BIST 9.142
DOLAR 32,39
EURO 35,03
ALTIN 2.326,59
HABER /  EKONOMİ

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü nedir ve nasıl alınır? Sigortalıların emeklilik için artık SGK önünde uzun kuyruklar oluşturması gerekmiyor. İsteyen sigortalılar online olarak SGK hizmet dökümünü alabiliyorlar.

Abone ol

SGK hizmet dökümünde, sigortalıların prim ve sigorta bilgileri yer almaktadır. Sigortalılar ödenmiş primlerini bu belgeyle takip edebilmektedir. 

Sigortalılar SGK hizmet dökümünü, bir çok online işlemde olduğu gibi e-devlet sisteminden indirebilmektedirler. e-Devlet, 35 milyon kullanıcının ve iki binden fazla hizmetin bulunduğu bir uygulamadır. SGK hizmet dökümü dışında; tapu bilgileri sorgulama, öğrenci belgesi sorgulama, mobil hat ve araç plakasına yazılan ceza sorgulamaları da gerçekleştirilebilir. Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

SGK hizmet dökümü; prim ve sigorta bilgilerinin bulunduğu bir belgedir. 4A, 4B ve 4C olarak üçe ayrılır. Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olanlar 4A hizmet döküm belgesi, Bağ-Kur’a bağlı olanlar 4B hizmet döküm belgesi ve Emekli Sandığı’na bağlı olanlar da 4C hizmet döküm belgesi alabilirler.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü, turkiye.gov.tr internet sitesinden e-Devlet uygulamasına giriş yapılarak alınır. e-Devlet girişi; mobil imza, e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı ve E-İmza seçenekleri ile gerçekleştirilir. Kullanıcılar tarafından en çok kullanılan giriş seçeneği, e-Devlet şifresi ile giriştir. Şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden 2 lira karşılığında şifre alabilirsiniz.

e-Devlet’e girişin ardından, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıda yer alan kurumlar listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu menüsüne girilir. 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü sorgulama bağlantıları ile de sorgulama yapılabilir. Kullanıcılar, SGK hizmet dökümü belgesini yazıcıdan çıktı olarak da alabilirler.

e-Devlet üzerinden kullanıcılar tarafından en fazla gerçekleştirilen işlem, SGK hizmet dökümüdür. En fazla işlem gerçekleştirilen kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’dır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE HANGİ BİLGİLER YER ALIR?

- Sigortalıya ait temel bilgiler
- Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı
- İlk defa girilen işin giriş ve çıkış tarihleri
- Sigortanın hangi aylarda ödendiği bilgisi
- Primlerin ne zaman ödendiği bilgisi
- Çalışılan şirket bilgileri
-Sigortalı olarak geçirilen dönemde yerine getirilen hizmetler

Kullanıcılar bu bilgiler dışında; banka ve adres değişikliğini de e-Devlet ile yapabilirler. Borç durum bilgisi ve emekli aylığı bilgilerine ulaşılabilir. Optik cam, çerçeve, ilan kullanım süresi ve muayene katılım payı gibi sorgulamalar da e-Devlet ile gerçekleştirilebilir.