BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Porsche Driving Academy İntercity İstanbul Park'da Sürüş Günleri

Yağmurlu bir güne denk gelen etkinlik gününde otomobillerin ve kullanılan Pirelli lastiklerin uyumunu çok daha net bir şekilde hissetmek için, yağmur fırsat oldu aslında

Bir otomobil tutkunu için unutulmaz bir gün herhalde ancak böyle olabilirdi. Bir Porsche den inip diğerine binmek ve "yavaş git, hızlanma, otomobil kaymasın" uyarıları olmadan "yapabilirsin, hızlanabilirsin, hadi şimdi" teşvikleriyle otomobilin olabildiğince limitlerine yaklaşmak ve bu desteği otomobili çok yakından tanıyan sürüş eğitmenlerinden almak. İşte bir otomobil tutkununun rüya günü.

Bu etkinlik İstanbul Park da bulunan Porsche Driving Akademi de yapılıyor.Aslında Akademi aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 26 ülkenin dahil olduğu Orta ve Doğu Avrupa bölgesi (PCEE) müşteri ve medya mensuplarına yönelik ileri sürüş eğitimleri verilmek üzere kuruldu.

Daha önce bu tür etkinlikler için yurt dışına gidilirken, PCEE ile intercity İstanbul Park arasında 2015 yılında başlayan işbirliği ile bu akademi 3000 den fazla kişiyi İstanbul'da ağırladı. Böylelikle Türkiye'deki Porsche kullanıcıları için büyük bir ayrıcalık oluştu.

Trafiğe kapalı ve dünyanın en iyi pistlerinden biri olan İstanbul Park' da düzenlenen Porsche basın gününde, bende hali hazırda satışta olan 718, 911, Macan, Cayenne ve Panamera ailesinin tüm üyeleri ile sürüş yapmanın yanı sıra, Porsche'nin lansmanı yapılan yeni modelleri Yeni 718 Boxster, Yeni 718 Cayman ve Yeni Panamera ile de tanışma şansı buldum.

Yağmurlu bir güne denk gelen etkinlik gününde otomobillerin ve kullanılan Pirelli lastiklerin uyumunu çok daha net bir şekilde hissetmek için, yağmur fırsat oldu aslında. Kaygan zeminde otomobillerin yüksek hızda dahi sürücüye çok iş bırakmadan sahip oldukları teknoloji ile nasıl yolda kaldıklarını, lastiklerin fren esnasındaki kontrolünü daha net görebildim böylelikle.

Yağmurun tempomuzu bir an bile düşürmediği pistte, Yeni Panamera Yeni 718 Boxster ve Cayman dışında 911 Turbo S, 911 Targa 4S, 911 Carrera S, 911 Carrera 4, Macan Turbo Performance Package, Macan GTS, Macan 2.0, Cayenne Turbo S, Cayenne Turbo, Cayenne GTS, Cayenne S Diesel ve Cayenne Diesel kullandığımız modellerdendi. Şimdi bu kullandığım otomobillerin hepsi çok güçlü çok kaliteli çok şık ve tabiki çok sportifti.Ancak benim aklımda kalanlar 718 Boxster ve Yeni Panamera oldu açıkcası. Yani iyilerin içinden en iyisini seçmek gibi oldu biraz.  

718 Boxster 2 litrelik turbo şarjlı 4 silindirli yeni motoruyla 300 hp güç üretiyor ve 0 dan 100 km hıza 4.7 saniyede ulaşıyor. Bu otomobilin direksiyonunda sanki dünyanın en iyi pilotuymuşcasına güven duyuyor insan kendisine belki de en çok bu yüzden bu sürüş eğitimlerini almak önemli. Çünkü otomobilin kendisine münhasır bir karakteri var ve bu karakteri ancak trafiğe kapalı bir alanda onunla zaman geçirerek tanıyabiliyorsunuz. 

Gelelim bir diğer aklımda kalan otomobile. Yeni Panamera bu kadar büyük lüks ve bu kadar sportif olmayı başaran başka otomobil varmıdır bilmiyorum. Ama bu özellikleri bir araya getiren otomobil benim pistte en rahat hızlandığım virajları en rahat döndüğüm otomobil oldu. Zaten bana gaza basıp direksiyonu çevirmekten başka bir iş bırakmayan otomobilin sahip olduğu teknoloji sizi yolda tutmak için her şeyi yapıyor.

Sürüş Merkezinde eğitim almak isteyenlere iki farklı paket sunuluyor. Bunlardan biri "Sürüş Günleri" bu pakette  katılımcılar, araç parkında bulunan yaklaşık 4 milyon euro değerindeki 29 Porsche araçla slalom, frenleme, pist ve arazi sürüşü gibi eğitimler veriliyor bu eğitimler 50 kişilik gruplarla yapılıyor. 50 kişi kalabalık gelmesin kulağa çünkü gruplara ayrılıyor ve neredeyse ekibin büyük bir kısmıyla neredeyse karşılaşmıyorsunuz bile. Ayrılan gruplardan bir kısmı slalomda iken siz pistte gazlıyor oluyorsunuz gibi. Bu eğitimin fiyatı 1500 TL+KDV. Diğer bir eğitim ise pistte "ileri Sürüş Günleri" bu program iki günden oluşuyor ve özellikle Porsche sahipleri için hem otomobillerini daha yakından tanımak hemde çok daha kontrollü sürüş için çok ideal bir program ve birebir yapılıyor. Bu eğitimin fiyatı ise 3500 euro +KDV.