ömrü ise aracın ömrü kadar öngörülüyor. 

Hibrit C-HR lar 1.8 litrelik benzinli motor ve cvt şanzımanla satılıyor. Dolayısıyla vergilendirmede bu sistemle yapılıyor ancak devlet tarafından hibrit otomobillere yapılan teşvikle %110 diliminden %50 diliminde ötv ödüyorsunuz.

Bu arada C-HR Türkiyede üretiliyor ve tam 97 ülkeye buradan gönderiliyor. İlk yerli hibrit otomobilimiz olan C-HR ın fiyatları ise donanıma göre 116.900 ile 127.700 arasında değişiyor.