BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21

Taze velilere basit kodlama tavsiyeleri

Gergin olduğunuzda etraftan aldığınız yaraların hıncını çocuktan çıkarmayın. Onunla konuşup, "gerginim, üzgünüm, moralsizim" şeklinde basit kelimelerle kendinizi açın.

Daha dün gibi yeni doğan servisinden eve getirdiğiniz bebek şimdi okullu oldu. Okuldan geldiğinde size anlattıklarına verdiğiniz tepkilerin, çocuğunuzun ilgi alanlarını belirleyeceğinin farkında mısınız?
 

Size arkadaş dedikodusu, kavgalar, küfürler ve olumsuz diyaloglardan bahsettiğinde çok ilgilenirseniz; çocuk beyni bunlarla annenin ilgisini beyninde eşleştirir. Kötü olduğunu söyleseniz de, çok alakadar olmanız sonucunda, çocuk kendini bu hayret verici öğrencilerden biri yapma gayretine girer.
 

Öğrendiği yeni bir bilgiye verin yüksek tepkinizi ve sonucu kısa vadede analiz edin. Sırf siz ilgilendiniz, onu bu konuda ciddiye aldınız diye, okuldan yeni bilgiler getirme gayretine girecektir.
 

Ders çalış, ödev yap diye bağırırsanız, çocuk beyni yine annenin gerginliği ile ders çalışmayı beynine birlikte kodlayacaktır. Hayat boyu ne zaman ders çalışacak olsa, bilinç altı çocuğa gergin mesajlar gönderecek bu fikirden vazgeçirecektir.
 

Birsürü yanlış yapsa, iyi yazamasa; arada yazdığı bir güzel kelimeyi öne çıkarıp alkışlayın, hatta hafif ayarsızca övün. Çocuk başarının zevkini tatsın. O güzel tepkiler hatrına iyi yazmaya ve ders çalışmaya yönelecektir.
 

Başarısız olduğunda işe yaramaz, tembel, beceriksiz gibi hitaplar kullanırsanız; çocuk bunları yine beynine hatta kendi kişiliğine kodlayacaktır. İşe yaramaz, tembel ve beceriksiz gibi davranmaya başlayacaktır. Akıllısın, çok zekisin, sen bu gidişle dünyayı fethedersin, çok hızlı ilerliyorsun falan diyiverin ve çocuğa en büyük teşviği ve iyiliği yapın.
 

Gergin olduğunuzda etraftan aldığınız yaraların hıncını çocuktan çıkarmayın. Onunla konuşup, "gerginim, üzgünüm, moralsizim" şeklinde basit kelimelerle kendinizi açın. Üzgün ve mutsuz olduğunda sizi muhatap alan ve sizinle paylaşabilen bir birey olsun istiyorsanız siz de onunla hislerinizi paylaşın ve onunla sarılıp moral bulun. Gergin olduğunda anneyle paylaşmanın rahatlattığını beynine kodlayın.
 

Öğretmeninden bahsederken saygılı olun ki çocuk da saygılı davransın. Öğretmen hata yaptığında bunu çocukla paylaşmayın, yıllarını beraber geçireceği öğretmenin bilgisine ve şahsına hayranlığını yoketmeyin.
 

Devletin öğrenci politikalarına ve eğitim sistemine çocuğun yanında atıp tutmayın. Beraber yanlış ve doğruları tartışın, çözümler üretin. Eski sisteme göre yenisinin olumlu olduğunu ve Türkiye'nin iyiye gittiği düşüncelerini çocuğa işleyin ki, okul ve gelecekten yana ümidi kırılmasın.
 

Kitap okumasını istiyorsanız siz de okuyun, vaktinde uyanmasını istiyorsanız siz de erken kalkın, çantasını düzenli tutmasını istiyorsanız siz ona bir düzen oluşturun ve takip etmesiniz söyleyin. Çocuğunuzda hatalar görüyorsanız kendinizi düzeltin, bazı masum hataları hoş görün, bazılarına oturun beraber kahkaha atın. Hayatı olduğu gibi kabul edin, şikayeti bırakın, güzel düşünün, hayır konuşun, gülümseyin ve en önemlisi ciddiye alın. 

Belki ilerde BM konseyinde liderlere fırça atacak başkan sizin çocuğunuzdur, kim bilir...