BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,29

Seçim için; halkın karışan kafalarının nabzını tuttuk!..(2)

Herkes merakta: Bu seçimin sonucu ne olacak?

Geçen hafta başladığımız “seçimde halkın nabzı” yazımıza devam ediyoruz;

“….bir kısım seçmen hiç olmadığı kadar ketum bu seçimde. Deyim yerindeyse “Ser veriyor, sır vermiyor”. Soruyorsunuz mesela taksiciye, garsona veya tezgâhtara, ya “Daha karar vermedim” diyor ya da “Bu seçim oy kullanmayacağım” deyip başından savıyor.” (S.Yılman/Habertürk)

16/AK Parti tabanı dahil, çoğunluk; dağınık, kaçak gelmiş, kamp dışında ortalarda gezen Suriyeli/Afganlı istemiyor, bu ırkçılık değil. Esenyurt, Esenkent, Gaziosmanpaşa,Sarıyer, Beşiktaş, Eyüp'te...ziyaretlerdeydik..Ne kadar çok ihtiyaç sahibi, bir evin odalarını paylaşıp ortak yaşayan, savaşta yaralanmış, gazi Suriyeli var..Bunlar kayıtlı mı? Neden Hatay'da kamplarda değiller? Bunlara yoğunlaşılmalı..

17/AK Parti rahat.. Sn.Erdoğan'ın sırtından yine birileri, yorulmadan MV olacak!..Beşiktaş, Sarıyer,Şişli,Kağıthane teşkilatları diyor ki; "kazanılacak yeri garanti olan MV; çalışmalara katılmıyor, katılsa esnafı gezmiyor,gezse elleri sıkmıyor.İstanbul İl Başkanlığı yapmış MV'de aynı." Tepki var! İlçe Başkanları mecburen koşturmakta, zavallılar şikayette edemiyorlar…

Ayrıca, kadınlar diyor ki; “İftar ve sahur sırasında çadırlara biz kadınları çağırıyorlar. Nasıl geleceğiz-döneceğiz, evde çocuğun/yemeğin var mı? soran yok!.Seçim çalışmalarına Bakanlar ve aday MV eşleriyle gelmiyorlar/gezmiyorlar. Soruyoruz: Neden? Onların eşi eşte, biz sadece dolgu muyuz? Hala çocuklarımızı işe sokamadık!..” Kadınların bu tepkisi önemli...

18/"Yaparsa AK Parti Yapar" diyorlar, ama 16 yıldır; 2908 Sy.Kan.Geç. 10.mad. 2 fık. göre, 1984'te unvanları eksik verilerek, 38 yıldır mağdur olan sanatçı Y.Doç.lere, hak iadesi yapılmıyor, başvurular geri döndürülüyor, oysa; bu sanatçı Y.Doç.lere, -Dr.yapmış olmak şartıyla- Prof. unvanı verilirse, o zaman hak iadesi verilmiş  ve AK Parti yapmış olacak..

19/"Yaparsa AK Parti Yapar" diyorlar, ama 16 yıldır; 2914 Say.Yükseköğretim Personel Kanunu’nun 15. Mad. uyarınca, TİP Sözleşmesi ile çalışan Sanatçı Öğr. Elemanlarına yıllardır; 2018 Mali yılı ile birlikte, verilen 6 ikramiye maaşlara katılmıyor, gösterge 6400 olmuyor.. Kültür Bakanı ortada yok, sürekli İstanbul’da siyasi demeçler veriyor…Oysa, tam sırası…

20/AK Parti tabanı diyor ki; "AK Partili Bakanlar ve MV, görevlerini yapmıyor. Tepkiden çok korkuyorlar. Teşkilatın hangi şartlarda/nasıl çalıştığını görmüyorlar. Sözde esnaf ziyareti yapanlarda iftar zamanı davet var deyip, otellere, zengin sofralara kaçıyor...Bütün yükü Sn.Erdoğan’a yüklemişler..O kadar rahatlar ki!"

21/AK Parti tabanı, geçmişte paralel yapıya  destekleriyle bilinen/kayıtlarda olan;N.Veren,L.Erdoğan,N.Alçı,H.Gülerce'nin v.b., muhalefeti aşağılayıcı söylemleriyle T.Güler,E.Ardıç, A.Kekeç,F.Uğur, C.Küçük,H.Genç'in v.b. kendilerini desteklemesinden memnun değil!..Çünkü, “aynı apartmanda farklı görüşteki insanlarla birlikte yaşıyoruz, kırıcı olmaya gerek yok! Bu bir savaş değil, sadece: seçim” diyorlar.

22/0.6 puan oyu olan BBP ile ortaklığı AK Parti tabanı anlayamıyor ve “bu kadar mı oya ihtiyacımız vardı?” diyorlar. AK Parti’nin ve BBP’nin “affa gerek yoktur”  açıklaması MHP ile ipleri gerecek gibi gözüküyor.

23/AK Parti’ye geçtiği için MHP tarafından ağza alınmayacak laflar edilen T.Türkeş’in “ittifak 25. Haziran’da bitecek” söylemi, Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’ın, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MHP ile anlaşarak getirdiği Cumhurbaşkanlığı sisteminden pişman olduğunu ve 24 Haziran akşamı Cumhur İttifakı'nın biteceğini” ileri sürmesi, gerçek ve bir çok kişinin düşüncesinin paylaşımı olarak görülüyor.
24/AK Parti tabanı T.Türkeş’in, B.Arınç’ın oğlu’nun, Ravza Kavakçı Kan’ın, BBP’lilerin  ve İstanbul 2.bölgede yıllanmış eski isimlerin   aday yapılmasından –ki MV  boyunca ilçelerine uğramayan isimlermiş-  hoşnut değil!..Bir de sürekli; NUN Okulları’nın, Komşu Fırın’ın, Medikal Hastaneleri’nin, BİM’in,Türgev’in,bazı özel üniversitelerin  v.b. "kimin olduğu" sorularına muhatap oluyorlarmış.
25/D.Bahçeli’nin “af ısrarı”; AK Parti’ye kaptırdığı oyların geri gelmesi ve %10 barajını aşmak için yapılan bir strateji olarak görülüyor.
26/ “SP’nin baraj sorunu yok” denilmesine  kuşkuyla bakılıyor. Çünkü, nemalanan SP tabanı AK Parti’yi bırakmıyor.
27/ Çoğunluk için; 1. sorun; pahalılık. 2. sorun; doların artması. 3. sorun; Belediyelerde rüşvetle dönen işler, ihalelerde adam kayırılması 4.sorun: halktan uzaklaşmak. 5.sorun; liyakatsız kişilerin görevlere atanması. İlçelerindekileri  isim isim sayıyorlar.. “Belediye Başkanı suçlayıcı söylemlerle alınıyor, yerine aynı işleri yürüten biri atanıyor” diyorlar. 6.sorun: boşanmış aileler..Bu konuda yoğun bir şikayet var. Özellikle son 10 yıldır her boşanan kadın-erkek, hemcinsleri tarafından hasım olarak görülüyor. (Bu konunun sosyologlarca araştırılması gerek.) 7.sorun: kadına şiddet, kadına ve çocuklara cinsel tacizin artması. Doğal olarak AK Parti tabanı da rahatsız.

28/ M.Gökçek’in üzerindeki suçlamalara cevap ver(e)meyip, hala ekranlara çıkarak "AK Parti’yi destekler gözükmesi, muhalefet isimleri suçlaması" tabanda hoş karşılanmıyor. "Bize kaybettiriyor” diyorlar.

29/Birisi diyor ki; “16 yılın 5 yılı seçim ve referandumlarla kaybedildi. Yani enerjiler boşa aktı ve maliyeti halk ödedi.Yorulduk artık!..” Doğru değil mi?

30/ Genel olarak gençler "bize ne vaat ediyorsunuz?" sorularına cevap istiyorlar.Sanat alanı seçim beyannamelerinde ve mitinglerde sanatı/kültürü dile getirmeyen adaylara kırgın.

SON DURUM…

1/AK Parti’den geçişkenlik -eksi olarak- çok fazla gözüküyor. Özellikle İstanbul’da  MV’den hoşnutsuzluk dikkat çekiyor. (Ancak, %35-40 öngörülüyor.)

2/ CHP, Sn.  İnce ile depara kalkmış gözüküyor. CHP, işi çözdü; sürekli pahalılıktan, maliyeden ekonomiden konuşuyor. (%28-30 öngörülüyor.)  Ancak, HDP aşsın diyen CHP kitlesi olursa  iş zorlaşacaktır.(O zaman %20-24 öngörülüyor.)

3/İP ve Sn.Akşener, iddiasını devam ettiriyor. Kimi %20’lerde, kimi barajın üstünde olduğunu söylüyor. İnce’nin adaylığı ve atağı hesapları bozmuş durumda. Geçişkenlik o kadar çok ki, bu seçim sürprizlere gebe...Herkesin hem fikir olduğu; "ikinci tur kesin ve  ikinci turda kimin ne yapacağı bilinmiyor...”İnce ve Akşener, eğer seçimden sonra hangisi 2.tura kalırsa kalsın birbirleriyle çalışacaklarını, Başkan Yard. yapacaklarını açıklamalı” diyenler çoğunlukta.. (Ancak, geçişkenlik nedeniyle  %11-15 alacağı öngörülüyor.)

4/HDP, başkanlarının mağdurluğunu dile getiriyor, ama, TV’lerdeki söylemlerde göz doldurulmuyor. Fakat, bu durumda bile etnik sebeplerden dolayı barajı kesin aşacağı söyleniyor. (Ancak, geçişkenlik nedeniyle  %8-10 öngörülüyor.)  Barajı aşması demek AK Parti’nin büyük MV kaybı demek. Bu kitlenin ikinci turda kime yöneleceği bilinmiyor…

5/Sn.Karamollaoğlu ve Sn.Perinçek’in barajı aşması mümkün görünmüyor. Ama, AK Parti’nin yanlış ittifak stratejisi ile Başkanlığa bile aday oldular ve ciddi söylemleri ile AK Parti’yi sarsıyorlar… İki parti  kitlesinin ikinci turda kime yöneleceği bilinmiyor…(Ancak, VP’nin %1, SP için %3-4 öngörülüyor.)

6/Bir kısım AK Parti’li, MHP ve BBP ile ortaklığa kızgınlar. Bir kısım MHP’li, AK Parti ile olan ittifaka karşılar. BBP’de sadece  seçilecek yerlerde olanlar memnun. Sebepleri, birbirlerine güvenmemeleri ve geçmişteki ağır söylemler. Bir kısım CHP’li Saadet Partisi ile ittifaka karşı ve özellikle A.Şener’in adaylığının yanlış olduğunu belirtiyor. Diyoruz ya, bu memnun olmayanların son 10 günde ve 2.turda nereye yönleneceği bilinmiyor. Buna yeni oy verecek 1.5 milyon genci ve hala kararsız %15’i ekleyiniz. Durum flu gözüküyor…(Ancak, MHP’nin %4-5, BBP’nin %0.50 alacağını öngörülüyor.)

7/ Sn.Erdoğan açısından, söylenenlere göre;  “Kandil’le ilgili bir harekat düşünülüp veya başka olağanüstü bir gelişmede  başarılı olunursa 1.tur seçilme garanti olur” deniyor...

Kısaca; Bir dip dalga var, ama bu defa kime yarayacağını bilmek zor!...

Siyasetçi değiliz ama, günceli takip ederek sürekli halkın içindeyiz.

2017'de, 2018 baharında erken seçim var demiştik...Şimdi de, sonuç ne olursa olsun "Mahalli Seçimler" erkene alınacak ve Ekim-Kasım'da seçim yapılacak diyoruz…