BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  GÜNCEL

Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem ince, Meral Akşener oy sonucu

TÜRKİYE yeni cumhurbaşkanını belirlemek için saat 08.00'da sandık başına giderken Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener'in oy oranları büyük merak konusu. 24 Haziran 2018 seçim anketi sonuçları yarışın Erdoğan ile Muharrem İnce arasında olacağını gösteriyor.

Abone ol

TÜRKİYE yeni cumhurbaşkanını belirlemek için saat 08.00'da sandık başına gitti. 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Doğu Perinçek, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu yarışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener'in oy oranları büyük merak konusu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer ilk turda herhangi bir aday yüzde 50'yi aşamazsa iki hafta sonra 8 Temmuz'da ikinci tur için sandık başına gidilecek. İlk turda en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak ikinci tur seçimlerde en çok oyu alan kişi cumhurbaşkanı seçilecek. Herhangi bir ittifakın parçası olmayan partiler yüzde 10 barajını aşamaz ise mecliste temsil hakkına da sahip olmayacak ve bu partinin oyları diğer partilere dağıtılacak. Saat 21.00'da itibaren oy oranları YSK yasağının kalkması ile Cumhurbaşkanı Seçimi Sonuçları internethaber.com canlı yayın sayfasında olacak.

ADAYLARIN OY ORANI NE OLUR? : 2018 Cumhurbaşkanlığı seçim yarışının Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener arasında geçmesi bekleniyor. ABD merkezli Bloomberg'in Foresight Danışmanlık firmasına yaptırdığı ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk turda yüzde 50.8 ile seçimi kazanması ihtimal dahilinde. Şimdiye kadar yapılan anket sonuçlarına göre seçimler ikinci tura kalırsa yarış Recep Tayyip Erdoğan ile  Muharrem İnce geçecek. Anketlere göre Erdoğan'ın oy oranı ile Muharrem İnce ve Meral Akşener tahminleri şöyle:

Amerikan İlerleme Merkezi'nin elindeki ankete göre ise seçmenlerin yüzde 45’i Erdoğan’ı destekliyor, Muharrem İnce %19 ile ikinci sırada gelirken parlamento seçimlerinde, Meclis çoğunluğu için HDP anahtar parti konumunda. Anket sonuçlarına göre HDP %10’luk barajın hemen üstünde yer alırken, Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 48, Millet İttifakı’nın ise %32.8. Bu bulgular Amerikan İlerleme Merkezi ve Metropoll’un ortak anketinin sonuçları. 24 Mayıs - 4 Haziran 2018 arasında 28 kentte 2 bin 534 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerin sonuçları şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan: %45.2
Muharrem İnce: %19
Meral Akşener: %11.3
Selahattin Demirtaş: %10
Temel Karamollaoğlu: %1.2
Doğu Perinçek: %0.3
Kararsız: %8.5

Cumhurbaşkanı seçimi birinci tur : Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna 6 aday katıldı. Birinci turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan (yüzde 50'nin üstü)  cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor. 

İkinci oylamaya ilişkin seçim takvimi : İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde 8 Temmuz 2018 pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu seçime en çok oy alan 2 aday katılacak. Adaylardan hangisi en çok oyu alırsa o cumhurbaşkanı olacak. İkinci oylamaya ilişkin seçim takvimi ise şöyle işleyecek:

- 25 Haziran: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesinin son günü (Saat 17.00). İkinci oylama propaganda döneminin başlangıcı.

- 26 Haziran: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00). İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç 23.59'a kadar karara bağlanacak.

- 28 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itiraz YSK'ce karara bağlanacak. 29 Haziran: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek. 30 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemine başlanacak.

- 4 Temmuz: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. 7 Temmuz: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek. 8 Temmuz: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek. 9 Temmuz: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. 12 Temmuz: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek.