BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,70
HABER /  DÜNYA

ABD'nin Kürdistan referandumu için dediğine bakın!

KÜRDİSTAN referandumu süresince sessiz kalan ABD yönetimi oylama bittikten sonra iki ayrı açıklama yayınladı. Beyaz Saray açıklamasında Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız denilirken, Dışişleri açıklamasında Erbil'e 'endişe etme' mesajı verildi.

Abone ol

ABD Kürdistan referandumu konusunda ikili oynuyor. Referandum bittikten sonra gelen iki ayrı açıklama bunu ifşa etti. Dışişleri Erbil'e ilişkilerimiz sürecek mesajı verip Barzani'nin sırtını sıvazladı, Beyaz Saray diplomatik oynadı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin devam edeceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’ten yapılan yazılı açıklamada, “ABD’nin, Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandumdan dolayı hayal kırıklığı yaşadığı” belirtildi ancak ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin “bağlayıcılığı olmayan bu referandumdan” etkilenmeyeceği kaydedildi.

KOMŞULARLA İLİŞKİLERE ZARAR

Bağımsız Kürdistan referandumu sonuçları ne çıktı?

Atılan adımın, “Kürdistan Bölgesi halkının yaşamını olumsuz etkileyeceği ve komşularıyla ilişkilerine de zarar vereceği” açıklamada yer aldı.

IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ
ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğu belirtilen açıklamada anayasal çerçevede taleplerin yerine getirilmesi için Irak’ın destekleneceği ifade edildi.

BEYAZ SARAY'IN AÇIKLAMASI
Beyaz Saray açıklamasında ise "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Birleşik Irak'ın DEAŞ'ı yok etmesini umuyoruz." denildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders "DEAŞ'ı ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını ümit ediyoruz" dedi.

İNGİLTERE NE DEDİ?
Kürt referandumu için İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'dan da açıklama geldi. “Birleşik Krallık bu referandumu desteklemiyor ve Irak’ın toprak bütünlüğünü savunmayı sürdürüyor” ifadelerini kullanan Johnson, herhangi bir referandumun Irak hükümetiyle anlaşma içinde yapılması gerektiğini savundu.

TEKLİF SUNDUK REDDETTİLER
İngiltere’nin, Kürdistan Bölgesi’ne, Irak’la tartışma konusu olan bütün meselelerin müzakere edilmesini öngören alternatif bir plan teklif ettiğini belirten Johnson, şunları kaydetti:

-“Bu alternatif, Kürt halkının isteklerinin karşılanması için fırsat sunabilirdi. Kürt liderliğinin bir bölümünün bu teklifi reddetmiş olması üzücüdür. Irak’ın ve Iraklıların uzun vadedeki güvenliği ve refahı ancak diyalog ve iş birliğiyle sağlanabilir. Bütün tarafları referandumun ardından kışkırtıcı açıklamalar ve eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum. Öncelik, IŞİD’le mücadele ve kurtarılan bölgelerin istikrarı olarak kalmalı.”

Referandumda kutlamalar erken başladı

Erdoğan'dan referandum tepkisi: Bir gece ansızın gelebiliriz