BIST 9.538
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.486,27
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Örtü altı üretim sezonu dualarla açıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi’nin sezon açılışı törenle gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, törende yaptığı konuşmada yeni hal yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Antalyalı üreticilerin değerli ve kıymetli olduğunu belirten Başkan Türel, “Haklarınızı korumak adına adımlarımızı attık” dedi. 

Antalya Toptancı Hali'nde 2017-2018 örtü altı üretim sezonu, dualarla başladı. Sezon açılış töreni, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, Hasan Subaşı, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Tüccarlar Dernek Başkanı Adem Özaydın, komisyoncular ve esnafın katılımı ile başladı. Yeni sezonun hayırlı ve bol kazançlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2018 yılında Turizm sektöründe son derece bereketli bir yıl yaşayarak tüm zamanların rekorunu kırdıklarını söyledi.

Yasa öncesi endişeler normaldir

Yeni hal yasası ile ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Türel, hal esnafının aklında toptancı hal yasası ile ilgili soru işaretleri olduğunu bildiğini belirtti. Türel,  “Kesinlikle bu konuda rahat olun. Çünkü hal yasası ile ilgili bir çalışma var ama bu çalışma henüz net değil. Geçmişte de yasalar çıkarttık. Türkiye’nin değişim ve dönüşümünün adımlarını atıldığı her yasa arifesinde haklı olarak endişeler söz konusu olabilir. Ama kaygıları taşımamız doğal. Bütün yeniliklere ilk başlarda eski alışkanlıklardan vazgeçmek zor olduğundan dolayı bir direnç gösterilir. Değişime adaptasyon en zorlu süreçtir. Biz de bunun farkındayız” dedi.

Haklarınızı korumak adına adımlarımızı attık

Antalyalı üreticilerin değerli ve kıymetli olduğunu belirten Başkan Türel, “Hal esnafımız ve Antalyalı üreticimiz olmazsa bırakın Antalya’yı Türkiye’yi dünya bile aç kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Sizlerin haklarını korumak için elimizden gelen gayreti gösterdiğimizden emin olun. Antalya Milletvekillerimize de durumu sizler adına ileterek haklarınızın korunması, herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına adımlarımızı attık. Bu konuda müsterih olmanızı isterim” şeklinde konuştu.  

İstişareye önem veriyoruz

Toptancı hallerin büyükşehir belediyelerinin görev ve yetki sınırları içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Türel, “Bu alanın mülkiyeti büyükşehrindir. Biz de bugüne kadar sizlerden gelen talepleri en iyi şekilde değerlendirmeye gayret gösterdik. Başınız ağrısa Antalya’nın midesi bulanır. Beni bilenler bilir. “Ben istedim, yaptım” politikası asla tasvip etmediğim bugüne kadar da hep uzak durduğum bir yaklaşım oldu. Biz istişareye önem veriyoruz ve bu kenti sizlerle birlikte yönetiyoruz. Bugüne kadar hep böyle oldu. Bundan sonra da Allah nasip ederse böyle olacak. Sizlerle ilgili her hususta da bu yönde bir yaklaşım sergiledik” dedi.

Bütün kararları halkımıza soruyoruz

Antalya’nın yaş sebze ve meyve üretiminin 15 sene öncesi 1,5 milyon ton, bugün ise 7 milyon ton olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, bu kadar soruna rağmen başarıdan da bahsedilmesi gerektiğine işaret etti. Başkan Türel,  Toptancı Hal’in hemen yanında bulunan Güneş Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Yeni bir Antalya inşa ediyoruz. Burada 207 hak sahibinin tamamıyla anlaşma sağladık. 13 Aralık’ta ihalesini yapıyoruz. Dolayısıyla bütün kararları halkımıza soruyoruz Ne derlerse onların kararının başımızın üstünde yeri olduğunu bir kez daha belirtmek isterim” şeklinde konuştu. 

Çağdaş ve modern haller inşa ediyoruz

Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık dünya değişiyor. Sebze meyve ticareti artık o bildik düzenin ötesine geçti. Artık toptancı haller değil, lojistik merkezleri dünyanın gündeminde. Dolayısıyla Türkiye’nin sebze meyve üssü konumunda olan Antalya’mızın bu konuda çağımızın gerisinde kalmasına asla müsaade edemezdik. Bunun için biliyorsunuz bir süreden beri hallerimizi tek çatı altında topluyor, çağdaş ve modern haller inşa ediyoruz. İşte Kaş’ta yapacağımız Türkiye’nin en büyük toptancı hallerinden bir tanesinin de ihalesini inşallah 23 Aralık’ta gerçekleştireceğiz. Çiftçimizin ürünlerini değerlendireceği büyük ve güçlü haller yapıyoruz. Bizim farklı bir niyetimiz olsa bu gayretleri ortaya koyar mıyız? Akibeti meçhul bir yolculuğa girer miyiz? Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Yeni inşa ettiğimiz hallerde dükkânların yanı sıra artık o lojistik merkez niteliğinde soğuk hava depoları, ibadethaneler, laboratuvar, konferans salonları her şey oluyor. Ve hallerimizi birleştirerek üreticimizin, komisyoncumuzun ve tüccarımızın gücünü arttıracak bir düşüklüğe gideceğiz. 24’ten 11’e düşürüyoruz ne yapmak için daha iyi korumak için komisyoncumuzu, üreticimizi. Hal sayısı azalıyorken işlevler daha da artıyor”

HALİS sistemi örnek oldu

Antalya Toptancı Hal'inde HALİS sistemini uygulamaya geçirdiklerini anlatan Başkan Türel, “Bu uygulama ile elektronik ortamda bildirim yapma ve plaka okuma imkânı söz konusu oldu. Fevkalade şekilde bunu kullanıyorsunuz. Eskiden faturaları elle girerdik.

Pek çok şikâyet söz konusuydu. Hal kayıt sistemi HALİS ile tüccarlar kısa yoldan faturayı kesip, plaka bildirimi yaptığında, bu araç kapıdan geçtiğinde plaka okunduğu takdirde otomatik olarak rüsum yüzde 2'den yüzde 1'e düştü. Bunu birlikte uyguluyoruz. Bu uygulamamız İstanbul başta olmak üzere birçok ilde örnek alındı ve uygulamaya geçti.” Dedi.

Fırsat ganimetçilerine izin vermeyeceğiz

Bitkisel üretim açısından Antalya’nın Türkiye birincisi olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “Toplam tarımsal üretim değeri bakımından Antalya Türkiye ikincisi. Bazı fırsat ganimetçileri ile döviz sirkülasyonu yaşadığımız dönemde bizzat şahsen ben de müdahil olarak gereken mücadeleyi ortaya koydum. Bazen domates kalitesindeki farklılıktan fiyat farkı oluşturuluyor, ama aynı kalitedeki domatesin 3 TL’ye satıldığı gün Antalya’da bir markette bizzat yaptığım denetimde raftaki etiketin 9 TL olduğunu gördüm. Bu vatandaş bu millet bunu hak ediyor mu? Bir de sorduğum da ne dediler biliyor musunuz? O günkü fiyat 3 TL. Aynı kalite domates. Üst kalite alt kalite değil aynı kalite derecesiyle. Dedim ki bu halde bugün 3 TL. Sizde bu 9 TL olmuş nasıl oluyor. Biz bu ürünü satış için koymadık rafa dediler. Yok ya vazo olsun diye mi koydunuz dedim. Bu fırsat ganimetçilerine de izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Milletimizi düşünmek zorundayız

Başkan Türel, şunları söyledi: “Milletimizi de düşünmek zorundayız. Halcimizin hal esnafımızın, komisyoncumuzun, üreticimizin hiç günahı yokken arada farklı uygulamamalarla birilerini zengin ediyorsak kimse kusura bakmasın. Biz hal esnafımızla birlikte halkımızın da yanındayız. Müsaade etmeyiz. Bunun için bir düzenleme yapılması gerekiyorsa bunun adresi hallerimizi yok etmekten geçmez. Aksine hallerimizi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturmamız gerekliliğinden geçer. Yaptığımız çalışmalarda üretici hallerimizle ilgili pilot uygulamalar, tüketici halleri ile pilot uygulamalar gündemde. Bunlar konuşuluyor. Ama Antalya Toptancı Hali 2018 senesinde tarihinin rekorunu kırdı. Maşallah elhamdülillah işlerimizi daha da büyütmeliyiz. Yeni hal sezonumuz hayırlı uğurlu olsun”