BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97

PEUGEOT 508 BlueHDi 1.6 Test Sürüşü

Peugeot’ un 2010 yılında tanıştığımız “D” sınıfı 508’i, yeni tam otomatik EAT6 şanzıman ve yeni Blue HDi motoru ile sürüş anlamında muhteşem bir değişim yaşadı.

Peugeot’ un 2010 yılında tanıştığımız “D” sınıfı 508’i, yeni tam otomatik EAT6 şanzıman ve yeni Blue HDi motoru ile sürüş anlamında muhteşem bir değişim yaşadı. Tasarımında çok küçük değişiklikler var yani 508 hala o hırçın bakışlara ve konfor vadeden duruşuna sahip. 
Peugeot aslanı ön ızgaranın orta kısmında, makyaj sonrası yeni tampon ve krom detaylarıyla otomobil tam bir bütünlük içinde, sade ve güçlü görüntüsüyle 508 daha dikkat çekici.

İç tasarımında, kaliteli yumuşak plastik kullanılan otomobil rahat sürüş için, ısıtmalı ön koltuklar, deri döşeme, 7" dokunmatik ekran, 4 bölgeli klima, renkli head up display, elektronik fren, kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kamerası, anahtarsız giriş, navigasyon gibi detaylara sahip. Peugeot bu modelde motor start düğmesi ve elektronik park frenini direksiyonun sol kısmına konumlandırmış. Depo ve bagaj düğmeleri ile birlikte sol tarafta bulunan düzen sıradanlıktan sıyrıldığı bir detay. Hemen bu kısmın altındaki kapaklı cep ise içerisinde Head-up display ve asr tuşlarını içeriyor. Kocaman göbekli direksiyon üzerindeki tuşların yerleşimi ile otomobili kullanmayı çok daha rahat bir hale getiriyor. İhtiyacınız olan birçok şeyi sürüş esnasında buradan kontrol edebilirsiniz. Gösterge panelinde bulunan yol bilgisayarından araç bilgilerine ulaşabiliyorsunuz ayrıca büyük tutulan yazı karakteri rakam kalabalığının önüne geçerek ihtiyacınız olan bilgiyi daha rahat seçebilmenize yardımcı olmuş. Ayrıca panelinde yağ sıcaklığını takip edebileceğiniz bir gösterge var.

Piyano siyahı kaplamalara sahip orta konsolda dokunmatik ekranın tam altında gizlenebilen iki bardaklık var, bu bardaklıklara çok ihtiyacınız olacak çünkü modelde küçük eşya gözleri biraz zayıf. Küçük ve çok şık vites topuzunun arkasında üstü kapanabilen ancak anahtarlarınızın sığabileceği büyüklükte mini bir göz yine aynı şekilde vitesin önünde mini bir göz daha bulunuyor. Kolçak ancak sürücü tarafından açılabiliyor, ancak küçük eşyalarınız için gerekli alana sahip. Neyse ki kapı içleri oldukça geniş tutulmuş, ben sürüş esnasında eşyalarım için kapı içlerini kullandım. İç kısım çok ferah bir alana sahip. Koltuklar ise en sevdiğim kısımlardan otomatik ayarlanabiliyor ve destekli yapısı uzun yolda dahi sizi sürekli rahat hissettiriyor. Koltuk ve direksiyon ideal sürüş pozisyonuna ulaşabilmeniz için yeterli opsiyona sahip. Yani isterseniz uzun boylu isterseniz kısa boylu olun, görüş alanınızı mükemmele yakın hale getirmek için hem koltuk için hem direksiyon için yeterince konumlandırma alternatifiniz var. Ön kısımdaki yolcular kadar arka kısımda seyahat eden yolcuları da düşünen 508, camlarda perdeler, kol dayamadaki bardaklıklar, arkaya özel havalandırma, 12 volt soket ve aydınlatma için kullanılan ledlerle sürücü kadar yolcuları da şımartmak istemiş. 473 litrelik bagaj hacmi yolcu yerine eşyalarınızı tercih ettiğinizde 1339 litreye kadar çıkabiliyor. Bu da sınıfı için yeterli bir hacim.

Tüm bunların yanında 508'i daha da özel yapan yeni motor ve şanzımanıyla vermiş olduğu sürüş zevki. 1.6 litre Blue HDi motor 120 beygir güç ve 300 Nm tork değerine sahip. 6 ileri tam otomatik şanzımanla 3.9 lt lik karma yakıt tüketimi olan otomobil, Benim kullandığım süre boyunca 5.5 ortalama yatık tüketim değeri gösterdi fakat bu değer kullanım tarzına göre büyük farklar gösterebilir yani daha ekonomik bir sürüşün yanında yüksek performanslı sürüşlerde, değer ona göre değişecektir.102 g/km Co2 ile sınıfının en çevreci otomobili. Vites geçişlerini neredeyse otomobilin içine gelen hafif motor sesiyle anlaşılıyor, yokuşlarda yığılma olmadan, virajlar da dengesini bozmadan yola tutunuyor. 508 artık çok daha sessiz, güçlü ve seri bir otomobil.