BIST 9.560
DOLAR 32,45
EURO 34,48
ALTIN 2.468,29

PEUGEOT 3008 1.6 BlueHDi Test Sürüşü

Bu yıl 3008 nihayet çok daha iyi bir motor ve şanzıman kombinasyonuyla tekrar sahnede. Peugeot’un geliştirdiği BlueHdi motor ve tam otomatik şanzımanla artık tasarımına yakışır bir performans gösterebiliyor.

Son zamanların en çok dikkat çeken sınıfı Crossover segmentinde, tasarım ve donanım anlamında bence açık ara önde bulunan 3008, özellikle şanzımanından dolayı bir türlü hak ettiği yeri bulamamıştı. Bu yıl 3008 nihayet çok daha iyi bir motor ve şanzıman kombinasyonuyla tekrar sahnede. Peugeot’un geliştirdiği BlueHdi motor ve tam otomatik şanzımanla artık tasarımına yakışır bir performans gösterebiliyor.

3008 birçok beklentiyi karşılayacak şekilde tasarlanmış. Geniş iç hacmiyle aile otomobili, geniş bagaj ve yükleme kolaylığı ile van özelliği, yerden yüksek yapısıyla hafif arazi aracı imajı veriyor.  Çok yeni olmamasına rağmen modern, şık ve dinamik görünen tasarım hala çok dikkat çekici. Otomobile önden bakınca çok sportif, bunda önde kullanılan krom detaylar ve far yapısının büyük payı var. Aslında büyük cüssesine göre fazla sportif diyebilirdim ama profil ve arka tasarımıyla ters düşen ve göze batan bir şey olmadığı için ilginç bir şekilde bu sportif yüz ve kocaman yan aynalar otomobilin tüm detaylarıyla bir bütünlük sağlıyor. Tavan raylarıda bu sportifliği destekleyen detaylardan.

Hareketli bagaj zemini sayesinde 3008 in bagajini 2 bölmeli olarak kullanabiliyorsunuz. Bagaj hacmi 512 lt eğer arka koltukları yatırırsanız 1604 litre gibi bir alana sahipsiniz. Üstellik arka koltukları bagajdaki düğmelere basarak tek hareketle yatırabiliyorsunuz. Bunun dışında bagajda çok ortada görünmesini istemediğiniz eşyalar için gizli bölmeler ve birde portatif el feneri bulunmakta. Bagaj kapısı iki parçadan oluşuyor. Yükleme eşiğinin yüksek kaldığı durumlarda alt kısımı yatırarak kendinize daha alçak bir yükleme eşiğini oluşturabiliyorsunuz ancak bu durumda bagajin iç kısımlarına uzaklaşmış oluyorsunuz. Buda benim gibi kısa boylu olduğunuzda bagajin dip kısmındaki eşyalara uzanmanızı zorlaştırabiliyor.

3008’in iç kısmına gelirsek öncelikle kokpit sizi herkesten ayırıyor. Sürücüye dönük tasarlanan kokpit yükseltilmiş vites bölümüyle diğer yolcudan ayrılıyor. Kokpitte üst kısımlarda yumuşak ve alt kısımlarda sert malzeme kullanışmış ancak bazı deri ve parlak siyah  ile kaplanan detaylar otomobildeki kalite algısını yukarıya taşıyor. Direksiyon oldukça şık ve bomboş. Son zamanlarda neredeyse tüm kontrol düğmelerinin direksiyon üstünde olmasına alışınca direksiyon üstünde hiç tuş olamaması biraz garip geliyor. Görsel olarak şık evet ancak kullanım olarak yetersiz kalabiliyor. Çünkü alışık olduğumuz medya, telefon ve hız limit kontrolü hemen direksiyonun sağ ve solundaki küçük kulakçıklar üzerine yerleştirilmiş. Ancak ben kullandığım süre boyunca bu kumandaların daha çok orta konsoldakileri kullandım. Aslında orta konsolu kullanmayı tercih etmemin sebebi çok rahat oluşu. Orta konsol zaten yüksek ve kolçak üzerine kolumu koyduğumda tüm tuşlar elimin altında olduğu için direksiyon altındaki tuşları kullanmaya üşendim diyebilirim. Eşya gözü olarak çok cömert olan otomobil torpido gözünü ancak minicik eşyalar için kullanmanıza izin verecek boyutlarda. 3008 digital ekranını sürücüden uzakta ön cama doğru açılır kapanır şekilde yerleştirmiş. Buradan geri görüş kamerası, park yardımı, navigasyon, radyo gibi detaylara ulaşabiliyorsunuz. İç tasarım gerçekten eğlenceli özellikle şalter biçimindeki tuşları kullanmak bile keyifli. Bir diğer güzel ayrıntı ise head-up display. Hemen göz hizanızda bulunan bu polikarbondan yapılan ekranla gözünüzü yoldan ayırmadan hızınızı görebiliyorsunuz. Otomobilin neredeyse tüm tavanı cam. Ferahlık söz konusu olduğunda 3008 çok cömert davranıyor, yüksek sürüş pozisyonu geniş camlar ve büyük aynalarla çevreye tamamen hakim olan bir görüş açınız var.

Kullanıma gelirsek. 3008 için büyük bir değişiklik var çünkü sahip olduğu eski motor ve şanzıman otomobili olduğundan daha zayıf gösteriyordu. Şimdi sahip olduğu 1.6 litrelik BlueHdi dizel motor 120 beygir güç üretiyor. Maksimum torku ise 1750 devirde 300 Nm. 3008 yalnızca bu motor alternatifiyle satılıyor. Bu motor hem çevreci hem de 1400 kg üzerindeki bu otomobili sürekli canlı tutmayı başarıyor. Alt devirlerde çok iyi bir çekiş gücü sağlıyor tabi burada yeni motora eşlik eden yeni 6 ileri tam otomatik şanzımanın etkisi büyük. Vites geçişleri artık daha hızlı ve sarsıntısız. Benim kullandığım süre boyunca ortalama yakıt tüketimi 6.5 litre civarındaydı. İstanbul’un yoğun trafik şartlarında bu değer oldukça iyi. 92.900 TL ile 110.400 TL arasında donanıma göre değişen fiyatlarda sahip olabiliyorsunuz.