BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12

'Satılık Şehir'di Kars... Karslılar Ahmet Arslan'dan ne bekliyor?

90'lı yıllarda Kanal 6'da üç günlük belgesel hazırlamıştım Kars'ta... Her yer satılıktı.. Dönemin muhalefet lideri Demirel, Tunca Bengi ve benim imzamı taşıyan Kars'la ilgili haberlerden yola çıkarak, Kars'a 50 milyon TL değer biçmişti!

"Satılık şehir"di Kars... 

50 milyon veren koca şehri alabiliyordu bir zamanlar.. Tunca Bengi'nin ardından, Kanal 6 ekibiyle Kars'ın nasıl satılığa çıkarıldığını cümle aleme duyurmuştuk 90'lı yıllarda.. 

Ve bugün... 

Kars'ta yine satılık binalar var... 

Ama yeni yapılmış... 

30 Ekim'de Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'la Kars'taydık 96. kurtuluş törenleri için. 

Beni eski dostlar, Ahmet Bey'i yoğun bir program bekliyordu Kars'ta... Hasret giderdim, "araç" dediler, yürümeyi tercih ettim, hemşehrilerimle hasbıhal edecektim çünkü. Okulumun (Cumhuriyet Lisesi) önünden geçecektim. Karnım acıktığında, koşa koşa sığındığım "Bizim Lokanta"ya uğrayacaktım. 

Ve tabii ki Ahmet Arslan'ı soracaktım ahaliye... 

Edindiğim izlenim o ki, Ahmet Arslan şehirde umut olmuş!

Hem de ne umut...

"Bizim Lokanta"nın sahibi Halis Bakırhan'a beklentilerini sordum....

"Aş" dedi...

"İş" dedi...

"Yol" dedi... 

Ve ekledi:

"Sabırla bekleyeceğiz..."

-Neyi?

- Hadi Bey, 50-100 senede bir bakan yakalamışız. Gözlerimizdeki ışığı görmüyor musun? Ahmet Bey, evimizin çatısını tamir etmek için bakan olmadı, kimi bireysel isteklerle kendisini bunaltmayacağız. Ahmet Bakan'ın efsane oluşu için sabredeceğiz. Zira çalışıyor, üretiyor. 

Şunu gördüm Kars'ta...

Şehrin içi ile dışı bir değil.. 

Karayolları'na bağlı yollar yapılmış mesela şehrin dışında.. İçeride ise, altyapı sorunu hâlâ sürüyor. Kars Nevzat Bozkuş'tan kurtulmuş ama, MHP'li Başkan'ın da imkânları bir yere kadar. Başkan Murtaza Karaçanta'nın iyi niyetle mücadele ettiğini herkes söylüyor. Ahmet Arslan'ın da ağzından başkanla ilgili kötü bir söz işitmedim. Ancak, gördüm ki, Kars'a hizmet için iyi niyet yetmiyor. İktidar desteği de şart. Bakan Ahmet Arslan'la Kars'a dair çok şey söyledi, yaptığımız özel söyleşiyi İnternethaber'den okuyacaksınız... 

Şunu da söylemeden geçmeyeceğim. 

MHP'li Başkan Murtaza Karaçanta'nın eksiği olabilir, kusuru olabilir ama Kars için elinden gelen her şeyi yapıyor. Eski Başkan Nevzat Bozkuş gibi, iktidarın da desteğini arkasına alarak yan gelip yatmıyor! 

Her seçim döneminde uğradığım bir taksi durağı var Kars'ta... Özer Ertaş'ın "Canımız ciğerimiz" dediği Bakan Ahmet Arslan'a "taksici esnafı" da umut bağlamış. 

Diyorlar ki:

- Yol yapsın, kapıları açsın, başka da bir şey istemiyoruz.

- ...?

- Dediğimiz hizmetler gelirse, bizim de yüzümüz gülecek. 

Kars'ta dükkanı siftahsız kapatan esnafa seçim dönemlerinde uğradığımda, sitemkâr konuşmalar işitirdim hep. 

7 Haziran'da tüm Türkiye'de olduğu gibi Kars'ta da hezimete uğrayan AK Parti'ye, Ahmet Arslan'ın dönüşüyle bir teveccüh oluşmuş yeniden. Ahmet Arslan'ın "naif duruşu" ve ahaliyi karşısında görünce "boynunu büküşü" hayli etkili olmuş halkın nazarında. 

- Kibir onu esir almadı çok şükür!

"İşler nasıl?" dediğimde, Ahmet Arslan'ı bu sözlerle öven esnaf, "O işleri rayına oturtacak inşallah" diyor.. Bir başkası Arslan'ın "tepeden bakmayan" duruşunun kendileri için en büyük kazanç olduğunu söylüyor:

- Karslılar, ukala bakıştan, mutevazı duruştan uzak politikacılardan bıktı. 

Kars'ta kısa vadede beklenti içinde olanlar, ya evinin çatısını yaptırmak istiyor ya da evininin duvarını. Dilekçe yazıyorlarmış, DSİ'ye, Karayolları'na.... Ahmet Arslan'a bağlı kurumlara. Şaka değil, evinin çatısıyla ilgili ya da yıkılan duvarını tekrar örmek için.. 

Ahmet Arslan'ın bu küçük problemlerle ne kadar ilgilendiğini bilmiyorum ama büyük beklenti içinde olan Karslılar'ın umutlarını boşa çıkarmamak için, ilk kazmayı çoktan vurmuş. 

Digor yolu Kars, Iğdır ve bölgedeki iller için çok önemli bir proje. Bu yolun ne fayda sağlayacağını bir iki gün içinde, Ahmet Arslan'dan (İnternethaber) dinleyeceksiniz. Bir tek sıkıntı var bu yolun yapımıyla ilgili, "ödenek" yapılmaması durumunda, projenin aksayacağı endişeleri var. Ahmet Arslan bu konuda net konuşuyor:

- Hiçbir sorun yok, proje 2018'de bitecek.

Digor yolu için, "yol işte" deyip geçmeyin. 

Digor, HDP'nin oy deposu... 

Buraya götürülecek her hizmet, AK Parti'ye yol, su, elektrik olarak geri dönüyor dönecek. 7 Haziran'da Digor ve köylerinde hezimete uğrayan AK Parti, Ahmet Arslan'ın inandırıcı olan vaatleri sonrasında oy oranını ikiye katlamış. Kürtler, bu bölgede hizmete susamış. Yıllardır kangrene dönüşen bu yolun yapımı bile, AK Parti'ye dönüşü hızlandırmış. 

Karslılar'ın Ahmet Arslan'dan bir başka büyük beklentisi ise, MHP'ye kaptırılan belediyenin geri alınması. Hakkı Demirkan isimli esnaf, Kars'ın çilesi olan çamurlu yolları hatırlatıyor, bitmek tükenmek bilmeyen altyapı sorununu dile getiriyor, akşamları Kars'ın karanlığa nasıl gömüldüğünden şikayet ediyor:

- Vebalim günahım Ahmet Arslan'ın boynuna olsun ki, Kars'ı geri alamazsa... 

Kars kalesinde muhteşem "kaz eti ziyafeti" sonrasında Ankara'ya dönüş yolunda, Ahmet Arslan'a bu mesajı da ilettim. 

"Haklı" dedi ve ekledi:

- Kendi elimizle verdiğimiz belediyeyi geri alacağız!

Özeti şu:

Kars'ta gözle görülür, elle tutulur büyük bir değişim yok. Ancak, umutsuzluklar yerini umuda bırakmış. Kervanını alıp başka diyarlara göç etme fikrinde olanlar fikir değiştirmiş. Ahmet Arslan'ın gelişiyle, siyasette birlik oluşmuş Kars'ta... HDP'lisi bile, "Bizim Bakan" diyor Ahmet Arslan için.. 

Dahası ve fazlası var... O zaman sadece Kars'la ilgili Ahmet Arslan'a sorduğum soruların cevabını azıcık bekleyeceksiniz.