BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Sandığa giderken ne giymeli?

Türkiye 16 Nisan günü sandık başına gidecek. Hürriyet Gazetesi Yazarı Ayşe Baykal, referandum günü ne giyilmesi gerektiğini yazdı. İşte o yazı...

Abone ol

16 Nisan 2017 pazar günü Türkiye anayasa değişikliği için referandum oyu kullanacak. 

Sandık başına gidecek seçmen için uzun zamandır oy kullanma ile ilgili uyarılar yapılıyor. Hürrriyet Gazetesi Yazarı Ayşe Baykal ise referandum ile ilgili başka bir detayı yazdı. Baykal, oy kullanma işleminde ne giyilmesi gerektiğini anlattı.

İşte o yazı: 

Bu hafta sonu ülkemizde seçim var. Seçim günü yaklaşırken en sık duyacağımız uyarılar “Sandığa giderken kimliğinizi almayı unutmayın!” uyarıları olacak.

Bu konuda yeterince uyarıldığımızı düşünüyorum. Artık bir tık ödeye geçme zamanı geldi de geçiyor. “Bir tık ötesi nedir?” diye soracaksınız tabii. 

SANDIĞA GİDERKEN NE GİYMELİYİZ?

“Sandığa giderken ne giymeliyiz?”i konuşabiliriz mesela.

“Memleket meselesi varken sen ne giyinmenin derdindesin, altı üstü beş dakikalık bir işlem için ne giyeceğimizi konuşacağız” vs. itirazları duyar gibiyim, sizi de dinleyeceğim ama lütfen önce sorularıma cevap verin;

- Çok sevdiğiniz bir insanın nikâh törenine davetlisiniz, ilk ne düşünürsünüz? Durun ben söyleyeyim “Ne giysem?” Bizi dolaylı etkileyecek bir Evet/ Hayır için günlerce düşünüyorsunuz da neden hayatımızı direkt etkileyecek Evet/Hayır için düşünmeyelim?

- Oy kullanmak da büyük bir organizasyondur. Mesela ben oy kullanmak için okuluma gittiğimde uzun zaman görüşemediğim komşularımı görürüm. Neredeyse seçimler olmasa göremeyeceğiz. O kadar yani. “Ay şu seçimler daha sık olsa da görüşsek” diye temenniler de bulunduğum arkadaşlarım var inanın. Şimdi bu kadar büyük bir organizasyon da ne giyeceğimizi düşünmeyelim mi? 

Elbette örnekleri çoğaltabilirim ama gerisini sizin geniş hayal dünyanıza bırakıyorum. Yalnız yazıyı hazırlarken Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın Osmanlı kıyafetleri giyerek oy vermeye gittiklerini görünce Türk’ün hayal dünyasından korkmadım değil. 

Dünyada ve ülkemizdeki siyasilerin oy kullanırken gerek mesaj vermek için gerekse şık görünmek için ne giydiklerine bakalım diyeceğim ama ne Avrupa ülkeleri, ne Amerika ne de  ülkemizdeki liderler günlük kıyafet tercihlerinin dışına çıkmıyorlar genellikle. 


Trump’ın eşi Melania ve kızı Ivanka’nın oy kullanırken giydikleri kıyafetlerinde dikkat çeken ayrıntı beyaz giymeleri ki bu çok isabetli bir tercih kanımca.

           

Ülkemizde siyasi parti liderleri oy kullanmaya giderken genellikle klasik giyinmeyi tercih ediyorlar.