BIST 9.537
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.490,00

Suriye'den çıkış...

Trump altı ay önce Suriye’den çıkacağını açıkladığında Pertagon hemen “Yok öyle bir şey” demişti. Şimdi PKK ve uzantıları panikte!

Trump altı ay önce Suriye’den çıkacağını açıkladığında Pertagon hemen “Yok öyle bir şey” demişti. Şimdi yine “Çıkıyoruz” dedi. Bunun üzerine istifalar geldi. Trump açıklamalarında ısrar etti. Görünen o ki, bir iki aylık süre içinde Suriye’de Amerika’nın askeri varlığı kalmayacak.

DAİŞ ile mücadele gerekçesiyle PKK’nın uzantısı PYD/YPG örgütünü binlerce tırlık silah ve mühimmatla donatmış, Türkiye’nin bütün ısrarlarına rağmen Fırat’ın doğusunda koruma altına almış, verdiği sözleri unutup Münbiç’i boşalttırmamış idi.

Şimdi PKK ve uzantıları panikte.

Kendilerine yeni sahipler arıyorlar. Amerikalıların boşalttığı yeri doldurmaya namzet ülke olarak Fransa pozisyon almış görünüyor.

Türkiye ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aylardan beri ısrarlı ve kararlı duruşu nedeniyle çok daha önceden hazırlıklarını yaptığı için ne Fransa’ya ne de başkalarına yeniden PKK hamiliğine fırsat vermeyeceğini açıkça ilan etti.

Amerika üç aylığına girdiği Suriye batağından yedinci yılda ancak çıkabiliyor. Geriye bakıldığında harcadığı milyarlarca dolara rağmen elde ettiği bir kocaman hiç. Sadece kanlı iç savaşın daha da yıkıcı olmasına hizmet ettiler. Bir de Türkiye gibi köklü müttefikleriyle ciddi güven zedelemesi yaşadılar. Terörist örgütlerle işbirliğinin hiçbir zaman kendilerinin istediği neticeyi vermeyeceğini de çok pahalı bir şekilde deneyimlediler.

Umarız ki yaşadıklarından ders alırlar. Akılları başlarına gelir ve kağıttan kaplan yapay kuvvetlerle binlerce yılın ordusunu ikame etmek gibi gereksiz ve anlamsız hayallerden uzak olurlar…

Terörizm iki yüzü kesen bir kılıç gibidir. 

Teröristi yok etmek için teröristleri kullanmak zaten beyhude bir iştir.

Amerika PKK’yı terörist örgüt olarak tanıyan ülkeler arasındadır. Terörist olarak tanıdığı bir yapının uzantılarını da elbette en iyi kendileri bilmektedir. En baştan beri “PKK ile PYD/YPG farklıdır” söylemlerinin doğru olmadığını ve Türkiye ile ilişkileri zehirlediklerini kendileri de görüyorlardı.

Bu örgütün DAİŞ ile mücadele ettiğini, edeceğini düşünmeleri ise en başından itibaren boş idi. Varlık sebebi bu örgütün varlığı olan terörist yapının DAİŞ’i yok etmek işine gelir mi?

Elbette ki bundan dolayı da mücadele etmediler ve Amerika ve Avrupa ülkelerini DAİŞ üzerinden sömürmeyi iş edindiler.

Türkiye ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun belirttiği gibi Suriye’de üç binin üzerinde, Irak’ta binin üzerinde DAİŞ teröristini tek başına imha etmiş bir ülkedir.

Bundan sonra da bir daha bölgenin terörün her türlüsünün ipoteğinden kurtulması ve gerçekten özgürleşmesi için mücadele edecektir.

Türkiye’nin Afrin harekâtı ile birlikte ülkelerine dönen Suriyeli sayısı üç yüz bini bulmuştur. Barışa ulaşılması en çok Avrupa ülkelerinin işine yarayacak ve ülkelerine tehdit olarak gördükleri göç dalgası sona erecektir.

Amerika’nın Suriye’den çıkması herkesin hayrınadır. Gelişmeler inşallah iyi olacaktır.