BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28

Özcan Dağlı ile Dövme Sanatı

Güneşi Ay’a dokunduran dövme yada Tattoo sanatıyla dünyayı dolduran ütopik düşlerin gerçek kahramanı… Bu dövme bitmez, nice nice tattoolara…

Merhabalar,

Bu hafta sizleri, dövme sanatının ülkemizdeki sade ismi Özcan Dağlı ile renkli, ütopik, farklı bir yolculuğa çıkaracağım, hazır mısınız?

Dünyanın dört bir yanında ve ülkemizde dövme sanatıyla insanları buluşturan Özcan Dağlı özel bir isim.  Sevgi, saygı, dostluk, barış ve unutulmaz hislerin kahramanı sanatçı ruhuyla geçmişin izlerini sonsuza taşıyan düş ile gerçek arasında ütopik bir o kadar da gerçek bir buluşma titiz, detaycı, dövme sanatıyla harikalar çizen, izleri bütünleştiren, birleştiren bir yaşamın dövme kahramanı.  Onun dünyasında dünden bu güne dövme sanatı ile ilgili merak edilenleri okurken tattoo ya ömrünü adamış, bu ismi de sizlerle tanıştıracak olmak çok anlamlı…

         

Ama önce ona çok özel bir dostu dövme hayranı Erçin Yalçın’dan bir notla başlamak istedim; “Benim için değeri çok büyük olan dost, arkadaş, sanatçı kişiliği ve mütevazı yapısı ile Özcan Dağlı’yı bu işte tek geçerim… Kendisine son 4 yıldır sürekli dövme yaptırmak için gidiyorum… Dövmenin dışında saatlerce olan muhabbetimiz bana inanılmaz keyif veriyor… Adam gibi adam… Bu arada sevgili Bahadır’ı da unutmamak lazım buradan ona da sevgilerimi gönderiyorum Mr.Pöff… bu dövme bitmez”

            

Özveri, sabır ve büyük bir merakla Özcan Dağlının hikayesi Kütahya’da başlar…

Daha küçük bir çocukken resim yapmaya başladım, dövme merakım başladıktan sonra dövme sanatını öğrenmek için dünyanın her yerinden Antalya’ya gelen insanlarla buluşmak için Antalya’ya geldim…

            

Burada sayısız deneyimlerim ve tecrübelerim oldu ben dövme yaparken bunu bir işin haricinde bir sanat olarak gördüm ve yaptığım ve bundan sonrada yapacağım dövmelere bu yönde sevgimi, ruhumu ve sanatımı kattım… Dövme yapmak için dövme yapmadım insanlara içime sinmeyen figürleri, şekilleri yapmadım… Dövmeyi karşınızdaki istediği kadar sizin de istemeniz ve içinize sinmesi lazım… bu doğrultuda Side’de sayısını hatırlayamadığım Belçikalı, Alman, İngiliz, isveç, Türkiye, Fransa, İtalya’dan ve diğer dünyanın bir çok ülkesinden gelen tatilcilere dövme yaptım.. aslında bu benim ve dövme yaptırmaya gelenler için sanatsal bir buluşma ve şölen havasında geçti… Düşünsenize bir insanın vücudunun her noktasına dövme yapıyorsunuz ve sizin yapmış olduğunuz işi bir ömür boyu vücudunda taşıyor… Bundan daha büyük mutluluk ne olabilir ki… Sizlere biraz dövme sanatından bahsedeyim…

  , yara izlerini kapatma, dikkat çekme farklı ve güçlü olma  gibi  toplumdaki konumunu(köle, işçi, asker gibi)belirtmek amaçlarından ayrı olarak simge olarak kullanmışlardır. Örneğin; Arabistan da dövme kazançları artırmak, Mısırda kötülüklerden ve hastalıklardan korunmak amacıyla yaptırılırmış. Ancak günümüzde bilindiği  şekliyle ‘dövme’1900′lü yılların başlarında profesyonel dövme makinesinin bulunması ve makinenin patentinin alınmasıyla bulunmuş ve başlamıştır. Dövme yapılırken altderiye ulaşmak için sivri uçlu bir araçla insan vücudu üzerinde küçük yarıklar veya delikler açılır. Ve buralara boyalar zerkedilir. Sürecin acı derecesi kişinin derisinin hassaslığı ve acı eşiğine göre değişiklik gösterir. Kalıcı dövmeler dışında zamanla silinen geçici dövmeler de vardır. Bu dövmeler Hint kınası gibi malzemeler kullanılarak yapılır. Ayrıca  bunların dışında deriyi soydurma tekniğiyle yapılan dövmeler de vardır.

Dövmenin bir diğer adı ise tattoo olarak bilinir. Tattoo işlemi yapılan işin boyutu, renkleri, tasarımı ve kullanılan iğnelere göre farklılık göstermektedir. Açık renk içeren dövmeler siyah ve tonlarındaki dövmelerden daha hızlı solmaktadır. Kalıcı dövme öncesi alkol ya da uyuşturucu alınırsa kan dolaşımı hızlanır ve yedirilmeye çalışılan boyalar geri atılır. Eklem üzerine gelmeyen deri yüzeylerine yapılan döve daha rahat ve sağlıklı taşınır.

               

Tattoo Ne demek

Dövme yani İngilizce de ki kelime karşılığı tattoo. Tattoo yani dövme çeşitleri ikiye ayrılır kalıcı ve geçici olmak üzere. Kalıcı olanları özel malzemeler kullanılarak yapılıp, hijyenik ve sağlıklı olmak zorundadır. Çünkü bu iki koşul sağlanmadığı takdir de vücuduna dövme yaptıran kişi çok önemli sağlık problemleri ile karşı karşıya gelebilir. İnsanlar, bedenlerini süslemek için bu sanata yönelseler dahi sağlıklarını da göz önünde bulundurmak zorundalar.

           

 Tattoo; ilk olarak Amerika, Afrika, Japonya ve Hintliler tarafından uygulanmıştır. Bu vücut aksesuarının veya süslemesinin ilk olarak belli bir sınıftan ve guruptan olduğunu belli etmek isteyen insanlar tarafından kullanılıyor olmasına karşın günümüzde cümlenin başında belirttiğimiz gibi bedeni süslemek için kullanılıyor. Özellikle genç yaştaki insanların tattoo’ya karşı özel bir sempatileri bulunuyor. İnsanların bedenine uygulanan bu kalıcı şekiller, nazarlık ve bazı kabilelerde kötü ruhlardan korunmaya karşı yapıldığı söylenmiştir. Yani tattoo’nun ilk ortaya çıkışı daha karizmatik, güzel veya alımlı görünmekten çok kültürün ve inancın bir parçası olarak görülebilir.

Tattoo tarihi Eski Mısır’a kadar dayanmaktadır. Eski Mısırlıların yanı sıra birçok devlet ve kültür dövmeyi farklı anlamlar taşıyacak şekilde kullanmıştır. Örneğin; Eski Yunanlılar ve Romalılar, barbarca olarak nitelendirdikleri dövmeleri suçlu bulunan ve köle olan insanların üzerinde uygulamaktadırlar. Yani bazı kültürlerde dövmenin anlamı olumlu anlamlar çağrıştırsa dahi bazı kültürlerde ise olumsuz anlamlar çağrıştırmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte dövme yapmak artık çok kolay, sağlıklı ve hijyenik olmayı başarmıştır.

Artık siz de artık geçici dövme sahibi olmayı başardınız. İlk denemelerinizde pek başarılı olamasanız dahi ikinci veya üçüncü denemenizde kesinlikle oldukça güzel işlerin ortaya çıktığını göreceksiniz.

                        

Dövme aslında anlatılmaz yaşanır… Kafanızda dövme yaptırmak var ise Side’ye gelin ve Özcan’ın yanına mutlaka uğrayın…  Sizi hayal dünyasına götürecek olan… dövmenin bu mükemmel ve muhteşem sanatçısı Özcan’la buluşun…yolunuz Side’ye düşerse Utopia Tattoo’ ya mutlaka uğrayın eğer bir gün birilerinize kendinizi dövdürecekseniz…Özcan Dağlı’ya Dövdürün

Nice Nice Dövmelere