BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.291,56
HABER /  DÜNYA

Suriye tarihi eserlerin en üst düzeyde korunduğunu açıkladı

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tarihi Eserler ve Arkeolojik Yapılar Departman Müdürü Nazir Avad, tüm yaşanan kaosa rağmen ülkenin tarihi eserlerinin en üst düzeyde korunduğunu açıkladı.

Abone ol

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tarihi Eserler ve Arkeolojik Yapılar Departman Müdürü Nazir Avad, tüm yaşanan kaosa rağmen ülkenin tarihi eserlerinin en üst düzeyde korunduğunu açıkladı.

Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tarihi Eserler ve Arkeolojik Yapılar Departman Müdürü Nazir Avad, Sputnik’e verdiği mülakatta ‘halen süren savaş nedeniyle ülke genelinde ve özellikle yoğun çatışmalı bölgelerde birçok tarihi ve kültürel mirasını temsil eden birçok bina ve tesisin yıkıldığını, çalındığını ya da tamamen imha edildiğini’ aktardı.

ÖZEL DEPOLAMA ALANLARINA GÖNDERİLDİ; Avad, Suriye yönetiminin kültürel zenginliklerin azami bir şekilde korunması amacıyla özel eylem planı hazırladığını vurguladı. Suriyeli yetkili, “Her şeyden önce müzelerdeki koleksiyonlar, değerli nesneleri sadece savaş ve gaspçılardan değil, aynı zamanda yangın ve sel baskınlarından da koruyan özel depolama alanlarına tahliye edildi” diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Departmanımız sergilerde gösterilen neredeyse tüm eserleri taşıdı. Müzelerin olduğu binalara ek çelik kapılar yapıldı. Rakka’daki kültürel eserlerin kaderi üzücü, oradaki koleksiyonlar militanlar tarafından çalındı. İdlib’deki müzedeyse neler olup bittiği konusunda herhangi bir bilgi yok.”

KAÇAKÇILIK İÇİN ÖZEL SİSTEM; Yine Suriye’deki eserlerin korunması amacıyla ‘sınırdan kaçırılan değerli nesnelerin tespit edilmesi için özel kontrol sisteminin kurulduğunu’ belirten Avad, şöyle konuştu: “Şu veya bu kenti kurtaran askerlere de pek çok şey bağlı. Palmira antik kenti yeniden hükümetin kontrolüne geçtikten sonra Rus ve Suriyeli askerlerin, eserleri kurtarabilmek adına çatışmaları kentin tarihi merkezinden mümkün olduğu kadar uzağa taşımaya çalışarak, çatışmalarda eserleri koruyabilmek için ellerinden gelen özeni gösterdikleri belli oldu.”