BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,49

TOYOTA C-HR 1.2 Test sürüşü

Kısa sürede Toyota’nın Corolla modelinden sonra en çok satılan modeli olmayı başaran C-HR aslında hibrit versiyonuyla adını duyurdu. Ancak benim bu haftaki misafirim 1.2 litrelik Turbo benzinli motora sahip.

C-HR ile Kasım 2016 da “Her Görüşte Aşk” sloganıyla tanıştım. Açıkçası bu slogan benim için çok şey ifade etmemişti. Aradan geçen bir yıla yakın sürede C-HR ile birkaç kez daha sürüş deneyimim oldu. Ve şimdi özellikle 4 tekerlekten çekiş sistemi, ilk gördüğümde karmaşık gelen ama şimdi hayranlıkla izlediğim stil sahibi dış dizayn, tamamen sürücüye dönük kabini, içinde geçirdiğiniz zamanda kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan çarpıcı mavi detaylı, enerjisi yüksek iç tasarımıyla bu otomobil için neden “Her Görüşte Aşk” sloganının kullanıldığını çok daha iyi anlıyorum. Bu otomobille zaman geçirdikçe ona daha çok bağlanıyorsunuz.

Kısa sürede Toyota’nın Corolla modelinden sonra en çok satılan modeli olmayı başaran C-HR aslında hibrit versiyonuyla adını duyurdu. Ancak benim bu haftaki misafirim 1.2 litrelik Turbo benzinli motora sahip.

Tasarımı en çok ilgi çeken kısmı, sadece bu tasarıma bakarak bile mühendislerin gerçek birer otomobil tutkunu olduğunu söyleyebilirsiniz. Nitekim öyle de. Arka kapı kollarının gizlenmesiyle Cuope görünümlü bir Crossover çıkıyor ortaya. Hem içte hem dışta ilham alınan elmas detaylar otomobildeki dinamizmi estetikle bir araya getiriyor. Özellikle içerideki detaylar çok belirgin. Sürücü ve sürüş odaklı kokpit şık olmanın yanında kullanışlı da. Alçak kaput ince A sütünü görüş alanını geniş tutuyor. Tüm versiyonlarda 8” lik dokunmatik ekran standart. Toyota touch2 multimedya sistemi biraz yavaş kalsa da yine de kullanım kolaylığını düşünürsek favorilerim arasında. Otomobilin özellikle ön kısmı çok ferah ancak arka kızım küçük cam tasarımı yüzünden öyle olmasa bile klostrofobik bir his veriyor. Ancak bu görüntüye rağmen uzun boylu bir yetişkin için yeterli baş ve diz mesafesine sahip.

Deri direksiyon ve vites topuzu, saten krom detaylı iç kapı kolları, geri görüş kamerası, çift bölgeli klima, camlarda UV filtresi, refakatçi aydınlatma (follow me home), hız sabitleme (crouse controle), gündüz led farları, yokuş kalkış desteği, römork savrulma kontrol sistemi, Lastik basınç uyarı sistemi tüm donanımlarda standart olan sistemlerden bazıları.

C-HR, 1.2 Turbo benzinli ve Hibrit olarak satılıyor. 1.2 litrelik benzinli motorlu versiyonu hem manuel hem de otomatik şanzıman seçeneği ile alabiliyorsunuz. Ancak C-HR ı aynı zamanda 4 tekerlekten çekiş sistemiyle almak isterseniz yalnızca otomatik şanzımanla alabiliyorsunuz. Otomobilin başarılı olduğu konulardan biri de yalıtım. Yüksek hızda uzun yolda dahi rahatsız edici seslerin içeriye girmesi engellenmiş durumda. Yakıt konusuna gelince uzun yolda yakıt değeri belirleyecek kadar kullanmadım ama şehir içi trafikte ortalama 7.2 lik bir değerde bıraktım otomobili. Otomobil konfor konusunda gerçek bir Toyota, bağımsız süspansiyonlarla hafif arazide sarsıntı hissettirmiyor. güvenlik konusunda da Euro NCAP çarpışma testlerinden en yüksek değer olan 5 yıldızla ayrıldı. Otomobilin fiyatları ise ağustos 2017 itibariyle kampanyalı olarak en düşük donanımı 98.500 TL den başlıyor ve en üst donanım 144.450 TL ye kadar çıkıyor.