BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,39
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

PKK'nın tahrip ettiği Sur'un mahalleleri böyle değişti

Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerce 3 yıl önce düzenlenen saldırılarda yıkıma uğrayan Sur ilçesinin 6 mahallesi devlet eliyle yeniden ayağa kaldırılıyor.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumların hummalı çalışması sonucu söz konusu mahallelerin yeniden tarihi ve kültürüyle yaşamla buluşması amacıyla bir yandan konut, otel ve iş yerlerini kapsayan yapıların inşası, diğer yandan da tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonu devam ediyor.

44 KONUT YÖREYE UYGUN YAPILDI
Bu kapsamda kentin mimarisine uygun 44 konut ve tarihi surları çevreleyen yol tamamlandı. Konut, iş yeri ve otellerden oluşan yüzlerce yapının inşası ile tarihi eserlerin restorasyonun 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

SUR ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL OLACAK
Kısa sürede bütün yapılar tamamlandığında terörden zarar gören tüm vatandaşların tekrar hak ettikleri yaşam seviyesine ulaşacağını kaydeden Sur Belediye Başkan Vekili Kaymakam Abdullah Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

"Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 18 yapımız vardı. Bu yapıların tamamına yakınının restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kamu ve özel kişilere ait 250 tescilli yapı var. Bu yapıların inşa ve ihya süreci devam ediyor. Tüm masraflarını yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstleniyor. İnşallah Sur hem tarihiyle hem kültürüyle hem eserleriyle tekrar canlanacak. 2019'un sonunda Sur eskisinden çok daha güzel olacak. Eski yapıların bir kısmı yaşam alanları olarak çok sağlıklı değildi. Bir kısmı Diyarbakır surlarına dayanmış ve hatta surları işgal etmişti. Şu an surların etrafı açıldı, çevre yolu yapıldı. Artık insanlar surların etrafında yürüyebilecek, gezebilecek, bisiklet kullanabilecek."

Yıkım gören mahallelerde Koruma İmar Planı çerçevesinde ve tarihi surların yüksekliğini geçmeyecek şekilde iki katlı yapılar yapıldığına dikkati çeken Çiftçi, kentin mimarisine uygun bu yapılar tamamlandığında Sur'un her yönüyle tarihi bugün ile birleştiren güzel bir ilçe olacağını vurguladı.

İçerisinde konut, otel ve iş yerlerinin bulunduğu toplam bin 500 yapının inşa edilmesine devam edildiğini ifade eden Çiftçi, "6 mahallemizde 4 bin konut yıkılmıştı. Vatandaşların bir kısmı burada kalmayı, bir kısmı TOKİ konutlarına geçmeyi tercih etti, bir kısmı da kamulaştırma parası aldı. Burada yapılacak bin 500 yapı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tasarrufunda. Bu konutlarda öncelik terör mağdurlarına verilecek." şeklinde konuştu.