BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79

Sansüre sığınmanın kolaycılığı!

Yeni internet yasası "sansür" tartışmalarının gölgesi altında Meclis'ten geçti.Yasa Köşk'ten onay beklerken neredeyse her akşam internetten ses kayıtları yayınlanıyor. Milletçe tape tape kullanıyoruz.


Yeni internet yasası "sansür" tartışmalarının gölgesi altında Meclis'ten geçti.

Yasa Köşk'ten onay beklerken neredeyse her akşam internetten ses kayıtları yayınlanıyor. Milletçe tape tape kullanıyoruz.

Yasanın kasetler için bir önlem niteliği taşıdığı aşikar.

"Sansür mü değil mi?" sorusu ise uygulamada göreceğimiz bir durum. Şayet suistimale uğramazsa genel olarak kişisel hakları ve özel hayatı koruyan bir yasa.

Trafik bilgilerinin 2 yıl saklanması ve isterse TİB'e verilmesi gibi vatandaşı tedirgin eden maddelerinin olduğu da gözardı edilemez.

Kimin neyi savunduğunun tam muamma olduğu bu süreçte, yasaya karşı çıkanların bir kısmı, zamanında kasetlerden muzdarip olanlar. En çok onların desteklemesi gerekmez miydi?

Şimdi "nasılsa hedefte AK Parti var. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" mı diyorlar acaba?

Özel hayatla ilgili bu düzenleme iktidar ya da muhalefet ayırmıyor oysa ki.

Meclis eski Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, yasayla ilgili merak edilenleri ve tüm detayları kişisel web sayfasında yayınladı.

İlgili linklere ve erişebilirsiniz. Gayet açıklayıcı bir dille anlatmış Necdet Ünüvar. 

Yasa ne kadar iyi niyetle hazırlansa da tabi ki sansür ve fişlenmeye inanmak böylesi bir ortamda pek çok insanın işine geliyor. Dolayısıyla bu açıklamalar da çoğunu kesmiyor.

Hukuki olarak pek çok sakıncası olduğunu yazanların aksine bunun sakınca değil koruma olduğunu yazanların sayısı da az değil.

Soru işaretleriyle dolu böylesi bir konuda benim tek bir bildiğim var: İnternet yasak tanımaz! 

Gazeteler, internet medyası için bir bildiri yayınlamıştı hatırlayın.

Noldu? Hiçbir şey olmadı.

Burası internet, burada yasak koyamazsın. Bunu yasayı yapanlar da yasaya muhatap olanlar da çok iyi biliyorlar.

Ayrıca yasakların her zaman yıkıcı sonuçlar doğurduğunu görmek için arkamıza bakmamıza bile gerek yok. Şöyle sağa sola bakıp ilerlemek olası kazaların önüne geçecektir.

Biz internete sansür gündemiyle boğuşurken Google'dan gelen bir haber, internetin yasak dinlemeyeceğinin en güzel örneği oldu belki de.

Google dünyanın neresinden olursa olsun sansürsüz internete girme imkanı sağlayan "UProxy"nin beta versiyonunu denediğini duyurdu. UProxy hayata geçerse bu sayede devletlerin sansür uygulamaları kolaylıkla aşılabilecek.

Devlet de sansürcü olduğuyla kalacak.

Yasaklarla, sansürle ve sansür söylemi üzerinden karalama yapmakla uğraşmak yerine etik ve ahlaki değerleri yükseltmeye çalışmak kökten çözüm olacak aslında. Fakat kimsenin bununla uğraşacak vakti yok anlaşılan.

Kaset savaşlarının kıran kırana yaşandığı bu hengamede işin ahlaki boyutunu sorgulamak, siperlerimizden çıkıp vurulmak demek. Ne gerek var değil mi?

Dizi saati bekler gibi tape bekleyen müdavimler var artık. Ee tabi tapeleri yayınlayanlar da beklentiyi yükseltiyor.

Önce alttan konuya uygun bir müzik giriyor, yazılar renklendirilmiş, sesler kesildikçe müzik yükseliyor. Bildiğin prodüksiyon yapıyor adamlar.  


Yalnız, tape dinlemeden uyuyamayan bir Türkiye manzarasında ufak bir hatırlatma;


Bugün büyük bir şehvetle okuduğumuz kimi doğru, kimi yalan, kimi montaj tapeler ve ses kayıtlarının kısa vadede yan etkisi mide bulantısıdır dikkat ediniz.

Uzun vadede yan etkisi ise bu kadar hafif olmayabilir.

Şimdiden hepimize geçmiş olsun...