BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76

Selef olmasaydı halefin işi zordu!

Eğer bugün Ahmet Eşref Fakıbaba yeni kabine revizyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev aldıysa, hiç şüphesiz ki ona bu görevi elleriyle teslim eden selefi Faruk Çelik’in sayesindedir.

Eğer bugün Ahmet Eşref Fakıbaba yeni kabine revizyonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev aldıysa, hiç şüphesiz ki ona bu görevi elleriyle teslim eden selefi Faruk Çelik’in sayesindedir.

Şöyle ki;

Ahmet Eşref Fakıbaba Urfa Belediye Başkanı olarak 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’den yeniden aday gösterilmemesi üzerine istifa etti.

İşte o dönemde siyasi literatüre geçen Urfa’lı Ak Partililerin “Başbakan ceketini koysa en az yüzde 70 oy alır” sözüyle başlayan polemikde, AK Parti’nin mitinglerinde kente ceketler asılarak protestolu bir kampanya yürütülmüştü.

Urfa halkı Erdoğan ve Fakı sevgisini kampanya süresince kentin değişik noktalarına astığı ”Başbakanımız Tayyip baba, Adayımız Fakıbaba” pankartları ile dile getirmişti.

Nitekim 2019 yerel seçimlerinde Fakıbaba bağımsız aday olarak girdiği sandıktan yüzde 44 oy alarak Belediye Başkanı seçilme başarısını gösterdi. Yaptığı ilk açıklama “ Başbakanımızı yanılttılar” oldu.

Fakıbaba bir süre sonra da Numan Kurtulmuş’un daveti üzerine onun genel başkanlığını yaptığı Saadet Partisi’ne geçti.

Kurtulmuş’un partiden ayrılıp AK Parti’ye geçmesi üzerine ise SP’den istifa eden Fakıbaba’nın yolu, 2011 genel seçimlerinde Şanlıurfa’dan milletvekili seçilen dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik’le kesişti.

                                       *****                     *****                         *****

Çelik, Urfa’yı  AK Parti’nin seçim kalesi durumuna getirirken, Fakıbaba ile de iyi ilişkiler kurup, onu partisine geri dönmeye ikna etmeyi başardı. Sadece onu değil, dönemin Başbakanı Erdoğan’ı da yoğun çabaları sonucu ikna etti.

Urfa’da çok sevilen, sayılan Fakıbaba  Erdoğan’ın meşhur “trenden inen bir daha binemez” sözüne rağmen partiye 22 Ocak 2013 tarihinde kesin dönüş yaptı ve AK Parti’nin Grup Toplantısı’nda parti rozetini Erdoğan’ın elinden aldı.

4 yıllık aradan sonra eski partisine dönmenin heyecanı içinde o grup toplantısında partililere ” Sizleri, ailemi özlemiştim, bana bu fırsatı verdiniz, minnettarım” dedi.

Ardından 1 Kasım 2015 yılında Şanlıurfa’dan Ak Parti listesinde 6. sıra milletvekili adayı gösterildi ve hem kendisi kazandı hem de Urfa’ya 6 milletvekili kazandırdı.

                            *****                   *****                     *****

Meclis’teki 2 yıllık milletvekili görevinden sonra Fakıbaba şimdi Bakanlık koltuğunda. Yeni kabineye girdiğinde Meclis’teki odasında olan ve haberi milletvekili arkadaşlarından alan Fakıbaba’yı ilk arayıp tebrik eden ise yakın dostu Faruk Çelik oldu.

Hatta kulislerde Fakıbaba’yı kendi yerine, Bakanlığa tavsiye edenin de yine Faruk Çelik olduğu yönünde söylentiler mevcut.

Doğrudur.

Bir Bursalı olarak Faruk Çelik’in siyasi çizgisini yakından bildiğim için  eğer kendisine Urfa’dan kim olmalı diye bir hatır sorusu sorulmuşsa  “Fakıbaba”yı işaret etmiştir.

Neticede Faruk Çelik, eğer o dönemde Erdoğan ile Fakıbaba arasındaki buzları eritmeseydi, Fakıbaba Ak Parti’ye katılmaz, milletvekili seçilmez ve bugün de sürpriz şekilde bakan koltuğuna oturmazdı.

                            *****                ******                   *****

Faruk Çelik, 2007 yılından bu yana bakanlık görevinde bulunuyor.

AK Parti iktidarları döneminde kabinede en uzun bakanlık yapan siyasetçi olarak da tarihe geçti diyebiliriz.

Bunca yıllık devlet tecrübesini, siyasi kimliğindeki dik duruşunu, kriz dönemlerinin uzlaştırıcı ismi olarak ön plana çıkmasını, Başbakan ve Cumhurbaşkanına yakınlığına da eklediğimizde kabineden ayrılışın bir son olmadığını da bir öngörü olarak belirtmek gerekir.

Ankara, Urfa ve Bursa hattı siyasi kulislerde ön plana çıkan değerlendirmeye göre Faruk Çelik’in önümüzdeki süreçte bir başka üst düzeyde görev alabileceği konuşuluyor.

O’nun gibi bir başka siyasi tecrübesi ile “abi” durumunda bulunan Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun da.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Müezzinoğlu’nun Kasım ayında TBMM’de yapılacak seçimlerde Meclis Başkanı olabileceği ihtimalleri üzerinde duruluyor.