BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96

Senden adam olmaz

İnsanoğlu bazen geldiği makamın, kişiliğine ve karakterine katkı sağladığını düşünür! Oysa bilmek gerekir ki; kişilerin meslekleri, buna bağlı olarak bulundukları makamlar, kimi durumlarda ayırt edici özellik olarak görülebilir.

İnsanoğlu bazen geldiği makamın, kişiliğine ve karakterine katkı sağladığını düşünür! Oysa bilmek gerekir ki; kişilerin meslekleri, buna bağlı olarak bulundukları makamlar, kimi durumlarda ayırt edici özellik olarak görülebilir. Lakin, kişi adam değilse, değildir işte. Adam kelimesini kullanırken açıklama yapmadan kullandım. Çünkü Anadolu'da 'adam olmak' tabirinden ne denmek istediği açıktır. Onu anlatmaya hacet yok diye düşündüm.

Aslında her yazımda uzun ya da kısa bir hikaye yazayım diye özel bir gayretim yok ama taşı gediğine koymak adına da harikulade oluyor hikayeler... Kısa bir tane daha yazayım.

''Anadolu'nun güzel köylerinin birinde, baba ve oğlu birlikte yaşarmış. Oğlunun haytalığı ve olmayacak işlere olan merakından bıkmış olan babası, oğluna her kızdığında:

'Senden adam olmaz oğlum' dermiş.

Gel zaman git zaman, o hayta oğlu okumak için Ankara'ya gitmiş. Babasının ona söyledikleri de her an kulağındaymış. Hırsla çalışmış ve üniversiteyi bitirmiş.

Velhasılıkelam, yıllar sonra memleketlerine vali olarak atanmış. Atandığı ilk gün, babasını makamına çağırtmış!

Babası makam odasından içeri girdiğinde, koltuğunda gururlu ve aristokrat bir tavırla oturan değerli valimiz, ayağa kalkma zahmetinde bulunarak, babasının elini kerhen öpmüş, sonra koltuğa oturtmuş ve sormuş:

'Ne oldu babacığım hani benden adam olmazdı?'

Babası gülümsemiş ve cevap vermiş:

'Oğlum ben sana hiçbir zaman vali, kaymakam yada mühendis olamazsın demedim. Adam olamazsın dedim! Bak, vali oldun ama babanı ayağına çağırdın!' demiş ve odayı terk etmiş."

Hey gidi amcamız hey... Ne güzel söylemiş. Bizim sosyo-kültürel yapımızda, binanın temelini; kişilikli olmak, onurlu olmak, karakterli olmak, saygılı olmak... Özetle adam olmak oluşturur.

Allah aşkına, temelini iyi atmadığınız bir binanın üzerine göz kamaştıran yirmi kat çıksanız ne yazar?

Temelinin çürük olduğunu bilen kimse o binada oturmaz.

Saygısızsanız; anne ve babanızı, Onurlu değilseniz; dostlarınızı Kişilikli değilseniz de; sizin gölgenizde dinlenmek isteyen (gölgenize sığınan değil) bir sevdiğiniz varsa, onu kaybedersiniz...

Durumun türevlerine bakarsak daha çok şey kaybedebilirsiniz aslında...

Neyse, demem o ki; söyleyeceklerimi söyledim sanırım. Sağlıcakla kalın...