BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,25
HABER /  EKONOMİ

Petrol toplantısı başladı kilit ülke Rusya

OPEC, bugün petrol üretimini 1 milyon varil azaltmak için Avusturya'da bir araya geldi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kısıtlama konusuda iyimserliğini korurken Rusya, ülkesinin ağır kış koşulları nedeni ile bu teklife pek sıcak bakmıyor. Üretimin azaltılması söz konusu olursa akaryakıt ürünleri de zamlanacak

Abone ol

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bugün son haftalarda petrol fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşe ilişkin önlemleri görüşmek üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. 

OPEC Genel Merkezi'ndeki toplantıya, OPEC üyesi 15 ülkenin enerji ve petrol bakanları katıldı. BAE Enerji ve Sanayi Bakanı Suhail bin Muhammed el Mazrui, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 2017'nin, çok verimli ve başarılı bir yıl olduğunu belirterek, "Bütün üye ülkelerin, 2019’da da aynı başarının yakalanması için ciddi bir arzusunun olduğunu düşünüyorum." dedi.

UZLAŞI İÇİN İYİMSERİM
Günlük petrol üretiminin 1 milyon varil azaltılacağına ilişkin bir soru üzerine Mazrui, "Bu sayıların nereden çıktığını bilmiyorum. Bir uzlaşı sağlamak üzere toplandık. Bir anlaşmaya varacağımız hususunda iyimserim." diye konuştu.

KATAR'IN ÇEKİLME KARARI
Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi de ülkesinin yeni enerji bakanı olarak belirlediği yeni stratejinin, daha ziyade doğal gaza odaklanmak olduğunu, ülkesinin OPEC’ten çekilme kararını bu doğrultuda aldığını ifade ederek, "OPEC, bizim stratejimiz için büyük bir fayda sağlamıyor." dedi.  

Petrol fiyatlarının en düşük 62-63 dolar seviyelerinde olması gerektiğine işaret eden Saad Şeride el-Kabi, daha düşük bir rakamın petrol piyasaları açısından olumsuz olacağını söyledi.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene ise ülkesinin, OPEC'in alacağı kararı destekleyeceğini ifade etti VE ABD'nin petrol üretimine müdahalesine "OPEC, bağımsız bir organizasyondur ve ABD'nin enerji biriminin bir parçası değildir." diye cevap verdi.

KARARDA KİLİT ÜLKE RUSYA
Ancak toplantının kilit ülkesi ise Rusya, diğer OPEC ülkeleri petrol üretiminin düşürülmesinden yana olurken Rusya ağır kış koşulları gerekçesi ile bu konuya temkinli yaklaşıyor.

Rusya’nın vereceği karara göre petrol üretiminde düşüş planladığı bildirildi. Toplantıya katılan 5 delege, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek olan Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın vereceği habere göre hareket etme kararı aldıklarını bildirdi. Novak, cuma günü OPEC’in ortaklık içinde bulunduğu ülkelerle yapacağı toplantıya katılacak.