BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60

Suyla dansetmek ister misiniz?

İnternethaber turizm uzmanı ve 'turizmin ayaklı google'u Alper Tekbaş, yeni başlayacaklar için rafting sporunu yazdı...

Dünyada Amerika nehirlerinin beyaz sularından Peru’ya,Sibirya buzullarından Türkiye ye uzanan Rafting kulvarında artık tüm dünyanın gözdesi olan adından sıkça bahsettiren Rafting parkurlarımız var. 

Türkiye'de Rafting nerelerde var

Antalya Köprülü Kanyon, Çoruh Nehri, Dalaman Çayı,Fırtına Vadisi, Melen Çayı, Malatya Darende Topma Çayı, Munzur Çayı, Barhal Çayı Artvin, Zamantı Irmağı, Kayseri de trafik kazasında kaybettiğimiz değerli Valilerimizden Recep Yazıcıoğlu’nun Denizli Valisi iken Rafting ve doğa sporları için kullanılabilir bir alan oluşturduğu Dekili deresi.

İngiliz, Arap ülkeleri,Rusya ,İsrail,Almanya,Çekoslovakya,Avusturya,İsveç gibi birçok ülkeden rafting için tercih edilen ve ziyaret edilen rafting merkezlerimiz günden güne önem kazanıp yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.



Bir senenin yorgun düşmüş ve stresle dolmuş ruh ve bedenlerine bir günde doğa dopingi ile muhteşem bir enerji ve unutulmaz bir gün.

Antalya Köprülü Kanyon Rafting merkezi rafting tutkunlarının vazgeçilmez cazibe merkezi.İşte Rafting meraklıları için çarpıcı ayrıntılarıyla merak edilen Rafingle ilgili her şey bu yazıda.

Unutulmaz bir rafting günü

Eğer yolunuz bir şekilde Antalya’ya düşerse bir gününüzü köprülü kanyon rafting merkezinde geçirin pişman olmayacaksınız.

Yorulmuşsunuz, bunalmışsınız, sıkılmışsınız artık hiçbir şey düşünmek istemiyorsunuz  işte reçetesi…

Kuş sesleri ve doğanın müthiş gücü haykırışlarınıza eşlik edecek.hiç  bir şey düşünemeyeceksiniz.nehrin sularına ısındıkça hadi bir etap daha off ya daha hızlı olmalıydı diyeceksiniz her engeli aşışınızda.bir anda botunuzdan inip gürül gürül akan doğal suların içerisinde tarihi köprülü kanyona el sallayacaksınız.

Bu tarihi köprü çıraklarla ustaları birbirine yarıştırmışta çıraklar ustalarını geçmiş sizde heyy ooo sesleriyle yüzlerce botun arasında müthiş bir yarış parkurunda hissedebilirsiniz kendinizi zaman zaman…



Çoğu zamanda derin bir sessizlik ve doğa alıp götürür sizi uçsuz bucaksız.İşte bu suyun gücü olmalı kaynağı pırıl pırıl .kendinizi yenilenmiş arınmış hissedeceksiniz ve bunu yaşayacak söyleyeceksiniz köprülü kanyondaki dopdolu bir rafting günüden sonra tek kelime muhteşemdi diyeceksiniz.

Köprülü kanyona her gidişimde benliğimi saran duygu buydu…
 
Rafting nedir

1700 lü yılların sonundan beridir kişisel yapılan o dönemin imkanlarındaki sal kayak,kano usulüyle başlayıp zamanla kitlelerle buluşan ve giderek önemi çoğalan bir doğa sporudur.

Yüksek tonlarda yük taşımak için Amerika da büyük nehirlerde kullanılan raftlar daha sonrasında rafting sporunun ana malzemeleri oldu. Raftingde tercih edilen botlarsa arkasında eğitmenin bulunduğu her bireyin verilen komutlarla küreği kullandığı bot tipidir..

Nehirlerin sınıflandırılması  ne anlama geliyor?

Akarsu, yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorundadır. Bu engeller büyüklü, küçüklü kaya parçaları bazen de ağaç gövdeleridir. Su kimi zaman da yüksekçe yerlerden dökülerek yoluna devam eder. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiler, suda türbülanslar, dalgalar ve akışta ani süratlenmeler oluşturur. Akarsu sporlarında, bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere "Rapid" (Şarlak) adı verilir. Akarsulardaki rapid ve çağlayan gibi engeller, zorluk derecelerine göre uluslararası standartlarda sınıflandırılır.


 
1.Derece: Çok basit akıntı. Suda hiçbir çalkalanma yoktur, son derece sakin bir biçimde, köpüklenme yapmadan akar.

2.Derece: Basit rapidler. Akıntı azdır. Suyun akışı ve küçük engeller hafif dalgalanmalar oluşturur. Bunlar hiç bir tehlikesi olmayan basit geçişlerdir.

3.Derece: Orta zorlukta rapidler. Nehir buralarda, yüksek sayılabilecek dalgalar oluşturur. Dalga boyu bir metreye varır. Rapidin arkası durgun ve görüş alanı içindedir.

4.Derece: Zor rapidler. Rapidin başlangıcından bitişini görmek her zaman mümkün olmaz. Akıntı, oldukça büyük ve karışık dalgalar oluşturur. Su altı ve su üstü engelleri bulunur. Emniyet için kıyıda kurtarma ipiyle ekibin olması gerekir

5.Derece: Çok zor rapidler. Su bazen çavlanlar bazen de çok büyük dalgalar oluşturur. Dalga boyu 5 metreye varabilir. Her taraf bembeyaz köpük içindedir. Dar geçişler olabilir. Bu bölgelerden geçiş için çok deneyimli olmak, zor durumlarda neler yapılacağını iyi bilmek gerekir.
6.Derece: Geçilemeyecek kadar zor rapidler. Nehir buralarda ya metrelerce yukarıdan dökülür. Ya da art arda bir dolu engele rastlayarak çok türbülanslı ve dalgalı bir bölge oluşturur.

En iyi mevsim hangisi?



Yaz aylarının uzun olduğu kış aylarının fazla soğuk geçmediği Akdeniz ikliminde her mevsim rafting yapılabilmekte.özellikle suyun bol olduğu bahar ayları daha uygun bir zaman dilimi olabilir.



Neopren ve kask gerekli mi? 

Neopren vücut sıcaklığını koruyan özel bir elbisedir. Soğuk havalarda mutlaka giyilmesi gereklidir. Hipotermi ve şoka karşı koruma sağlar. Kış aylarında mutlaka duruma göre bazen ilkbahar ve sonbahar aylarında kullanılması gerekir. Kask takmak ise her zaman zorunludur.

Yüzme bilmek zorunda mıyım?

3 zorluk derecesine kadar olan nehirlerde yüzme bilme zorunluluğu yoktur. Her birinizin üzerindeki can yelekleri zaten isteseniz de batmanıza izin vermeyecektir. Yani bu konuda endişe etmenize gerek yok. Ayrıca rafting eğitmenlerinizin dediklerini harfiyen yerine getirirseniz büyük ölçüde botun üzerinde kalmayı başarırsınız. 

Yanınızda bulunması  gerekenler

Çabuk kuruyan giysiler Sandalet (rafting için) Spor ayakkabı (yürüyüş için) Güneş kremi Güneş gözlüğü Şapka Havlu Yedek kuru giysiler Tur fotoğrafı / filmi almak istersiniz bir miktar para Kuruması zor olduğu için kot ya da pamuklu giysiler giymenizi tavsiye etmiyoruz. Ayrıca parmak arası terliklerde hiçbir tur için uygun değildir.

Rafting eğitmenlerinizden İnfo

Güzel ve keyifli bir rafting günü geçirmek istiyorsanız can kulağıyla rafting eğitmenlerini görsel olarak vereceği raftingle ilgili teknik  bilgileri küreği nasıl tutacağınızdan dalga halindeki çılgın sularla nasıl başa çıkacağınıza kadar tüm bilgileri öğrenmenizde fayda var.

Sağlıksal problemleriniz var ise mutlaka eğitmenle bilgi veriniz.

Epilepsi, kalp rahatsızlığı,  şeker hastalığı, astım, alerji, görme ya da işitme zorluğu, kapalı ya da açık yerde kalma fobisi . . . gibi fiziksel ya da psikolojik sorunlarınız veya hamilelik gibi engelleyici bir durumunuz varsa  yada aşrı alkol kullandığınız durumlarda sizin için tehlikeli olabilir.

Çılgın eğlencenin minik misafirleri

6 yaşından büyük tüm  çocuklar çok rahatlıkla rafting yapabilir. 

Duki tarzi şişme kayaklar 

Dalgaları kendi becerinizle yanınızda kimse olmadan sevdiğinizle baş başa  bir gün için kayağı tercih edebilirsiniz. 

Neden Raft?

Ortalama 8 kişilik bir botta bir eğitmen kontrolünde çeşitli manevra ve oyunlarla diğer botlardaki ekiplerle kıyasıya bir rekabetle eğlenceyle dopdolu geçek bir gün sizi bekliyor. 

Unutulmaz fotoğraf kareleri ve video çekimleriyle bu unutulmaz günü ölümsüzleştirebilirsiniz.

Köprülü  kanyon rafting parkurunun değişik noktalarında siz rafting yaparken fotoğraf ve video çekimleri yapılıyor ve isteğinize göre gün bitiminde bunları satın alabiliyorsunuz.

Karada geçen tüm turlarda fotoğraf makinesi ve kameralarınızı yanınıza alabilirsiniz ama ıslak turların hiçbirisinde bu değerli eşyalarınızı yanınıza almamalısınız.Bu tür eşyalar çok kolay kaybolabilir ya da hasar görebilirler. Kişisel eşyalarınızı yanınıza alıp almamanız tamamıyla sizin şahsi tercihinizdir.ama bu uyarıyı yapmakta fayda var.

Bottan düşersem ne olur? 

Panik yapmayın ve tur öncesi eğitmeninizin size anlattıklarını hatırlayın  Sizi suda bırakmayacağını ve  bota alacağını bilip bunun tadını çıkarın.

Nazmi Ustanın maharetli ellerinden asma yaprağında balık 

Eğer köprülü  kanyona bir gün yolunuz düşerse 15 yıllık deneyim ve tecrübeyi lezzet ve kaliteli yemek anlayışıyla birleştiren tamamen doğal ve sıcak bir atmosferde nice ziyaretçiyi raftingle tanıştıran Nova Raftingi hiç çekinmeden tercih edebilirsiniz.

Fiyatları  da son derece uygundur.rafting ve öğle yemeği dahil tam bir gün için ortalama olarak ödeyeceğiniz fiyat 30 TL dir.

Yemekte neler var?

Irmak kenarında açık büfe şeklinde servis yapılan yemek, ızgara tavuk, balık, pirinç  pilavı, spagetti, patates salatası, mevsim salatası ve mevsim meyvelerinden oluşmaktadır.

Çay ve kahve servisi de ücretsiz olarak ikram edilmektedir.
 
Herakliteus un yüzyıllara damgasını vurmuş şu sözlerini sizlerle paylaşmak istedim

Pantahareiyi.Kay avden menei.Panta.rei....Hep devinir hiç durmaz ,hep akar...aynı ırmağa iki kez girilmez.

Suyunuz ve tatiliniz hiç  eksik olmasın…