BIST 9.715
DOLAR 32,51
EURO 34,80
ALTIN 2.427,22
HABER /  RAMAZAN

Ramazan Tatlısı: Güllaç nasıl yapılır?

Ramazan ayının gelişi market raflarında güllaç yapraklarının kendini göstermesi ile resmi olarak başlıyor. Geleneksel ama bir o kadar pratik güllaç tarifi isterseniz aradığınız yerdesiniz. Güllaç tarifi için cevapla.tv uzmanı Mutfak Şefi Ümit Yavuz'un mutfağına girdik.

Abone ol

Yaza denk gelen ramazan aylarının kurtarıcısı güllaç yumuşak, içi süt dolu, mideyi yormayan hafif bir tatlı olmasıyla birlikte ramazan sofralarımızın vazgeçilmez tatlısıdır. 

Güllaç Malzemeleri: 8 adet güllaç yaprağı,5 su bardağı süt, 3/4 su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı gül suyu, 3/4 su bardağı file fıstık

Servisi için: 5 adet orta boy çilek, 4 yemek kaşığı toz antep fıstığı,
1 yemek kaşığı file fıstık

Püf Noktası: Güllaç yaprakları nişastalı olduklarından sütü beklediğinizden daha çabuk ve fazlaca çeker. Güllacı kuru ya da oldukça sütlü seviyor olabilirsiniz. Bu nedenle süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz. Ramazan ayında edindiğiniz güllaç yapraklarını; oda ısısında, kuru bir yerde saklayıp, daha sonra da kullanabilirsiniz.

Pişirme Önerisi: Kaynama noktasına gelen sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Toz şekeri, süt ile birlikte kaynatmadığınız için mideniz yanmaz ve şerbetin rengi süt beyazlığında kalır.

Servisi için: Servisinde farklı meyveler kullanabilirsiniz.

Güllaç Hazırlanışı: Sütü derin bir tencereye aktarın ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan sütü ocaktan alın. Toz şekeri ekleyip bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak erimesini sağlayın.
Gül suyunu ekleyip ılınması için 2-3 dakika kadar bekletin.
Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde kırın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.
Aralara file badem serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine dikkatlice gezdirin. Kuru bir bölüm kalmamasına dikkat edin.
Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için oda ısısında en az 10 dakika kadar bekletin. İlk başta fazla gibi gözüken süt miktarını güllaç yapraklarının çektiğini göreceksiniz. Şerbetini çeken tatlıyı keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyin.
Daha sonra tatlıyı 2 saat buzdolabında dinlendirin.

Üzerine nar, fıstık ve vişne veya mevsim meyveleri dökerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun...