BIST 8.985
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,68

Ortadoğu Rusya ve Jared Kushner

2011 Arap Baharı, bölgenin siyasi güç yapısını değiştirdi. Uzun süren liderlikler düştü ve yerinde bir düzensizlik yaşadı.

2011 Arap Baharı, bölgenin siyasi güç yapısını değiştirdi. Uzun süren liderlikler düştü ve yerinde bir düzensizlik yaşadı. İran ve Suudi Arabistan, yeni istikrarsızlaştırılmış ülkelerde önceliğini belirleme adına Irak'ta, Lübnan, Suriye ve Yemen'de fırsatlar yakaladı..

Arap Baharından beri Ortadoğu, sersemleten bir girdabın içinde başı boş bir şekilde savrulmaya devam ediyor... Büyük siyasi ve toplumsal karışıklıkların yanı sıra, jeopolitik hizalanmalarda çarpıcı bir değişim yaşandı. Her ne kadar önümüzde duran meselelerin tutarlı bir tahminini yapmak imkansız olsa da, 20. yüzyılın güvenilir kavramsal çerçeveleri ve operasyonları artık geçerli değil...

Ülkeler eski devlet öncesi mezhep ve kabile oluşumlarına ayrılıyor. Orta Doğu'da Araplar, Aleviler, Şii'ler ve Kürtler parçalanmak istenen Suriye'deki kalelerini güçlendiriyor... Lübnan'daki etnik bölünme genişliyor... Irak'ta merkezi hükümet derin Şii-Sünni yaralarını iyileştirmekte başarısız oldu... 21. yüzyılın başlangıcı ve "Arap Baharı" patlamasından bu yana geçen yıllar tam tersi bir etki ortaya koydu... Ortaya çıkan Ortadoğu'da devlet öncesi kimlikler, mezhepler ve kabileler, dinsel ve etnik azınlıklar... Devlet yapılarında ortaya çıkan çatlaklar ve kimlik politikaları, özellikle Sünnilerle Şiiler arasındaki mevcut bölünmeleri daha da şiddetlendirdi. Ancak bu bölünmeler 21. yüzyılın başlangıcında yeni bir ivme kazandı. Amerikan'nın Nisan 2003'te Irak'ı işgal etmesi ve Saddam Hüseyin'in devrilmesi, ülkedeki Sünni azınlığın yönetimini sona erdirdi. Ardından ilk kez bir Şii rejimi tarafından yönetilen bir Arap ülkesi haline geldi...

Şii İran için Irak'ın Şii yönetiminin altına girmiş olması başarılı bir durum. Tahran, batı komşusunun nüfuzunu derinleştirdi, ekonomik, askeri ve diplomatik gücünü artırdı ve bölgesel duruşunu geliştirdi. Şii İran ile büyük ölçüde Sünni Arap dünyası arasındaki halihazırda ilişkiler bölgesel gündem üzerinde baskın bir mesele oldu.

"Arap Baharı" ayaklanmaları mezhep mücadelesini daha da kötüleştirdi. 2013 yılının başından itibaren Suriye iç savaşına Şii hizbullahın açık katılımı, Lübnan'ı ateşkes alanına sürükledi. Trablus'taki istikamet savaşı ve Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın bombalamaya çalışılması iki ülke arasındaki sınırı bulanıklaştırdı. Sonuç olarak 21. yüzyıl da Ortadoğu'nun kalbinde, gerçekliği değiştirmeye niyetli terör örgütleri ekonomik yetenekleri ve ideolojik övgüsü ile desteklenen bir egemen alan var. Bu, kronik bölgesel istikrarsızlık için bir reçete ve aynı zamanda küresel güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Rusya bölgesel güç.

Bu karışıklıkların içinde kendine yer bulan Rusya kendi ekonomisini düzeltecek yeni çıkışlar arıyor... Rusya, tartışmasız olarak bölgedeki konumunu güçlendirdi. Suriye'ye katılımı, İran'la olan işbirliği ve Sünni devletlerle olan bağlarının güçlendirilmesi, bir zamanlar baskın rolünü yerine getirmek için tasarlanmış iddialı bir politikaya işaret ediyor.

Aynı zamanda Rusya'nın 2016 ABD seçim sonuçlarına etki ettiğini düşünen ABD Senatosu üçte ikilik çoğunluğu sağlayıp Trump'ı görevinden uzaklaştırma niyetinde...

Amerika'da son bir kaç gün de olanlar...

Donald Trump'un damadı Jared Kushner yakında Rusya ile olan bağlantıları sebebiyle kendini tekrar mikroskop altında bulabilir. Senato İstihbarat Komisyonunun Cumhuriyetçi bir üyesi, bu hafta yaptığı açıklamada, Kushner'ın, ticari bağları ve zamanında Rusya ile olan potansiyel bağlantıları hakkında Trump kampanyasının danışmanı olarak sorgulanması için çağrılmasını istedi.

Senato İstihbarat Komitesinde bulunan Maine eyaletinin Senatörü Susan Collins, Salı günü The Daily Beast'e yaptığı açıklamada "tutarsızlıklar yaşandığına inanıyorum" dedi... Collins daha önce, Rusya soruşturması sırasında Kushner'ın ulusal güvenlik izninin gözden geçirilmesini önerdi.

Aylar süren incelemeler sonucu Haziran 2016'da Kushner, Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile bir araya geldiği toplantıda Kushner'ın, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın kampanyasına zarar verecek istihbarat sözü verdiği, toplantının da karısının kardeşi Donald Trump Jr tarafından organize edildiği ortaya çıkmıştı...

Kongre üyeleri tarafından sorulacak sert soruların tek muhatabı sadece Kushner olmayacak. Trump'un seçim kampanya ekibinden Başsavcı Jeff Sessions'da, Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki potansiyel bağlantıları üzerine yargı komisyonun karşısına çıkacak. Beyaz Saray'daki görevine seçilmeden önce Trump kampanyasına danışmanlık yapan Sessions, muhtemelen, Rus hükümeti ile olan ilişkisi hakkında FBI'a yalan söylemekten suçlu bulunanan ve seçimde kampanya yardımcısı olan George Papadopoulos hakkındaki sorulara muhatap olacaktır...

Kushner, bu yılın başında Senato istihbarat kuruluna, Rusya ile temaslarını yansıtan ilgili tüm yazışmaları devrettiğini söyledi. Kushner, Rusya soruşturması hakkında Kongre'den gelen sorularla yüzleşmek üzere başkanla yakın ilişki içinde olan ilk kişiydi.