BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  GÜNCEL

Tayfun Korkut: Stuttgart banliyösünden Bundesliga'ya

Alman Bundesliga ekiplerinden Hannover 96 teknik takımın başına Tayfun Korkut'u getirdi. Ayça Tolun genç teknik adamın altı yaşında Stuttgart'ta başlayıp, Bundesliga'ya uzanan öyküsünü yazdı.

Abone ol

Aslında zamanı gelmişti.

Eylülde seçilen yeni Alman parlamentosunda toplam 11 Türkiye kökenli milletvekili var.

Yeni kurulan hükümette de Türkiye asıllı bir bakan yeralıyor. Cem Özdemir yıllardır Alman Yesilleri'nin eş-başkanı.

Almanya'nın en ünlü ve en sevilen komedyeni payesini çoktandır Kaya Yanar ve Bülent Ceylan paylaşıyorlar.

Almanya'nın sinemadaki medar-ı iftihar-ı ise tartışmasız Fatih Akın.

Alman televizyonlarının en tanıdık yüzlerinden biri de zaten yine bir gurbetçi çocuğu olan Nazan Eckes.

Ancak Almanya'daki Türkiyelilere imaj konusunda sınıf atlatanlar, sadece zaten hep göz önünde olan sanat ve medya mecrasındaki başarılı gurbetçi çocukları değil.

Örneğin Almanya'da damak tadına önem verenlerin Hamburg'daki uğrak yeri Le Le Canard Nouveau"nun sahibi ve aşçısı Ali Güngörmüş de yine bir gurbetçi ailesinin çocuğu.

Ya da herkesin belki ilk anda adını çıkaramasa bile, Türkiye asıllı olduğunu ve uzmanlık alanını bildiği bir başka gurbetçi asıllı ünlü de sosyolog Necla Kelek örneğin.

Fenerbahçe'yle Türkiye'ye geldi

Futbolculara gelince, Türk milli takımı yerine Alman milli takımında oynamayı tercih eden ve şimdi Real Madrid'e transfer olduktan sonra ister yerli olsun, ister göçmen asıllı olsun, futbolsever tüm Almanların hayran olduğu Mesut Özil de haliyle herkesin sevgilisi.

Üstelik Mesut Özil Alman yeşil sahalarında boy gösterip, başka ülkelerde de ünlenen tek gurbetçi çocuğu bile değil.

Buna rağmen Tayfun Korkut un bugün itibarıyla Bundesliga takımı Hannover 96 inin başına geçmesi Almanya da heyecan yarattı.

39 yaşındaki Tayfun Korkut, geçtiğimiz Ağustos ayına kadar Türk Milli takımının yardımcı antrenörüydü.

Öncesinde ise 42 kez Türk milli takımı formasını giymişti.

Tayfun Korkut'un Mirko Slomka dan boşalan Hannover 96 takımının antenörlügüne getirilmesi Almanya'da sürpriz oldu.

Aslında Ligin birinci yarısını 13. Sırada bitiren Hannover 96 nin bahtsız teknik direktörü Mirko Slomka'nın gideceği çok önceden belli olmuştu.

Ancak yerine kimin gelebileceğine dair kulüpten uzun süre hiç haber sızmadı.

Hannover 96 yöneticilerinin son haftalarda eski Bremen teknik direktörü Thomas Schaaf ve halen FC Basel takımının antrenörlüğünü sürdüren Murat Yakın ile görüştüğüne dair söylentiler çıkmıştı, ancak Tayfun Korkut'un ismi kulislerde bile geçmemişti.

Nitekim yeni teknik direktörünün adını açıklayan Hannover 96 Kulübü yönetimi, "yaptıkları bu seçimi sürpriz olarak değerlendirmenin yanlış olmadığını, ancak Tayfun Korkut gibi genç ve motivasyonu yüksek, üstelik futbol bilgisi gayet büyük bir teknik adamla anlaşmayı başarmış olmalarının takımı iyi yerlere taşıyacağından emin olduklarini" ifade etti.

Gerçekten de Tayfun Korkut yaşı genç olmasına rağmen Almanya'da futbol piyasasındaki en eğitimli teknik direktörlerden biri.

Almanya'da doğan ve daha 6 yaşındayken ailesinin oturduğu banliyödeki çocuk takımına giren, ardından da o yıllarda Alman ikinci liginde oynayan Stuttgarter Kickers takımının alt yapısında futbol oynayan Tayfun Korkut, daha sonra A takımında top koşturdu, 21 yaşında ise Fenerbahçe ye transfer oldu.

Avcı'nın yardımcısı

Tayfun Korkut Fenerbahçe'de 5 sezon oynadı, ardından önce İspanyanın Real Sociedad takımına transfer oldu, daha sonra yine bir İspanyol takımı olan Espanyol'a geçti.

Sonraki yıllarda ise Beşiktaş ve Gençlerbirligi'nde oynadı.

2007'de ise futbola veda etti, ancak futboldan kopmadı.

Gerek İspanya'da gerekse Almanya'da bir dizi genç takımı çalıştırdı.

Ne var ki bununla da yetinmeyip Almanya'da teknik direktörlük eğitimi aldı. 2012 yılının başında ise Abdullah Avcı'nın yanında Türk Milli takımının yardımcı antrenörlüğünü üstlendi ve geçtiğimiz agustos ayına kadar da bu görevi sürdürdü.

Tayfun Korkut ilk açıklamasında Hannover 96 kulübünün kendisine tanıdığı şansa teşekkür etti ve yeni takımıyla birlikte ligi iyi bir performansla bitirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Tayfun Korkut 'un tevazu göstermesi normal karşılandı. Zira Ligin ilk devresinde varlık gösteremeyen Hannover 96 nin, 24 Ocak'ta başlayacak Alman Futbol liginin ikinci devresinde, kayda değer bir sıçrama yapması beklenmiyor.

Zaten kulübün de böyle bir beklentisi yok. Önemli olan Tayfun Korkut'un yeni takımını, küme düşme tehlikesinden uzak tutabilmesi.

Nitekim Tayfun Korkut iki buçuk yıllık bir anlaşma imzaladı.

Başarılı olabilmesi için önünde daha zaman var. Ancak tabii ki takımı daha önce çalıştıran Mirko Slomka nin kaderine maruz kalmaz ve yeterince başarılı olamadığı gerekçesiyle, o da sezon ortası işinden oluvermezse!